Przepisy

    Przepisy

    Czym się kończy złe odżywanie?
    Zapisz na później
    PrzepisyCzym się kończy złe odżywanie?

    Wiele produktów spożywczych zawiera substancje chemiczne, które mogą być przyczyną śmiertelnych chorób. Onkolodzy biją na alarm. Winowajcą tej przerażającej sytuacji jest przede wszystkim to, co jemy.

    Redakcja WP Kobieta
    Bussines lunch
    Zapisz na później
    PrzepisyBussines lunch

    W kontaktach oficjalnych zarezerwowanie dobrego stolika, wybór odpowiedniego menu, dyskretne uregulowanie rachunku, bywa trudniejsze niż prowadzenie interesów.

    Redakcja WP Kobieta
    Specjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach
    Zapisz na później
    PrzepisySpecjalnie dla smakoszy - przewodnik po serach

    Mistrzami w ich wytwarzaniu są Włosi, Francuzi, Holendrzy i Szwajcarzy. Istnieje około 4 tysięcy ich rodzajów, w Polsce jest dostępnych około 90 gatunków. Różnią się smakiem, zapachem, kolorem, strukturą i konsystencją, stopniem wilgotności i barwą. Mowa o serach – żółtym przysmaku, który jest jednym z najważniejszych składników naszej codziennej diety.

    Magdalena Stypułkowska
    Gdy chłód na dworze, grzaniec pomoże
    Zapisz na później
    PrzepisyGdy chłód na dworze, grzaniec pomoże

    Grzaniec to idealne rozwiązane na zimne dni. Nieodłączny dodatek każdej wycieczki w góry, rozgrzewa wyziębionych narciarzy po męczącym dniu na stoku. Idealny napój na zimowe, mroźne wieczory. Rozgrzewa, zapobiega infekcjom, a do tego wyśmienicie smakuje.

    Redakcja WP Kobieta
    Akcesoria sylwestrowe
    Zapisz na później
    PrzepisyAkcesoria sylwestrowe

    Sylwester i następujący po nim karnawał to doskonała okazja do amatorskich popisów barmańskich. Nie musisz kończyć profesjonalnego kursu, wystarczy bowiem odrobina fantazji, kilka butelek ulubionych trunków i podstawowe akcesoria barmańskie.

    Redakcja WP Kobieta
    Mocna głowa - genetyczna pomyłka?
    Zapisz na później
    PrzepisyMocna głowa - genetyczna pomyłka?

    Alkohol towarzyszy ludzkości od tysiącleci. To częsty element zabaw dorosłych ludzi, temat do rozmów. Wiele jednak na tym polu się zmieniło. Mamy już wódkę w proszku, a nawet w... gazie.

    Redakcja WP Kobieta
    Boże Narodzenie - kurczaki z Kentucky niemile widziane
    Zapisz na później
    PrzepisyBoże Narodzenie - kurczaki z Kentucky niemile widziane

    Żelazną zasadą, trochę już zapomnianą w świecie hamburgerów, coca-coli i kurczaków z Kentucky, że dania powinny być złożone z darów naszych lasów, pól, ogrodów i wód. I tak, na polskim wigilijnym stole miały prawo znajdować się wyłącznie potrawy z ziarna, maki, kaszy, grzybów, owoców suszonych i świeżych, orzechów i miodu. Jak jest dziś?

    Redakcja WP Kobieta
    Wigilia jak wyglądała kiedyś, a jak wygląda dziś?
    Zapisz na później
    PrzepisyWigilia jak wyglądała kiedyś, a jak wygląda dziś?

    Co jedli i jak spędzali Wigilię pierwsi chrześcijanie? Czy starożytne rytuały związane z wierzerzą i świętowaniem narodzin Chrystusa zachowały się do dnia dzisiejszego?

    Redakcja WP Kobieta
    Gwiazdy polecają świąteczne potrawy
    Zapisz na później
    PrzepisyGwiazdy polecają świąteczne potrawy

    Jedni spędzają święta we własnych czterech ścianach, inni w egzotycznych krainach. Zawsze jednak starają się, by spędzić ten niezwykły, wigilijny wieczór w gronie najbliższych. Niezwykły, gdyż – jak pokazuje życie – w takim dniu cuda naprawdę mogą się zdarzyć. O swoich wigilijnych przygodach opowiadają polskie gwiazdy.

    Redakcja WP Kobieta
    Gaelforce Dance w Polsce
    Zapisz na później
    PrzepisyGaelforce Dance w Polsce

    Gaelforce Dance to trzeci pod względem popularności spektakl tańca irlandzkiego na świecie. Spektakl oglądały miliony widzów na świecie. To historia dwóch braci i ich miłości do tej samej kobiety, ich pasji, zazdrości, tragedii i wreszcie triumfu, przedstawiona w formie spektaklu taneczno-muzycznego.

    Redakcja WP Kobieta
    Ile kosztuje luksus?
    Zapisz na później
    PrzepisyIle kosztuje luksus?

    Czy cena legendarnych, drogich i trudno dostępnych win jest adekwatna do ich smaku? Takich pytań się nie zadaje. Nie zadaje się, bo czyż nasz smak da się przełożyć na pieniądze?

