Codziennie "macała" pieczywo w Biedronce. Tak "załatwiła" ją kasjerka

Pewna kobieta codziennie kupowała pieczywo w popularnym dyskoncie. Zawsze jednak wybierała je gołymi rękami, bez jednorazowych rękawiczek. Jedna z kasjerek znalazła na to sposób i postanowiła dać jej nauczkę.

Codziennie "macała" pieczywo w Biedronce. Tak "załatwiła" ją kasjerkaKlienci macający pieczywo gołymi rękami to prawdziwa plaga
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, East News
oprac.  IWC
129

Wg sondażu przeprowadzonego przez Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat aż 65 procent Polaków nie kupuje pieczywa w piekarniach, tylko udaje się w tym celu do dyskontu lub hipermarketu. Twierdzą, że tak jest taniej i szybciej. Niestety, nie zawsze higienicznie. Wielu klientów "zapomina", by włożyć jednorazowe rękawiczki, zanim sięgną po bułki czy chleb.

- Przychodzi do nas elegancka i dobrze ubrana pani po 50. Płaszczyk, kozaczki, wymalowana jak modelka, ale notorycznie kupowała pieczywo bez rękawiczek. Miała do mnie pecha, bo co rano zwracałam jej uwagę - opowiada w rozmowie z Wirtualną Polską Katarzyna, która od kilku lat pracuje w Biedronce.

- Pewnego dnia nie wytrzymałam, kiedy na moich oczach wymacała cztery różne chleby, po czym wzięła inny. Przyniosłam je wszystkie do kasy i kazałam policzyć. Zdziwiona poszła do kierowniczki na skargę, ale ta przyznała mi rację. Od tamtej pory klientka zawsze ubiera rękawiczki - skwitowała kasjerka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gorszące zjawisko w dyskontach. Klienci są bezsilni

Opłakane skutki braku higieny przy zakupie pieczywa

Zanieczyszczenie pieczywa drobnoustrojami, które mamy na swoich dłoniach, niesie ryzyko zdrowotne.

- Kiedy kupujemy, a później jemy pieczywo dotykane przez inną osobę, możemy wprowadzić do naszego organizmu dwa rodzaje drobnoustrojów. Jej mikroflorę, czyli drobnoustroje, które zasiedlają skórę każdego z nas, nie zagrażając "właścicielowi", oraz te, które znalazły się na jej dłoniach np. podczas jazdy tramwajem, dotykania klamek czy wózka sklepowego. Po pandemii wiemy, jak łatwo różne zakażenia się przenoszą - tłumaczy mikrobiolożka dr Karolina Rudnicka.

Ekspertka podkreśla, że to raczej nie będą ogromne ilości, ale kiedy wprowadzimy do naszego organizmu obce drobnoustroje, mogą one skolonizować nasze jelita i zmienić mikrobiom.

- Zagrożenie pojawia się wtedy, gdy znajdzie się wśród nich patogen. Albo gdy nieszkodliwe w niewielkich ilościach drobnoustroje trafią na sprzyjające warunki i zaczną się namnażać w jelitach. Efektem może być np. krótkie, samoograniczające się zatrucie lub zakażenie pokarmowe, objawiające się m.in. biegunką i wymiotami - podsumowała ekspertka.

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Powszechny błąd przy przechowywaniu żurku. Przez niego szybciej się zepsuje
Powszechny błąd przy przechowywaniu żurku. Przez niego szybciej się zepsuje
Rewolucja w ogrodach. Wybierz mikrokoniczynę zamiast trawy
Rewolucja w ogrodach. Wybierz mikrokoniczynę zamiast trawy
Jest atypowa. Na diagnozę czekała czterdzieści lat
Jest atypowa. Na diagnozę czekała czterdzieści lat
Nosi "milky rose nails". Fanki minimalistycznych paznokci będą zachwycone
Nosi "milky rose nails". Fanki minimalistycznych paznokci będą zachwycone
Damięcka jak zawsze w punkt. Tak żegna Vala Kilmera
Damięcka jak zawsze w punkt. Tak żegna Vala Kilmera
Zapach starszych ludzi. Naukowcy ustalili jego źródło
Zapach starszych ludzi. Naukowcy ustalili jego źródło
Poseł PiS pisze do Nowackiej. Przeszkadzają mu lekcje nt. higieny menstruacyjnej
Poseł PiS pisze do Nowackiej. Przeszkadzają mu lekcje nt. higieny menstruacyjnej
Wyrywasz siwe włosy? Oto czym to grozi
Wyrywasz siwe włosy? Oto czym to grozi
Pies cię iska? Wysyła ważny komunikat
Pies cię iska? Wysyła ważny komunikat
Wskoczyła w zwiewną midi. Idealna propozycja na wiosnę
Wskoczyła w zwiewną midi. Idealna propozycja na wiosnę
Nie sadź przed domem. Wielu już pożałowało
Nie sadź przed domem. Wielu już pożałowało
Pojadą do sanatorium bez kolejki. Oto warunki
Pojadą do sanatorium bez kolejki. Oto warunki