Nie kupuj takiego chleba. Biochemiczka stanowczo odradza
"Unikaj białego, z bielonej mąki i wysoko przetworzonego, a postaw na chleb pełnoziarnisty z dodatkiem siemienia lnianego" - radzi prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. Wybór pieczywa może mieć duży wpływ zwłaszcza na zdrowie kobiet.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska, specjalistka z dziedziny żywienia człowieka i biochemiczka, nie ukrywała, że moda na rezygnację z pieczywa może nie przynosić aż tak wiele korzyści, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie nie powinny wykluczać go z diety kobiety przed i po menopauzie. Ekspertka wskazała konkretne powody.
Nie rezygnuj z jedzenia chleba
Uderzenia gorąca, wahania nastroju, zmęczenie, czy nawet bóle mięśni i stawów - to tylko niektóre z objawów menopauzy. Na szczęście istnieją sposoby, by nieco sobie ulżyć w cierpieniu. W tym przypadku pomocne może okazać się wprowadzenie do swojej diety pieczywa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa
"Badania pokazują, że pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, bogate w lignany i izoflawony, wspiera mikrobiotę jelitową, która przekształca je w związki przypominające estrogeny – eguol i enterolakton. Te substancje pomagają łagodzić objawy menopauzy, takie jak mgła mózgowa czy wahania nastroju" -- podkreśliła prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.
Specjalistka zaznaczyła jednak, by zwracać szczególna uwagę na to, z czego wykonane jest pieczywo.
"Unikaj białego, z bielonej mąki i wysoko przetworzonego a postaw na chleb pełnoziarnisty z dodatkiem siemienia lnianego".
"Czy wyrzuciłaś pieczywo, czy masz go w swojej diecie? Ja kupuję z małej piekarni. Obłędnie smakuje. A jak u Was? Wyrzucony czy zostawiony?" - zapytała internautów ekspertka.
Dlaczego warto jeść pełnoziarniste pieczywo?
Pieczywo, szczególnie pełnoziarniste, jest bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania. Zawiera również błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Warto podkreślić, że dostarcza także witaminy z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Oprócz tego jest bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a także w minerały takie jak wapń, magnez i żelazo. Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazują, że regularne spożywanie pełnoziarnistych produktów może zmniejszać ryzyko chorób serca.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl