Przepisy

    Przepisy

    Urodzeni z apetytem na słone przekąski
    Zapisz na później
    PrzepisyUrodzeni z apetytem na słone przekąski

    Niektórzy ludzie mogli
    urodzić się ze skłonnością do słonych potraw - wyniki badań
    publikuje pismo "American Journal of Physiology - Regulatory,
    Integrative, and Comparative Physiology".

    Redakcja WP Kobieta
    Walentynkowe afrodyzjaki
    Zapisz na później
    PrzepisyWalentynkowe afrodyzjaki

    Od dawna szukano środka pozwalającego zachować pełnię sił seksualnych. Rozmaite specyfiki miały zapewnić płodność i chęć spełniania „małżeńskich uczynków”. Już w starożytności spożywano w tym celu pokarmy i napoje „ze stołu bogini płodności” - Afrodyty (skąd wzięła się ich nazwa), ale największy rozkwit produkcji miłosnych mikstur przypada na średniowiecze.

    Redakcja WP Kobieta
    Stereotypom mówimy nie!
    Zapisz na później
    PrzepisyStereotypom mówimy nie!

    Głęboko w naszej świadomości tkwią pewne stereotypy dotyczące wyjątkowych walorów niektórych potraw. Nie zawsze jednak posiadane przez nas informacje pokrywają się z prawdą.

    Redakcja WP Kobieta
    Ile i dlaczego jemy?
    Zapisz na później
    PrzepisyIle i dlaczego jemy?

    Na to, ile i czego zjadamy, wpływ ma wiele
    czynników mających mało wspólnego z rozsądkiem - wynika z badań
    Briana Wansinka, o których pisze serwis "EurekAlert." Jemy więcej, niż nam się wydaje i nie tylko dlatego, że odczuwamy głód...

    Redakcja WP Kobieta
    Włoskie smaki Capri
    Zapisz na później
    PrzepisyWłoskie smaki Capri

    Otoczona lazurowym morzem, z daleka już mieniąca się słonecznymi barwami wyspa Capri wabi turystów, którzy później wyjeżdżają stąd oczarowani widokami, włoską atmosferą i pysznymi potrawami. Regionalne dania Capri z pewnością smakują najlepiej właśnie na tej wyspie, ale mimo to warto spróbować stworzyć namiastkę tych smaków i aromatów we własnym domu.

    Redakcja WP Kobieta
    Tłusty czwartek - święto łasuchów
    Zapisz na później
    PrzepisyTłusty czwartek - święto łasuchów

    Tłusty czwartek to prawdziwa gratka dla łasuchów. W ten jeden dzień w roku, z przyzwoleniem tradycji nawet ci, którzy na co dzień dbają o linię i przestrzegają diety, z wielką radością oddają się rozkoszy smakowania tłustych, pulchnych i cieplutkich pączków i faworków.

    Redakcja WP Kobieta
    Walentynki - jak smakuje miłość?
    Zapisz na później
    PrzepisyWalentynki - jak smakuje miłość?

    Czy w twoim życiu brakuje miejsca na romantyzm? Pogrążasz się w obowiązkach i zapominasz, że związek trzeba pielęgnować? Możesz to naprawić w walentynkowy wieczór. Zaserwuj swojemu partnerowi kulinarne rozkosze niestandardowo - w sypialni. Skorzystaj z naszych przepisów!

    Magdalena Stypułkowska
    Agnieszka Fitkau-Perepeczko
    Zapisz na później
    PrzepisyAgnieszka Fitkau-Perepeczko

    Agnieszka Fitkau-Perepeczko - kobieta z klasą i temperamentem, znana głównie z serialu "M jak miłość", w którym występuje jako ekscentryczna Simona.

    Redakcja WP Kobieta
    Smak kobiety
    Zapisz na później
    PrzepisySmak kobiety

    Każda z nich jest piękna, każda dba o swój wygląd, ale różnią się w jednym - jedne, aby mieć piękną sylwetkę, stosują drakońskie diety, inne, są kulinarnymi ekstremistkami, które nie boją się eksperymentów i dodają swojemu życiu pikanterii, nie martwiąc się tym, że na ich talerzu lądują kaloryczne bomby.

    Redakcja WP Kobieta
    Tłuszcze ukryte na naszym talerzu
    Zapisz na później
    PrzepisyTłuszcze ukryte na naszym talerzu

    Z badań wynika, że większość tłuszczów zwierzęcych w naszym pożywieniu występuje jako tłuszcze ukryte. Nawet w pozornie \"chudej\" szynce, mleku czy serze, występują tłuszcze zwierzęce, jako ich naturalny składnik. Z obserwacji naukowców wynika również, że nasza świadomość na temat tego, co wkładamy na talerz, jest niska...

    Redakcja WP Kobieta
    Kuchnia węgierska - super przepisy!
    Zapisz na później
    PrzepisyKuchnia węgierska - super przepisy!

    „Polak, Węgier – dwa bratanki” mówi stare, polskie powiedzenie. Nie inaczej jest także z kuchnią. Węgrzy odżywiają się podobnie do nas. Lubią zjeść dobrze, smacznie i syto.

    Redakcja WP Kobieta
    Mikstura czterech złodziei
    Zapisz na później
    PrzepisyMikstura czterech złodziei

    Nasza kuchnia pełna jest czosnków, cebul, goździków, rzepy, kozłka lekarskiego. Wszystko to śmierdzi jak licho, ale należy pamiętać, że im intensywniejsza woń, tym skutek lepszy. Przyrządź potrawy z dodatkiem magicznych roślin - poczujesz się lepiej.

