Trwa ładowanie...

Farsz do pierogów. Jakie nietuzinkowe nadzienie wybrać? Poznaj najciekawsze propozycje

Farsz do pierogów najczęściej kojarzy się wyłącznie z nadzieniem do tzw. ruskich albo z kapustą i grzybami. Warto spróbować czegoś nowego i wprowadzić urozmaicenie do klasycznych pierogów. Możliwości jest naprawdę wiele i mnóstwo składników możesz dowolnie ze sobą łączyć, aby w pełni cieszyć się niewiarygodnym smakiem.
Share
Farsz do pierogów nie musi być nudny i banalny.
Farsz do pierogów nie musi być nudny i banalny.Źródło: 123RF
d35r1ev

Jeśli chodzi o farsz do pierogów, nie musisz się ograniczać do znanych wyborów. Postaw na coś oryginalnego, co posmakuje jeszcze lepiej. Różnorodność w przypadku pierogów wydaje się abstrakcyjna, ale na szczęście z pomocą kilku znanych składników jesteś w stanie wyczarować nietuzinkowy farsz do pierogów.

Farsz do pierogów – nadzienie z orzechami i śliwkami

Składniki:

  • 300 g suszonych śliwek;
  • 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych);
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka śmietany;
  • sok z połówki cytryny;
  • cynamon (opcjonalnie).
d35r1ev

Przygotowanie:

1. Opłucz śliwki, po czym je namocz, odsącz oraz pokrój bardzo drobno.
2. Posiekaj orzechy i dołącz je do śliwek.
3. Wymieszaj wszystko z odrobiną śmietany dla lepszego połączenia farszu.
4. Na koniec dosłodź miodem, a także możesz dodać odrobinę soku z cytryny i cynamon.

Farsz do pierogów – nadzienie ziemniaczano-serowe

Składniki:

d35r1ev

Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki, po czym przepuść przez praskę. W tym czasie posiekaj cebulę razem z porem i zeszklij na maśle.
2. Dodaj cebulę i pora do ziemniaków – wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Do nadzienia dodaj starty żółty ser i dopraw solą, pieprzem, słodką papryką.

Farsz do pierogów – nadzienie warzywne

Składniki:

  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 1 seler;
  • szklanka bulionu;
  • czerwona papryka;
  • por;
  • natka pietruszki.
d35r1ev

Przygotowanie:

1. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na maśle, po czym zalej je bulionem.
2. W trakcie duszenia możesz dla smaku dodać pokrojoną paprykę i por.
3. Kiedy warzywa będą miękkie i odparuje cały płyn, dopraw do smaku. Ostudź i na koniec dodaj natkę pietruszki.

Farsz do pierogów – nadzienie w stylu greckim

Składniki:

  • 4 pomidory;
  • papryka;
  • kilka czarnych oliwek;
  • ząbek czosnku;
  • sól i pieprz.
d35r1ev

Przygotowanie:

1. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę, a paprykę drobno posiekaj.
2. Paprykę podsmaż na oleju, do której dodasz pomidory, czosnek i siekane oliwki.
3. Wszystko podduś do miękkości, poczekaj do odparowania płynu i dopraw na koniec.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d35r1ev

Podziel się opinią

Share
d35r1ev
d35r1ev