Twarożek nie dla każdego. Ekspertka mówi o konsekwencjach

Twarożek granulowany jest bogaty w białko i wapń, ale zawiera dużo soli. Dietetyczka Milena Nosek wyjaśnia, że nie każdy powinien go jeść codziennie.

Za pomocą serka wiejskiego można w kuchni tworzyć prawdziwe cudaTwaróg granulowany jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Canva | chameleonseye
oprac.  NW

Twarożek granulowany wydaje się być idealnym wyborem dla osób, które chcą schudnąć. Zawiera niską ilość kalorii, węglowodanów i tłuszczu, dlatego panuje przekonanie, że można go jeść do woli. Czy faktycznie?

Dietetyczka kliniczna Milena Nosek podkreśla, że choć serek wiejski jest zdrowy, nie każdy powinien spożywać go codziennie. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu LDL lub nadciśnieniem powinny zachować szczególną ostrożność i ograniczyć jego ilość.

— Nie powinny go spożywać w dużych ilościach, czyli codziennie, osoby chcące redukować masę ciała lub z upośledzoną przemianą lipidową oraz nadciśnieniem tętniczym i obrzękami ze względu na wysoką zawartość sodu — mówi w rozmowie z Onetem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy sery są zdrowe?

Wpływ twarożku granulowanego na zdrowie

Ekspertka zwraca uwagę, że twarożek granulowany jest wskazany w diecie, o ile nie występują nietolerancje pokarmowe, takie jak nietolerancja laktozy czy alergia na kazeinę.

— Serek można spożywać, odżywiając się racjonalnie, bez żadnych specjalnych ograniczeń, kiedy nie ma nietolerancji laktozy, alergii na kazeinę czy uczucia dyskomfortu innego pochodzenia — tłumaczy Nosek.

Osoby dążące do redukcji masy ciała lub mające problemy z przemianą lipidową powinny kontrolować jego spożycie. Wysoka zawartość sodu może niekorzystnie wpływać na osoby z nadciśnieniem tętniczym i obrzękami.

Z czym najlepiej spożywać twarożek?

Zalecane jest łączenie twarożku z węglowodanami złożonymi i warzywami. W wersji słodkiej dobrze komponuje się z owocami jagodowymi, nasionami, pestkami, miodem, suszonymi owocami czy orzechami. W wersji wytrawnej warto połączyć go z pełnoziarnistym pieczywem, olejem roślinnym i kiełkami.

Dietetyczka sugeruje, by nie łączyć go z owocami cytrusowymi. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie zaleca się dodatkowego solenia samodzielnie spożywanego produktu ani potraw przyrządzonych na jego bazie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Kończy 91 lat. Tak wygląda dziś Brigitte Bardot
Wyszła za mąż. Suknia ślubna jak z marzeń
Wyszła za mąż. Suknia ślubna jak z marzeń
Wzięła udział w rozbieranej sesji. Wyszło inaczej, niż się spodziewała
Wzięła udział w rozbieranej sesji. Wyszło inaczej, niż się spodziewała
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Jak często powinniśmy się myć? Lekarka nie pozostawia złudzeń
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko