Farsz do pierogów. Jakie nietuzinkowe nadzienie wybrać? Poznaj najciekawsze propozycje
Farsz do pierogów najczęściej kojarzy się wyłącznie z nadzieniem do tzw. ruskich albo z kapustą i grzybami. Warto spróbować czegoś nowego i wprowadzić urozmaicenie do klasycznych pierogów. Możliwości jest naprawdę wiele i mnóstwo składników możesz dowolnie ze sobą łączyć, aby w pełni cieszyć się niewiarygodnym smakiem.
08.10.2020 13:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli chodzi o farsz do pierogów, nie musisz się ograniczać do znanych wyborów. Postaw na coś oryginalnego, co posmakuje jeszcze lepiej. Różnorodność w przypadku pierogów wydaje się abstrakcyjna, ale na szczęście z pomocą kilku znanych składników jesteś w stanie wyczarować nietuzinkowy farsz do pierogów.
Farsz do pierogów – nadzienie z orzechami i śliwkami
Składniki:
- 300 g suszonych śliwek;
- 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych);
- 1 łyżka miodu;
- 1 łyżka śmietany;
- sok z połówki cytryny;
- cynamon (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Farsz do pierogów – nadzienie ziemniaczano-serowe
Składniki:
- 2 kg ziemniaków;
- por;
- cebula;
- 100 g żółtego sera;
- sól i pieprz;
- słodka papryka w proszku.
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki, po czym przepuść przez praskę. W tym czasie posiekaj cebulę razem z porem i zeszklij na maśle.
- Dodaj cebulę i pora do ziemniaków – wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do nadzienia dodaj starty żółty ser i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką.
Farsz do pierogów – nadzienie warzywne
Składniki:
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 seler;
- szklanka bulionu;
- czerwona papryka;
- por;
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na maśle, po czym zalej je bulionem.
- W trakcie duszenia możesz dla smaku dodać pokrojoną paprykę i por.
- Kiedy warzywa będą miękkie i odparuje cały płyn, dopraw do smaku. Ostudź i na koniec dodaj natkę pietruszki.
Farsz do pierogów – nadzienie w stylu greckim
Składniki:
- 4 pomidory;
- papryka;
- kilka czarnych oliwek;
- ząbek czosnku;
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a paprykę drobno posiekaj.
- Paprykę podsmaż na oleju, do której dodasz pomidory, czosnek i siekane oliwki.
- Wszystko podduś do miękkości, poczekaj do odparowania płynu i dopraw na koniec.