GotowaniePrzepisyFarsz do pierogów. Jakie nietuzinkowe nadzienie wybrać? Poznaj najciekawsze propozycje

Farsz do pierogów. Jakie nietuzinkowe nadzienie wybrać? Poznaj najciekawsze propozycje

Farsz do pierogów najczęściej kojarzy się wyłącznie z nadzieniem do tzw. ruskich albo z kapustą i grzybami. Warto spróbować czegoś nowego i wprowadzić urozmaicenie do klasycznych pierogów. Możliwości jest naprawdę wiele i mnóstwo składników możesz dowolnie ze sobą łączyć, aby w pełni cieszyć się niewiarygodnym smakiem.

Farsz do pierogów nie musi być nudny i banalny.
Farsz do pierogów nie musi być nudny i banalny.
Źródło zdjęć: © 123RF

08.10.2020 13:52

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli chodzi o farsz do pierogów, nie musisz się ograniczać do znanych wyborów. Postaw na coś oryginalnego, co posmakuje jeszcze lepiej. Różnorodność w przypadku pierogów wydaje się abstrakcyjna, ale na szczęście z pomocą kilku znanych składników jesteś w stanie wyczarować nietuzinkowy farsz do pierogów.

Farsz do pierogów – nadzienie z orzechami i śliwkami

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek;
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych);
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka śmietany;
  • sok z połówki cytryny;
  • cynamon (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Opłucz śliwki, po czym je namocz, odsącz oraz pokrój bardzo drobno.
  2. Posiekaj orzechy i dołącz je do śliwek.
  3. Wymieszaj wszystko z odrobiną śmietany dla lepszego połączenia farszu.
  4. Na koniec dosłodź miodem, a także możesz dodać odrobinę soku z cytryny i cynamon.

Farsz do pierogów – nadzienie ziemniaczano-serowe

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki, po czym przepuść przez praskę. W tym czasie posiekaj cebulę razem z porem i zeszklij na maśle.
  2. Dodaj cebulę i pora do ziemniaków – wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Do nadzienia dodaj starty żółty ser i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką.

Farsz do pierogów – nadzienie warzywne

Składniki:

  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 seler;
  • szklanka bulionu;
  • czerwona papryka;
  • por;
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na maśle, po czym zalej je bulionem.
  2. W trakcie duszenia możesz dla smaku dodać pokrojoną paprykę i por.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie i odparuje cały płyn, dopraw do smaku. Ostudź i na koniec dodaj natkę pietruszki.

Farsz do pierogów – nadzienie w stylu greckim

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a paprykę drobno posiekaj.
  2. Paprykę podsmaż na oleju, do której dodasz pomidory, czosnek i siekane oliwki.
  3. Wszystko podduś do miękkości, poczekaj do odparowania płynu i dopraw na koniec.
Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (1)