Chińszczyzna z kurczakiem
Chińszczyzna z kurczakiem to pomysł na bardzo szybki obiad. Ten przepis na danie z drobiu jest często wykorzystywany przez studentów, bo czy może być coś łatwiejszego do przygotowania? Cena takiego posiłku także nie jest zastraszająca, więc nie masz nic do stracenia. Sama spróbuj.
28.02.2011 | aktual.: 28.02.2011 15:56
Przygotuj:
- podwójną pierś z kurczaka
- ryż lub makaron
- opakowanie mrożonki chińskiej
- cebulę
- por
- łyżkę ciemnego sosu sojowego
- łyżkę mąki ziemniaczanej
- pieprz
- olej do smażenia
- Ten przepis na obiad to naprawdę łatwizna. Zajmij się najpierw mięsem. Ma powstać smażony kurczak, ale by tak się stało, musisz go najpierw umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a dopiero później wrzucić na rozgrzany olej.
- Kiedy filet będzie się smażył, poszatkuj cebulę oraz pora i dodaj do mięsa.
- Po 10 minutach wrzuć mieszankę chińską. Pozwól, by dochodziła na patelni przez 10 minut.
- Pozostało ci tylko dokończyć przygotowanie sosu warzywnego. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 2 łyżkami zimnej wody i dodaj do mięsa. Dopraw danie z kurczakiem sosem sojowym i pieprzem.
- Chińska potrawa zrobiona. Włóż na talerz ryż lub makaron i polej pysznym sosem. Smacznego!