Gofry jak nad morzem. Wypróbuj, a nie przestaniesz robić
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Można je jeść z cukrem pudrem, owocami, bitą śmietaną lub rozpuszczoną czekoladą. Ten przepis przywoła wspomnienia z wakacji nad morzem. Raz spróbujesz, a co weekend będziesz wyciągać gofrownicę.
20.05.2024 | aktual.: 20.05.2024 20:54
Gorące gofry to, obok frytek i waty cukrowej, jedna z potraw, które wielu osobom od razu kojarzą się z wakacjami. Słodki przysmak był atrakcją nad polskim morzem i stałym punktem każdej wycieczki.
Teraz słodki smak wakacji możemy przywołać w domu. Wystarczy, że mamy gofrownicę, poniższy przepis i odrobinę chęci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze gofry, jakie zrobisz. Przepis jest banalny
Zanim zabierzemy się do samego pieczenia, pamiętajmy o kilku prostych zasadach. Jeżeli zależy nam na odtworzeniu "prawdziwego" smaku, nie kupujmy śmietany w sprayu, przygotujmy dodatek w tradycyjny sposób. Nie zapomnijmy też, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Musimy bardzo dokładnie rozsmarować cienką warstwę oleju po całości płytki, na którą wylewamy gofrową masę (tutaj przyda się kuchenny pędzelek, którego "włoski" są wykonane z silikonu). Zwróćmy też uwagę, że smażenie pierwszej porcji zawsze wychodzi najgorzej - kolejne sztuki powinny prezentować się o wiele lepiej!
Przepis na gofry
Składniki (na 24 sztuki):
- cztery szlanki mąki pszennej;
- trzy szklanki mleka;
- 6 jajek;
- 2/3 szklanki oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżeczki cukru;
- dwie szczypty soli.
Przygotowanie
Jajka i mleko wyjmij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel żółtka od białek. Białka przelej do dużej szklanej lub metalowej suchej miski. Żółtka muszą się znaleźć w innym naczyniu. Do żółtek dodaj mleko oraz olej. Potem dodaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksuj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
Pozostałe białka ubij z solą w osobnym naczyniu na sztywną pianę. Najlepiej, jeżeli zaczniesz od powolnych obrotów miksera, a następnie stopniowo będziesz podkręcać moc. W trakcie możesz dodać łyżeczkę cukru - piana będzie lekka niczym puch po ok. dwóch minutach. Po tym czasie wróć do miski z ciastem - dodawaj do środka ubite białko stopniowo po łyżce, dokładnie mieszając składniki po każdej nowej porcji piany.
Po pokryciu płyt gofrownicy olejem zamknij ją i rozgrzej do najwyższej mocy. Kiedy zauważysz, że jest gotowa do użycia, wylej chochlę masy na wyznaczone płytki i zamknij gofrownicę. Smaż, aż gofry upieką się na odpowiedni kolor. Pamiętaj, że płytki gofrownicy pokrywamy olejem tylko przy pierwszej porcji smażenia.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl