WAŻNE
TERAZ

Bundeswehra w Polsce. Tak Jasionki strzegą Niemcy

Gęsina, kurczak, indyk, a może kaczka? Na święta drób smakuje najlepiej!

Najpierw gęsina na świętego Marcina, potem - u Amerykanów i nie tylko - indyk na Święto Dziękczynienia, w końcu kaczka i kurczak na Boże Narodzenie. Od listopada do końca karnawału zjadamy więcej drobiu niż zazwyczaj.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Najpierw gęsina na świętego Marcina, potem - u Amerykanów i nie tylko - indyk na Święto Dziękczynienia, w końcu kaczka i kurczak na Boże Narodzenie. Od listopada do końca karnawału zjadamy więcej drobiu niż zazwyczaj. Robimy sobie dietetyczną przerwę i chętniej eksperymentujemy z mięsem drobiowym niż, na przykład, z wieprzowiną i rybami.

W czasach, gdy nie było lodówek i supermarketów, dobrze odkarmiony indyk, dorodna gęś, kaczka, kurczak czy kapłon stanowiły prawdziwy rarytas na świątecznych stołach. Kupowało się takie mięso na wsi u zaprzyjaźnionego gospodarza lub sprowadzało tylko z „pewnego źródła”. Wówczas nikt nie znał rachitycznych „brojlerów”, z których trudno byłoby ugotować rosół.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa w 1860 roku przestrzega: „Należy przyjąć za zasadę, aby nigdy nie używać starego drobiu! W jakikolwiek sposób bowiem go się przyprawi, nigdy nic dobrego zrobić nie można”. Słynna znawczyni kuchni całe życie postępowała w myśl tej zasady. I choć uwielbiała dziczyznę, wieprzowinę i baraninę, często proponowała wykwintne potrawy z drobiu. W listopadzie proponowała przygotowywać kapłona w pieczarkowym sosie i indyka z „sałatą z różnych warzyw i pikli”. Gęś na pieczyste radziła brać tylko młodą i podawać z jabłkami, podobnie jak kaczki. Pani Lucyna nie gardziła tez delikatnym mięsem gołębi i pawi. W jej książkach znajdziemy kilkadziesiąt przepisów na wykwintne, świąteczne dania z drobiu, w tym: kapłona z sałatą z selerów i rydzów, piersi pulardy z pieczarkami, czyli „supreme de volaille”, lub potrawkę z kaczek z parmezanem. To ostatnie danie jest rodzajem zapiekanki, do której bierzemy siekane mięso z ugotowanej w rosole kaczki, gotowany ryż , spore ilości parmezanu i tartą bułkę.
Wszystko wstawiamy do nagrzanego piekarnika co najmniej na 15 minut.

Także kolejna wielka dama polskiej kuchni, czyli Maria Monatowa poświęca wiele uwagi świątecznym potrawom z drobiu. Na „skromne śniadanie” autorka „Uniwersalnej książki kucharskiej” z 1910 roku proponuje zapiekaną wątróbkę drobiową. Na wykwintny obiad świetnie nadaje się kaczka duszona po francusku z buraczkami lub potrawka z kaczek. Na skromną kolację można podać „kurczęta po wiedeńsku”, a na elegancką kolację „gęś pieczoną na ostro z musztardą” lub nadziewanego indyka. W tym wypadku do nadzienia potrzebujemy wątróbkę z indyka, masło, tartą bułkę, pieprz, sól, gałkę muszkatołową, goździki, zieloną pietruszkę i 10 dekagramów czarnych rodzynek. Wykwintność tego farszu polega na tym, że należy go przygotowywać z utartymi na pianę białkami i żółtkami.

Powojenne polskie książki kucharskie nieco studziły to świąteczne, drobiowe szaleństwo. Jeśli już pojawiła się kaczka, to zawsze pieczona z jabłkami, indyk na ogół w postaci sznycli, a kurczak niezmiennie z rożna. Na szczęście ostatnio znów wracamy do dawnych, nieco bardziej wyszukanych przepisów. W „Kuchni Polskiej” Barbary Jakimowicz Klein pod hasłem „Boże Narodzenie” można znaleźć między innymi przepisy na gęś z farszem orzechowym, kaczkę w sosie ananasowym czy pierś indyczą z jarzynami.

Gdyby jednak ktoś podczas zimnych i krótkich dni zatęsknił za słońcem i smakami Prowansji, niech koniecznie przygotuje kurze udka po prowansalsku. Mięso należy natrzeć solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. A następnie obłożyć obranymi i pokrojonymi ziemniakami wymieszanymi z cebulą, cytryną i kminem rzymskim. Całość trzeba piec w 180 stopniach około 40 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika można wyłożyć na blachę krojone pomidory i oliwki. Takim prostym i eleganckim daniem możemy podejmować gości podczas całego karnawału.

Maciej Kucharski (mk/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Naturalne dopalacze

Wybrane dla Ciebie

Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
"Monkey-barring" to przykry trend w randkowaniu. Lepiej uważaj
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Zakazane przed wizytą u ginekologa. Lekarka ostrzega
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Ustaw pokrętło w tej pozycji. Rachunki za ogrzewanie spadną w mig
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Wydaje ten dźwięk. Jeśli słyszysz, musisz zadziałać natychmiast
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Nie dają jej przejść na ulicy. Wiesława z "Sanatorium" zdradziła powód
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? Przepisy są jasne
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? Przepisy są jasne
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
"Jesteśmy wybrańcami losu". Bez ogródek mówi o zarobkach aktorów
"Jesteśmy wybrańcami losu". Bez ogródek mówi o zarobkach aktorów
Ma wznowę raka. Żona zabrała głos
Ma wznowę raka. Żona zabrała głos
Usuń z doniczki. Wielu właścicieli popełnia duży błąd
Usuń z doniczki. Wielu właścicieli popełnia duży błąd