    Redakcja WP Kobieta
    Inspiracje internautów: wyczarowane aromatem krainy
    Zapisz na później
    PrzepisyInspiracje internautów: wyczarowane aromatem krainy

    "Wyczarowane aromatem krainy" to tytuł opowieści nadesłanej przez laureatkę naszego konkursu "Moje kulinarne inspiracje". 21-letnia Paulina, mieszkająca w Kanadzie, zabiera nas do krain pełnych aromatów i barw.

    Redakcja WP Kobieta
    Moda na swojskie klimaty
    Zapisz na później
    PrzepisyModa na swojskie klimaty

    Coraz częściej
    prawdziwym rarytasem okazuje się chleb upieczony w piecu
    opalanym drewnem; wędliny uwędzone tradycyjną metodą; pierogi
    oraz ziemniaki z kwaśnym mlekiem, okraszone skwarkami. W wielu
    restauracjach pojawiają się "domowe" przetwory z warzyw i
    grzybów. Gastronomiczny powrót do źródeł kuchni staropolskiej
    staje się faktem.

    Redakcja WP Kobieta
    Sztuka warzenia piwa
    Zapisz na później
    PrzepisySztuka warzenia piwa

    Napoje alkoholowe znane są od początków cywilizacji. Duże jasne pijano pod koniec epoki lodowcowej. Winem raczono się zanim stanęły egipskie piramidy.

    Redakcja WP Kobieta
    Lindsay Lohan wraca do formy
    Zapisz na później
    PrzepisyLindsay Lohan wraca do formy

    Lindsay Lohan przyznała, że miała poważne zaburzenia w odżywianiu. Jej stan był ponoć tak poważny, że obawiała się śmierci! Aktorka, w wywiadzie dla News of the World przyznała, że na bulimię cierpiała wyłącznie z własnej winy. Teraz zamierza wreszcie zacząć jeść normalne porcje.

    Redakcja WP Kobieta
    Mate - smak Ameryki Południowej
    Zapisz na później
    PrzepisyMate - smak Ameryki Południowej

    Najbardziej charakterystyczny smak Ameryki Południowej? Na to pytanie może paść oczywiście wiele odpowiedzi, ale na pewno znajdzie się spora grupa osób, które bez wahania wykrzykną: MATE!

    Redakcja WP Kobieta
    UWAGA! SĄ JUŻ ZWYCIĘZCY KONKURSU!
    Zapisz na później
    PrzepisyUWAGA! SĄ JUŻ ZWYCIĘZCY KONKURSU!

    Dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia, wielu z Was wykazało się nie tylko fantazją, ale prawdziwym dziennikarskim kunsztem. Poznajcie naszych zwycięzców!

    Redakcja WP Kobieta
    Inspiracje internautów: nieograniczone możliwości fantazjowania
    Zapisz na później
    PrzepisyInspiracje internautów: nieograniczone możliwości fantazjowania

    o swoich kulinarnych przygodach opowiada nasz internauta, Pan Tadeusz Podnajmer, wielki miłośnik dobrej kuchni i gawędziarz. " Nie uważam, że jestem dobrym kucharzem, ale marzę o własnej małej restauracyjce, gdzie mógłbym robić to co lubię".

    Redakcja WP Kobieta
    Za dużo tłuszczów, za mało warzyw
    Zapisz na później
    PrzepisyZa dużo tłuszczów, za mało warzyw

    Z badań wynika, że nastolatki odżywiają się źle, jedzą zbyt wiele produktów z dużą zawartością tłuszczu, unikając świeżych warzyw i owoców. Taki stan rzeczy zawdzięczają rodzicom - twierdzą naukowcy.

    Redakcja WP Kobieta
    Co nas w kuchni kręci?
    Zapisz na później
    PrzepisyCo nas w kuchni kręci?

    Jakie są nasze kulinarne inspiracje, kiedy przychodzi nam ochota na kuchenne eksperymenty? Na co zwracamy uwagę, w czyim towarzystwie lubimy gotować i dla kogo gotujemy? O to, co nas w kuchni kręci, zapytaliśmy samych internautów. Okazuje się, że najbardziej inspirujące są dla nas... no właśnie?

    Magdalena Stypułkowska
    W góralskim garnku
    Zapisz na później
    PrzepisyW góralskim garnku

    Góralska kuchnia, chociaż prosta i trudno nazwać ją wykwintną, jest niezwykle smaczna i coraz bardziej popularna. Nawet w nadmorskich miejscowościach można już spotkać dania „kuchni góralskiej”, jednak nigdy nie będą one tak smakować jak te z tatrzańskich, czy beskidzkich karczm.

    Redakcja WP Kobieta
    Rocky uzależniony od fast foodów
    Zapisz na później
    PrzepisyRocky uzależniony od fast foodów

    Rocky uzależniony od hamburgerów. Aktor twierdzi, że oddaje się swojemu nałogowi tylko w weekendy. Zaczyna w piątek i kończy w niedzielę z dodatkowymi kilogramami. Później zrzuca je dzięki ćwiczeniom w siłowni.

    Redakcja WP Kobieta
    Królestwo naleśników
    Zapisz na później
    PrzepisyKrólestwo naleśników

    Smaki z dzieciństwa… kto ich nie ma! Każdy wymieni przynajmniej kilka pozycji, a wśród nich naleśniki! Przygotowane przez mamę czy babcię stanowiły nieodłączny element dziecięcego jadłospisu. Dziś naleśniki wracają do łask i wchodzą w skład menu dorosłych.

    Ola Berezecka