Przepisy

    Przepisy

    Słodka tajemnica czekolady
    Zapisz na później
    PrzepisySłodka tajemnica czekolady

    Nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham twierdzi, że kształt i nadzienie ulubionej czekolady może być kluczem do poznania charakteru człowieka. I tak, amatorzy czekolady deserowej to według niego ludzie myślący perspektywicznie, smakosze mlecznej to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii...

    Redakcja WP Kobieta
    Miejsca nurkowe Egiptu
    Zapisz na później
    PrzepisyMiejsca nurkowe Egiptu

    Z lotu ptaka nurkowisko to wygląda jak okrągły bochenek chleba, który ze starości rozpadł się na parę kawałków, gdy spojrzymy pod powierzchnię wody, zobaczymy że miejsce to kryje cuda świata podwodnego.

    Redakcja WP Kobieta
    Zakupy w wirtualnym spożywczaku
    Zapisz na później
    PrzepisyZakupy w wirtualnym spożywczaku

    Zakupy przez internet to dla wielu z nas chleb powszedni. Wirtualni klienci mają coraz większe zaufanie do transakcji on-line, doceniają szybki dostęp do bogatego asortymentu e-sklepów, wygodę i możliwość szybkiego zakupu bez wychodzenia z domu. Kupujemy już nie tylko książki, płyty czy wycieczki zagraniczne, ale również produkty spożywcze.

    Magdalena Stypułkowska
    Jak korzystać z dobrodziejstw szlachetnych trunków?
    Zapisz na później
    PrzepisyJak korzystać z dobrodziejstw szlachetnych trunków?

    Znane łacińskie przysłowie powiada, że w winie ukryta jest prawda natomiast, zdrowie zawarte jest w wodzie. Tymczasem współczesna medycyna odkryła, że kieliszek wina nie tylko wpływa korzystnie na dobre samopoczucie, ale również na zdrowie. Wystarczy tylko odpowiednio korzystać z dobrodziejstw tego szlachetnego trunku.

    Redakcja WP Kobieta
    Polska kuchnia wraca do łask
    Zapisz na później
    PrzepisyPolska kuchnia wraca do łask

    Tradycyjna kuchnia polska przeżywa renesans. Coraz więcej restauracji specjalizuje się w podawaniu tradycyjnie polskich potraw, przyrządzonych według historycznych przepisów. Można tam już zamówić pieczenie z bażantów, czy dzika, prosięta faszerowane, karpie w szarym sosie, czy bliny po staropolsku.

    Redakcja WP Kobieta
    Przepis na długowieczność
    Zapisz na później
    PrzepisyPrzepis na długowieczność

    Wielu z nas nurtuje pytanie, czy można wpływać na długość życia? Długowieczni używają mało cukru, natomiast jedzą miód i winogrona. Wodę piją źródlaną. Unikają tłustego jedzenia, bo źle jest trawione. Jedzą 3-4 razy dziennie nie zajadając się do syta.

    Redakcja WP Kobieta
    Na studiach to się jadło...
    Zapisz na później
    PrzepisyNa studiach to się jadło...

    Czasy studenckie dawno się skończyły, a z nimi era ziemniaków z cebulą, serków topionych za jedyne 0,99 zł i dżemów mamusinej roboty, zabieranych z domu w ogromnych ilościach, aby wyciągnąć je z najciemniejszych zakamarków studenckiej szafy, gdy wybije czarna godzina...

    Magdalena Stypułkowska
    Brokuły i pomidory - zbawienie dla mężczyzn?
    Zapisz na później
    PrzepisyBrokuły i pomidory - zbawienie dla mężczyzn?

    Brokuły i pomidory lepiej zwalczają raka
    prostaty gdy spożywa się je razem, niż osobno - wynika z
    najnowszych badań amerykańskich, o których informuje pismo "Cancer
    Research".

    Redakcja WP Kobieta
    Niebezpieczny stan upojenia...
    Zapisz na później
    PrzepisyNiebezpieczny stan upojenia...

    Z wielowiekowych doświadczeń w piciu alkoholu wzięły się określenia, że ktoś ma słabą, a ktoś inny mocną głowę, że ktoś upija się zawartością kieliszka, a dla kogoś innego butelka ta za mało. My zdradzamy stare receptury, dziękki którym trunki nie uderzą Ci do główy w większym stopniu, niż byś sobie życzył...

    Redakcja WP Kobieta
    Mętny lepszy niż klarowny?
    Zapisz na później
    PrzepisyMętny lepszy niż klarowny?

    Mętne soki jabłkowe zapobiegają nowotworom i
    starzeniu się oraz wspomagają ogólną odporność organizmu -
    ogłosili naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
    Żaden klarowny sok nie posiada takich właściwości.

    Redakcja WP Kobieta
    Angielski five o'clock
    Zapisz na później
    PrzepisyAngielski five o'clock

    Czym jest five o’clock wiedzą chyba wszyscy. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że ten angielski zwyczaj picia popołudniowej herbatki sięga XIX wieku. Wtedy też wykształcił się angielski herbaciany savoir vivre.

    Redakcja WP Kobieta
    Mięso - zwierze(nia) internautów
    Zapisz na później
    PrzepisyMięso - zwierze(nia) internautów

    Z raportu Ipsos z 2006 roku wynika, że 97% Polaków je mięso, z czego 4% nie je tylko pewnych jego gatunków. Najczęściej smażymy mięso na patelni (38%), a ulubionym naszym tłuszczem jest olej, choć coraz częściej staramy się smażyć metodą beztłuszczową. Wśród nas są jednak tacy, którzy mięsa nie jedzą w ogóle lub nie jedzą wybranych jego gatunków.

