Blanszowanie

Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości. Po rozmrożeniu walory smakowe pozostają w większości niezmienione, a czas przygotowania potrawy na bazie mrożonki zdecydowanie się skraca. Skoro natura rozpieszcza nas latem, dostarczając mnóstwa warzyw i owoców, skorzystajmy z okazji i przygotujmy zapasy na zimę.

Blanszowanie 1
Alicja

Blanszowanie przypomina gotowanie na parze, przy czym proces wzbogacony jest o działanie na produkty także niską temperaturą. Polega na zanurzeniu na kilka minut warzyw lub owoców we wrzątku, a następnie schłodzeniu ich w zimnej wodzie. Co zyskamy blanszując produkty?

Co daje blanszowanie?

Blanszowanie wykorzystuje się również przyrządzając sałatki warzywne i owocowe. Zmiękcza włókniste warzywa oraz ułatwia zdejmowanie skórki z pomidorów, nektarynek, śliwek i brzoskwiń. Co więcej, podgotowane warzywa i owoce są łatwiejsze do strawienia, dlatego blanszowanie zaleca dieta lekkostrawna. Sparzenie warzyw liściastych sprawia, że stają się bardziej elastyczne i można je dowolnie zwijać. Blanszowanie wykorzystuje się m.in. przygotowując liście kapusty na gołąbki.

Co i jak blanszować?

Najprostsza metoda blanszowania polega na wrzuceniu warzyw lub owoców do wrzątku (z dodatkiem soli lub cukru) na kilka minut. Następnie przelewamy produkty wraz z wrzątkiem do durszlaka i kierujemy na nie strumień zimnej wody. Działanie wysoką i niską temperaturą powinno trwać mniej więcej tyle samo. Czas blanszowania jest różny dla różnych warzyw i owoców, np.: blanszowanie kalafiora i cukinii trwa około ośmiu minut (4 minuty w gorącej wodzie i 4 minuty w zimnej), a blanszowanie szpinaku i szparagów około czterech minut (2 minuty we wrzątku i 2 minuty w zimnej wodzie).

Blanszowanie można wykonać również działając na produkty parą wodną lub wkładając je na chwilę do kuchenki mikrofalowej. Lekko przetworzona żywność skraca czas przygotowania potraw. Dlatego blanszowanie powinno poprzedzać pieczenie i smażenie. Jest ono szczególnie zalecane w przypadku delikatnych warzyw, takich jak nowalijki, kalafior i brokuły. W efekcie obróbki otrzymujemy nierozgotowane produkty, gotowe do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Zjawisko slow fade. Nowy koszmar randkowania w XXI wieku
Zjawisko slow fade. Nowy koszmar randkowania w XXI wieku
Burton i Taylor mieli romans na planie. Skandal wstrząsnął nawet Watykanem
Burton i Taylor mieli romans na planie. Skandal wstrząsnął nawet Watykanem
"Zbudowaliśmy imperium". Wonsowie są małżeństwem niemal pół wieku
"Zbudowaliśmy imperium". Wonsowie są małżeństwem niemal pół wieku
Przed laty jego żona odebrała sobie życie. Goggins opowiedział, co wtedy czuł
Przed laty jego żona odebrała sobie życie. Goggins opowiedział, co wtedy czuł
Kiedyś obciach. Szroeder zdecydowała się na kontrowersyjne kozaki
Kiedyś obciach. Szroeder zdecydowała się na kontrowersyjne kozaki
Dudziak porównywała się z kochanką męża. "Byłam wpatrzona w nią jak w obraz"
Dudziak porównywała się z kochanką męża. "Byłam wpatrzona w nią jak w obraz"
Kobiety częściej tracą przy rozwodzie. Prawniczka mówi, dlaczego
Kobiety częściej tracą przy rozwodzie. Prawniczka mówi, dlaczego
Wydmuchał 2 promile na wizji. Teraz Stockinger zabrał głos w tej sprawie
Wydmuchał 2 promile na wizji. Teraz Stockinger zabrał głos w tej sprawie
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Grał w kultowym serialu z Fronczewskim. Tak wygląda po latach
Grał w kultowym serialu z Fronczewskim. Tak wygląda po latach
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie