Twarożek nie dla każdego. Ekspertka mówi o konsekwencjach

Twarożek granulowany jest bogaty w białko i wapń, ale zawiera dużo soli. Dietetyczka Milena Nosek wyjaśnia, że nie każdy powinien go jeść codziennie.

Twaróg granulowany jest zdrowy?
Twaróg granulowany jest zdrowy?
Źródło zdjęć: © Canva | chameleonseye
oprac. NW

05.12.2024 | aktual.: 05.12.2024 21:04

Twarożek granulowany wydaje się być idealnym wyborem dla osób, które chcą schudnąć. Zawiera niską ilość kalorii, węglowodanów i tłuszczu, dlatego panuje przekonanie, że można go jeść do woli. Czy faktycznie?

Dietetyczka kliniczna Milena Nosek podkreśla, że choć serek wiejski jest zdrowy, nie każdy powinien spożywać go codziennie. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu LDL lub nadciśnieniem powinny zachować szczególną ostrożność i ograniczyć jego ilość.

— Nie powinny go spożywać w dużych ilościach, czyli codziennie, osoby chcące redukować masę ciała lub z upośledzoną przemianą lipidową oraz nadciśnieniem tętniczym i obrzękami ze względu na wysoką zawartość sodu — mówi w rozmowie z Onetem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wpływ twarożku granulowanego na zdrowie

Ekspertka zwraca uwagę, że twarożek granulowany jest wskazany w diecie, o ile nie występują nietolerancje pokarmowe, takie jak nietolerancja laktozy czy alergia na kazeinę.

— Serek można spożywać, odżywiając się racjonalnie, bez żadnych specjalnych ograniczeń, kiedy nie ma nietolerancji laktozy, alergii na kazeinę czy uczucia dyskomfortu innego pochodzenia — tłumaczy Nosek.

Osoby dążące do redukcji masy ciała lub mające problemy z przemianą lipidową powinny kontrolować jego spożycie. Wysoka zawartość sodu może niekorzystnie wpływać na osoby z nadciśnieniem tętniczym i obrzękami.

Z czym najlepiej spożywać twarożek?

Zalecane jest łączenie twarożku z węglowodanami złożonymi i warzywami. W wersji słodkiej dobrze komponuje się z owocami jagodowymi, nasionami, pestkami, miodem, suszonymi owocami czy orzechami. W wersji wytrawnej warto połączyć go z pełnoziarnistym pieczywem, olejem roślinnym i kiełkami.

Dietetyczka sugeruje, by nie łączyć go z owocami cytrusowymi. Ze względu na wysoką zawartość sodu, nie zaleca się dodatkowego solenia samodzielnie spożywanego produktu ani potraw przyrządzonych na jego bazie.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

zdrowiejedzenieporady eksperta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)