    Magdalena Stypułkowska
    Mężczyźni rządzą w kuchni?
    Zapisz na później
    PrzepisyMężczyźni rządzą w kuchni?

    Wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje na to, że w kuchni lepiej sprawdzają się mężczyźni – to oni prowadzą najpopularniejsze programy kulinarne, zostają szefami najsłynniejszych restauracji, i wydawać by się mogło, w kuchni wykazują się większym talentem i fantazją. Jakie zdanie na ten temat mają polskie gwiazdy, szefowie eleganckich restauracji oraz nasi internauci?

    Redakcja WP Kobieta
    S.O.S dla twojej kuchni
    Zapisz na później
    PrzepisyS.O.S dla twojej kuchni

    Trudno sobie dziś wyobrazić współczesną kuchnię bez różnego rodzaju sosów, dipów, octów. Sosy w naszym menu są bowiem niezbędne i stanowią swego rodzaju wykwintne dopełnienie smaku potraw.

    Redakcja WP Kobieta
    Na noc, dla smaku i dla oka
    Zapisz na później
    PrzepisyNa noc, dla smaku i dla oka

    Makaron bez wyrzutów sumienia?
    Oczywiście, ponieważ makaron to danie, które odchudza. Między bajki włóż teorię, że od niego przytyjesz. Bo tuczą wysokokaloryczne dodatki i tłuste sosy, z którymi go jadamy, a nie same kluski.

    Redakcja WP Kobieta
    Papryka zabija raka
    Zapisz na później
    PrzepisyPapryka zabija raka

    Kapsaicyna, pikantny składnik papryki, niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research
    Communications".

    Redakcja WP Kobieta
    Piwo - napój znany na całym świecie
    Zapisz na później
    PrzepisyPiwo - napój znany na całym świecie

    Warzenie piwa ma bogatą tradycję, wyrabiano je już 10 tysięcy lat temu. Dziś poszczególne marki promują na świecie sławni i lubiani, a w wielu zakątkach świata organizowane są imprezy i konkursy z piwem w roli głównej.

    Redakcja WP Kobieta
    Magiczne chwile z herbatką na zimę
    Zapisz na później
    PrzepisyMagiczne chwile z herbatką na zimę

    Zimowy chłód daje nam się we znaki - rozleniwia i sprawia, że stajemy się senni i nie mamy ani siły, ani ochoty na jakiekolwiek aktywności. Na nogi postawią nas rozgrzewające, aromatyczne herbatki - herbata ziołowa z jabłkiem i imbirem, poncz miodowy i wiele innych herbacianych kompozycji...

    Redakcja WP Kobieta
    Nie wiemy, co jemy?
    Zapisz na później
    PrzepisyNie wiemy, co jemy?

    Polacy chcą się zdrowo odżywiać, ale często mylą żywność ekologiczną z tzw. zdrową żywnością. Wciąż wolimy kupować żywność tańszą, ale słabszą jakościowo. Czy w przyszłości zmienią się nasze nawyki?

    Redakcja WP Kobieta
    Amerykański sen o jedzeniu
    Zapisz na później
    PrzepisyAmerykański sen o jedzeniu

    Jedni twierdzą, że nie ma czegoś takiego, jak tradycyjna kuchnia amerykańska. Drudzy – że jest wyjątkowo eklektyczna i przebogata w smakach. I jedni i drudzy mają rację. Natomiast wielu Polakom kojarzy się ona jedynie z McDonaldsem, hamburgerem i coca-colą w papierowym kubku.

    Redakcja WP Kobieta
    Największy bar lodowy w Polsce
    Zapisz na później
    PrzepisyNajwiększy bar lodowy w Polsce

    Już jest! Największy bar lodowy, jaki kiedykolwiek powstał w Polsce stoi już w Zakopanem. Wielkie otwarcie odbyło się w Sylwestra. Turyści z pewnością jeszcze przez długi czas pamiętać będą to wydarzenie. Specjalnie dla nich Organizatorzy przygotowali masę atrakcji. Sylwestra w Nemiroff Ice Bar spędził m.in. Piotr Zelt.

    Redakcja WP Kobieta
    Hollywood - wielki powrót soczystych steków
    Zapisz na później
    PrzepisyHollywood - wielki powrót soczystych steków

    Zagraniczne gwiazdy coraz częściej przedkładają soczysty stek nad sałatę z sosem winegret. Nawet gorącej orędowniczce jogi i wegetarianizmu Madonnie znudziło się życie na zieleninie.

    Redakcja WP Kobieta
    Tylko pizza, hot-dogi i frytki?
    Zapisz na później
    PrzepisyTylko pizza, hot-dogi i frytki?

    Rodzice są przekonani, że dzieci akceptują tylko lody, pizzę i hot-dogi, i sami ulegają pokusie tłustego, zapychającego jedzienia, które można przygotować "w biegu".

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia Dalekiego Wschodu
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia Dalekiego Wschodu

    Na Dalekim Wschodzie uważa się, iż potrawy kwaśne wywołują u człowieka wesołość, a słodkie przywracają utraconą energię. Wewnętrzny spokój i harmonia z otaczającym światem jest, zdaniem chińskich medyków, rezultatem przede wszystkim prawidłowych nawyków żywieniowych.

    Redakcja WP Kobieta