Farsz do pierogów. Jakie nietuzinkowe nadzienie wybrać? Poznaj najciekawsze propozycje

Farsz do pierogów najczęściej kojarzy się wyłącznie z nadzieniem do tzw. ruskich albo z kapustą i grzybami. Warto spróbować czegoś nowego i wprowadzić urozmaicenie do klasycznych pierogów. Możliwości jest naprawdę wiele i mnóstwo składników możesz dowolnie ze sobą łączyć, aby w pełni cieszyć się niewiarygodnym smakiem.

pierogi w misceFarsz do pierogów nie musi być nudny i banalny.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jeśli chodzi o farsz do pierogów, nie musisz się ograniczać do znanych wyborów. Postaw na coś oryginalnego, co posmakuje jeszcze lepiej. Różnorodność w przypadku pierogów wydaje się abstrakcyjna, ale na szczęście z pomocą kilku znanych składników jesteś w stanie wyczarować nietuzinkowy farsz do pierogów.

Farsz do pierogów – nadzienie z orzechami i śliwkami

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek;
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych);
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka śmietany;
  • sok z połówki cytryny;
  • cynamon (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Opłucz śliwki, po czym je namocz, odsącz oraz pokrój bardzo drobno.
  2. Posiekaj orzechy i dołącz je do śliwek.
  3. Wymieszaj wszystko z odrobiną śmietany dla lepszego połączenia farszu.
  4. Na koniec dosłodź miodem, a także możesz dodać odrobinę soku z cytryny i cynamon.

Farsz do pierogów – nadzienie ziemniaczano-serowe

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki, po czym przepuść przez praskę. W tym czasie posiekaj cebulę razem z porem i zeszklij na maśle.
  2. Dodaj cebulę i pora do ziemniaków – wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Do nadzienia dodaj starty żółty ser i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką.

Farsz do pierogów – nadzienie warzywne

Składniki:

  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 seler;
  • szklanka bulionu;
  • czerwona papryka;
  • por;
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na maśle, po czym zalej je bulionem.
  2. W trakcie duszenia możesz dla smaku dodać pokrojoną paprykę i por.
  3. Kiedy warzywa będą miękkie i odparuje cały płyn, dopraw do smaku. Ostudź i na koniec dodaj natkę pietruszki.

Farsz do pierogów – nadzienie w stylu greckim

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a paprykę drobno posiekaj.
  2. Paprykę podsmaż na oleju, do której dodasz pomidory, czosnek i siekane oliwki.
  3. Wszystko podduś do miękkości, poczekaj do odparowania płynu i dopraw na koniec.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wachowicz w garniturze. Stylizacja pełna kobiecej energii
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Wskoczyła w mikroszorty i rajstopy. Trend robi furorę
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Chłopiec zostawił list w parafii. Przekazał pieniądze z komunii
Jest już po operacji. Zabrała głos
Jest już po operacji. Zabrała głos
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Mało kto wie, że to przemoc. "Nie odzywa się przez tydzień"
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Imię ma tylko jedną literę. Noszą je tylko dwie Polki
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Pochodzenie szlacheckie czy chłopskie? Możesz to sprawdzić
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Zmarł Nikodem Marecki. Tak pożegnała go ekipa serialu
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
Spytali ją o ślub. Oto jak odpowiedziała
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
12-latka zostawiła setki sygnałów. Ekspertka apeluje do rodziców
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Kot wyleguje się na grzejniku? Jednoznaczny komunikat
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
Ostatni dzwonek. W święta roślina się odwdzięczy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