Blanszowanie

Blanszowanie to obróbka cieplna żywności, która często poprzedza mrożenie. Blanszowane warzywa i owoce są odkażone, a po zamrożeniu zachowują swój naturalny kolor i większość właściwości. Po rozmrożeniu walory smakowe pozostają w większości niezmienione, a czas przygotowania potrawy na bazie mrożonki zdecydowanie się skraca. Skoro natura rozpieszcza nas latem, dostarczając mnóstwa warzyw i owoców, skorzystajmy z okazji i przygotujmy zapasy na zimę.

Blanszowanie 1
Alicja

Blanszowanie przypomina gotowanie na parze, przy czym proces wzbogacony jest o działanie na produkty także niską temperaturą. Polega na zanurzeniu na kilka minut warzyw lub owoców we wrzątku, a następnie schłodzeniu ich w zimnej wodzie. Co zyskamy blanszując produkty?

Co daje blanszowanie?

Blanszowanie wykorzystuje się również przyrządzając sałatki warzywne i owocowe. Zmiękcza włókniste warzywa oraz ułatwia zdejmowanie skórki z pomidorów, nektarynek, śliwek i brzoskwiń. Co więcej, podgotowane warzywa i owoce są łatwiejsze do strawienia, dlatego blanszowanie zaleca dieta lekkostrawna. Sparzenie warzyw liściastych sprawia, że stają się bardziej elastyczne i można je dowolnie zwijać. Blanszowanie wykorzystuje się m.in. przygotowując liście kapusty na gołąbki.

Co i jak blanszować?

Najprostsza metoda blanszowania polega na wrzuceniu warzyw lub owoców do wrzątku (z dodatkiem soli lub cukru) na kilka minut. Następnie przelewamy produkty wraz z wrzątkiem do durszlaka i kierujemy na nie strumień zimnej wody. Działanie wysoką i niską temperaturą powinno trwać mniej więcej tyle samo. Czas blanszowania jest różny dla różnych warzyw i owoców, np.: blanszowanie kalafiora i cukinii trwa około ośmiu minut (4 minuty w gorącej wodzie i 4 minuty w zimnej), a blanszowanie szpinaku i szparagów około czterech minut (2 minuty we wrzątku i 2 minuty w zimnej wodzie).

Blanszowanie można wykonać również działając na produkty parą wodną lub wkładając je na chwilę do kuchenki mikrofalowej. Lekko przetworzona żywność skraca czas przygotowania potraw. Dlatego blanszowanie powinno poprzedzać pieczenie i smażenie. Jest ono szczególnie zalecane w przypadku delikatnych warzyw, takich jak nowalijki, kalafior i brokuły. W efekcie obróbki otrzymujemy nierozgotowane produkty, gotowe do spożycia.

Wybrane dla Ciebie

Polka na Festiwalu Filmowym w Toronto. Odsłoniła zbyt wiele?
Polka na Festiwalu Filmowym w Toronto. Odsłoniła zbyt wiele?
Zbadali osoby regularnie uprawiające seks. Takie mieli wnioski
Zbadali osoby regularnie uprawiające seks. Takie mieli wnioski
Żegna Stoparczyk. "Świat dzisiaj zamilkł"
Żegna Stoparczyk. "Świat dzisiaj zamilkł"
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Od lat gra Bożenkę w "Klanie". Planuje odejść z serialu?
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Tak ubrała się na konferencję dla kobiet. Trudno oderwać od niej wzrok
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Wystarczy patyczek. Trik nie ma sobie równych
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Edukacja zdrowotna wielką klapą? Ministerstwo zabrało głos
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Podlej tym storczyki. Będą kwitnąć jak szalone
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Gdzie wyrzucasz słoiki po przetworach? Nie popełnij powszechnego błędu
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj
Widzisz w ogrodzie? Dobry znak. Nigdy go nie zabijaj
Rozwiódł się po 16 latach. Tak żona pisała późnej o ich sporze
Rozwiódł się po 16 latach. Tak żona pisała późnej o ich sporze
Tak objawia się ortoreksja. Mówi o niej otwarcie
Tak objawia się ortoreksja. Mówi o niej otwarcie