Ekspres do kawy – jaki kupić?

Ekspres do kawy – jaki kupić?

Ekspres do kawy – jaki kupić?
Źródło zdjęć: © iStock.com
17.08.2018 16:04, aktualizacja: 10.01.2019 12:42

Ciśnieniowy ekspres do kawy to nowoczesne urządzenie kuchenne, które dostarcza codziennej porcji energii uwalnianej z pachnącej filiżanki. Naukowcy z Harvardu dowiedli, że kawa przygotowywana w takim ekspresie nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest najłatwiej przyswajalna i można ją pić bez wywoływania spustoszenia w organizmie. Jaki ekspres do kawy kupić, by inwestycja okazała się trafiona, a w kuchni co rano unosił się niepowtarzalny aromat? Podpowiadamy.

Jak wybrać ekspres do kawy?

Dokonując zakupu ekspresu do kawy, trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników, które wpływają nie tylko na smak aromatycznego napoju, ale również na wygodę jego przygotowywania. Prawdziwi kawosze nie zadowolą się sprzętem z dolnej półki, który co prawda kosztuje mało, lecz nie pozwala na wykorzystanie dobrych gatunkowo ziaren i zachowanie walorów smakowych kawy. Cena to nie jedyny wyznacznik jakości ekspresu. O jego wydajności i bezawaryjności decydują w głównej mierze właściwości techniczne. Najlepiej stawiać na modele z młynkiem o dużej mocy, bo takie rzadko się psują i nie wytwarzają dużego hałasu podczas pracy. Świetny sprzęt na rynek wprowadzają tacy producenci, jak De'Longhi, Melitta, Saeco, Jura, Nivona, Bosch i Philips. Szczególnym uznaniem cieszą się włoskie ekspresy do kawy.

Jaki ekspres do kawy – ciśnieniowy czy przelewowy?

Ekspresy do kawy najogólniej podzielić można na ciśnieniowe i przelewowe. Zarówno jedne, jak drugie mają swoje plusy i minusy. Największymi wadami ekspresów ciśnieniowych są ich wysoka cena i spory koszt eksploatacji. Za najsłabszą stronę ekspresów przelewowych uznaje się z kolei długi proces parzenia kawy, który wcale nie skutkuje wzbogaceniem jej smaku, a wręcz utratą jakości, bo do takich ekspresów można dosypywać tylko zmielone ziarna. Ekspresy przelewowe bardzo dobrze sprawdzają się jednak w wieloosobowych rodzinach, ponieważ pozwalają na zaparzenie aż kilku filiżanek napoju za jednym razem. Mają wbudowaną płytę grzewczą, dzięki której kawa długo utrzymuje swoją temperaturę, a ponadto są bardzo łatwe w obsłudze.

Ekspresy ciśnieniowe parzą kawę z całych ziaren. Oprócz tego wlewają i spieniają mleko. Dzielą się na trzy typy, które oferują różne funkcje i działają na innych zasadach. Są to kawiarki, ekspresy automatyczne i ekspresy półautomatyczne (kolbowe). W kawiarkach można samodzielnie przygotowywać tzw. włoską kawę (o wyraźnym aromacie i intensywnym smaku). Ekspresy półautomatyczne wymagają minimalnej interwencji użytkownika (opróżniania siatki z fusami), natomiast ekspresy automatyczne samodzielnie przygotowują napój od początku do końca – wystarczy tylko podstawić pod nie kubek. Ekspresy ciśnieniowe pozwalają na regulację mocy napoju.

Ciśnieniowy ekspres do kawy z młynkiem – jaki wybrać?

Do najpopularniejszych urządzeń dla kawoszy należą ciśnieniowe ekspresy do kawy z młynkiem, czyli tradycyjne automaty (w sklepach można dostać również modele saszetkowe, czy też kapsułkowe – droższe w użytkowaniu, ale łatwiejsze do utrzymania w czystości). Ceny ekspresów z młynkiem wahają się od kilkuset do kilku tysięcy złotych ze względu na różnorodność funkcji i renomę marki. Najbardziej zaawansowana technologicznie modele pozwalają cieszyć się wyśmienitym espresso, macchiato, cappuccino bądź latte po jednym naciśnięciu przycisku. Warto zainwestować zwłaszcza w takie urządzenia, jak:

  • Melitta E970-205 Caffeo CI (wskaźnik poziomu wody, pojemnik na mleko, regulacja mocy, wyświetlacz z symbolami, podwójny dozownik, podświetlanie filiżanek, ustawienia indywidualne) – cena: około 2000 złotych,
  • De'Longhi Dinamica ECAM350.15.B (regulacja wysokości adaptera do kawy, programowanie twardości wody, automatyczne odkamienianie, dedykowane przyciski, wyświetlacz LCD, spienianie mleka, młynek z wielostopniową regulacją mielenia) – cena: około 1800 złotych,
  • Saeco Moltio HD8769/09 (ustawienia mocy aromatu, kompaktowa i solidna konstrukcja, cicha praca, szybkie czyszczenie pojemnika na mleko po każdym użyciu, parzenie wstępne, blokada kapania, szybki bojler) – cena: około 2500 złotych.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (15)
Zobacz także