Eliminujesz go ze swojej diety? To powszechny błąd wśród kobiet

"Unikanie pieczywa po menopauzie może być błędem, zwłaszcza jeśli zależy nam na zdrowiu psychicznym" - rozpoczęła swój post na Instagramie prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. Dlaczego jednak ma to aż tak duży wpływ na zdrowie kobiet?

Czy warto jeść pieczywo?
Czy warto jeść pieczywo?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska nie ukrywała, że moda na rezygnację z pieczywa może nie przynosić aż tak wiele korzyści, jak mogłoby się wydawać. Szczególnie powinny nie wykluczać go z diety kobiety przed i po menopauzie. Ekspertka wskazała konkretne powody.

Nie rezygnuj z jedzenia chleba

Uderzenia gorąca, wahania nastroju, zmęczenie, czy nawet bóle mięśni i stawów - to tylko niektóre z objawów menopauzy. Na szczęście istnieją sposoby, by nieco sobie ulżyć w cierpieniu. W tym przypadku prawdziwym game changerem może okazać się wprowadzenie do swojej diety pieczywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

"Badania pokazują, że pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, bogate w lignany i izoflawony, wspiera mikrobiotę jelitową, która przekształca je w związki przypominające estrogeny – eguol i enterolakton. Te substancje pomagają łagodzić objawy menopauzy, takie jak mgła mózgowa czy wahania nastroju" -- podkreśliła prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska.

Specjalistka zaznaczyła jednak, by zwracać szczególna uwagę na to, z czego wykonane jest pieczywo.

"Unikaj białego, z bielonej mąki i wysoko przetworzonego a postaw na chleb pełnoziarnisty z dodatkiem siemienia lnianego".

Dlaczego warto jeść pełnoziarniste pieczywo?

Pieczywo, szczególnie pełnoziarniste, jest bogatym źródłem węglowodanów, które dostarczają energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania. Zawiera również błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Warto podkreślić, że dostarcza także witaminy z grupy B, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Oprócz tego jest bogate w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, a także w minerały takie jak wapń, magnez i żelazo. Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" wskazują, że regularne spożywanie pełnoziarnistych produktów może zmniejszać ryzyko chorób serca.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
pieczywozdrowe pieczywopełnoziarniste pieczywo

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)