    Redakcja WP Kobieta
    Poznaj śledzia od kuchni
    Zapisz na później
    PrzepisyPoznaj śledzia od kuchni

    Najwięcej pożytku z ryb mamy wówczas, gdy znajdą się na naszym talerzu. Dopiero w kuchni, z naszą pomocą, ryby mogą przejść prawdziwe, kulinarne metamorfozy. Najlepszy czas ku temu następuje w święta Bożego Narodzenia.

    Magdalena Stypułkowska
    Wigilia? Tylko jak u mamusi!
    Zapisz na później
    PrzepisyWigilia? Tylko jak u mamusi!

    Wigilia przenosi nas w czasy dzieciństwa i może dlatego jest bardzo ważnym dniem w roku. Na ogół tradycje rodzinne przenoszą kobiety, jednak mężczyźni często pamiętają smak potraw, które przyrządzała im matka i pragną je odnaleźć we własnym domu.

    Redakcja WP Kobieta
    Wystrzałowe drinki sylwestrowe
    Zapisz na później
    PrzepisyWystrzałowe drinki sylwestrowe

    Przygotowujesz imprezę sylwestrową i nie chcesz, aby była podobna do zwykłych imprez? Zaserwuj drinki popularne na całym świecie - egzotyczne i kolorowe. Skorzystaj z naszych przepisów, to naprawdę nic trudnego!

    Redakcja WP Kobieta
    Szampan - wyścig bąbelków
    Zapisz na później
    PrzepisySzampan - wyścig bąbelków

    Szampan pije się nie gardłem, lecz głową. "Radziecki szampan" ze starego tekstu Agnieszki Osieckiej zastąpiły w III i IV RP szampany włoskie, niemieckie czy węgierskie. Tymczasem szampan może być tylko francuski, gdyż nazwa najsłynniejszego musującego wina świata została dawno zastrzeżona.

    Redakcja WP Kobieta
    Najsłynniejsze drinki świata
    Zapisz na później
    PrzepisyNajsłynniejsze drinki świata

    Wieczór z przyjaciółmi warto rozpocząć koktajlem lub aperitifem. Uprzyjemni on chwile oczekiwania na posiłek oraz pobudzi żołądek.

    Redakcja WP Kobieta
    Olga Bończyk: uwielbiam jeść i gotować
    Zapisz na później
    PrzepisyOlga Bończyk: uwielbiam jeść i gotować

    O wigilijnych smakołykach i przygotowniach do świąt Bożego Narodzenia, rozmawiamy z Panią Olgą Bończyk, czyli doktor Edytą Kuszyńską z serialu "Na dobre i na złe".

    Redakcja WP Kobieta
    Nowinki kuchenne na świąteczny stół
    Zapisz na później
    PrzepisyNowinki kuchenne na świąteczny stół

    Prezentujemy galerię nowych produktów, obecnych na polskim, kulinarnym rynku. Nowy smak śledzika z majerankiem, pieprzem, papryką, któego być może jeszcze nie znasz...

    Redakcja WP Kobieta
    Kolorowe procenty
    Zapisz na później
    PrzepisyKolorowe procenty

    Kilka kropli aromatycznego alkoholu, oszronione szklanki, plastry cytryny...

    Redakcja WP Kobieta
    Gotuj się, bo święta tuż-tuż...
    Zapisz na później
    PrzepisyGotuj się, bo święta tuż-tuż...

    Święta tuż-tuż, a ty zastanawiasz się, jak tym razem udekorować świąteczny stół i przede wszystkim, co na nim postawić. Jeśli chcesz zaskoczyć domowników i przygotować naprawdę oryginalne, choć nawiązujące do tradycji dania, skorzystaj z naszych porad i przepisów. Z naszą pomocą wyczarujesz pyszne potrawy – tradycyjne, ale bardziej wyrafinowane i kolorowe.

    Magdalena Stypułkowska
    Coś na ząb
    Zapisz na później
    PrzepisyCoś na ząb

    Eleganckie, malutkie, apetyczne - świetne na małe przyjęcie sylwestrowe.

    Redakcja WP Kobieta
    Wielka ryba z małej puszki
    Zapisz na później
    PrzepisyWielka ryba z małej puszki

    Tuńczyk to ryba, która kojarzy się raczej z małą puszką niż z półtonowym, błękitnym kolosem. W konserwie można znaleźć cztery gatunki tej ryby w oleju lub sosie własnym. Każdy z nas ma w swoim jadłospisie ulubione dania z tuńczykiem.

    Redakcja WP Kobieta
    Penne i farfalle - makarony bez tajemnic
    Zapisz na później
    PrzepisyPenne i farfalle - makarony bez tajemnic

    Uwielbiasz włoską kuchnię i chciałabyś wreszcie sama upichcić coś typowo włoskiego. Decydujesz się, oczywiście, na makaron. Wreszcie znalazłaś smakowity przepis „penne z...”. Ale co to właściwie jest to penne? Przyglądasz się podejrzliwie fotografii przedstawiającej włoską potrawę. My, pomożemy ci rozszyfrować najpopularniejsze makaronowe nazwy.

    Redakcja WP Kobieta
    Jak święta przygotować i nie zwariować?
    Zapisz na później
    PrzepisyJak święta przygotować i nie zwariować?

    Z badań wynika, że większość z nas poważnie zaczyna myśleć o Świętach Bożego Narodzenia na tydzień (36%) lub na dwa tygodnie (39%) przed Świętami. Przedświąteczna gorączka szybciej udziela się kobietom, niż mężczyznom. Przygotuj się do Świąt razem z nami!

    Magdalena Stypułkowska