GotowaniePrzepisyDieta pudełkowa – tak czy nie?

Dieta pudełkowa – tak czy nie?

Dieta pudełkowa – tak czy nie?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

22.02.2017 13:40, aktual.: 22.02.2017 15:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Planujesz przejść na dietę, by zgubić kilka kilogramów, ale nie wiesz jakie produkty powinny znaleźć się w twoim menu? Po powrocie z pracy nie masz już czasu i ochoty na gotowanie? Świetnym rozwiązaniem może być dieta pudełkowa. Śniadania, obiady i kolacje zapakowane w plastikowe pojemniki. Dostarczane codziennie wprost pod twoje drzwi. Wystarczy tylko podgrzać. Jednak, czy zamówienie kateringu dietetycznego to rzeczywiście taki dobry pomysł?

Okazuje się, że dieta pudełkowa, poza oczywistymi zaletami takimi jak wygoda i oszczędność czasu, ma także wady. Klienci firm kateringowych skarżą się na godziny dostaw oraz źle zapakowane torby z jedzeniem. Narzekają też, że posiłki czasami czekają na nich przez kilka godzin na wycieraczce lub pod windą. – Nasi klienci nie są zobligowani do osobistego odbierania zestawów. Z każdym indywidualnie ustalamy godzinę dostawy. Większość podaje nam kod do domofonu i zgadza się na zostawianie pakunku pod drzwiami mieszkania. W przypadku domów jednorodzinnych, paczki zazwyczaj zawieszamy na furtce lub bramie – wyjaśnia przedstawiciel Fitfood z Poznania.

– Problem dotyczy głównie „sieciówek”, które dostarczają posiłki np. z Gdańska aż do Zakopanego. Wiele takich firm produkuje posiłki w jednym zakładzie, skąd kurierzy rozwożą je po Polsce - tłumaczy Konrad Ciastoch z Fresh Diet w Lublinie. - To skutkuje wątpliwą jakością jedzenia, które musi zostać odpowiednio wcześniej przygotowane, a później podróżuje po całym kraju. W efekcie dociera ono do klienta dobę lub później od momentu zapakowania.

Obraz
© Shutterstock.com

Czy posiłki, które przez tyle godzin podróżują po Polsce lub stoją w temperaturze pokojowej pod drzwiami, zachowują wszystkie wartości odżywcze? – Jeśli chodzi o świeżość produktów, złą opinię wyrabiają firmy, które traktują dietę jako poboczny biznes, obok restauracji, domu weselnego etc. Takie firmy zazwyczaj nie mają zatrudnionych własnych dietetyków oraz personelu przeszkolonego w zakresie produkcji posiłków dietetycznych czy żywienia w chorobach dietozależnych. Nie planują również menu pod tym kątem, a raczej pozbywają się w ten sposób zalegającego towaru – dodaje Ciastoch.

Firmy kateringowe, które cieszą się dobrą opinią wśród klientów, zapewniają, że przygotowują posiłki codziennie ze świeżych produktów wysokiej jakości. – Dostarczane przez nas zestawy, przechowywane w lodówce zachowują świeżość nawet do 48 godzin. Oczywiście, że posiłki spożyte od razu po przygotowaniu są najsmaczniejsze, ale nie sposób dostarczać klientowi pojedynczych posiłków pięć razy dziennie – mówi przedstawiciel Fitfood.

Niebezpieczne opakowania

Kolejny problem to plastikowe opakowania, w których dowożone jest jedzenie. – Przygotowane przez nas dania pakujemy do specjalnych, jednorazowych pojemników. Zestawy wkładamy w worki foliowe. Następnie umieszczamy je w papierowych torbach – tłumaczy przedstawiciel Fitfood.

Obraz
© Shutterstock.com

Do produkcji plastikowych opakowań używa się substancji EDC (z ang. Endocrine Disrupting Chemicals lub Endocrine Disruptors), oddziałujących na układ hormonalny człowieka – bisfenolu A (BPA) oraz ftalanów (PAE). Wykazują one bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Mogą prowadzić do otyłości, niepłodności, zaburzają pracę tarczycy, zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi i prostaty.
- Problem z przenikaniem bisfenolu i ftalanów do produktów spożywczych dotyczy przede wszystkim butelkowanej wody. Natomiast, jeśli chodzi o jedzenie w pudełkach, nie ma tego niebezpieczeństwa, gdyż dostawy zazwyczaj są codziennie, a więc pożywienie znajduje się w opakowaniu bardzo krótko. Problem pojawiałby się, gdyby ten czas wynosiłby ponad 72 godziny – wyjaśnia Joanna, trenerka "Zdrowej Diety". Jednak, by zminimalizować wpływ EDC na organizm, nie powinniśmy przechowywać jedzenia w plastikowych opakowań, ani nie podgrzewać ich w mikrofalówce. Takich pojemników powinny też unikać kobiety w ciąży.

Najważniejszy jest rozsądek

Warto pamiętać, aby przy wyborze kateringu dietetycznego, kierować się pozytywnymi opiniami w serwisach społecznościowych czy na forach internetowych, a nie najniższą ceną usługi. Może ona bowiem zaważyć na jakości posiłków, które otrzymamy. Na zdrowiu nie warto oszczędzać, tylko wtedy będziemy mieli pewność, że dostaniemy świeży i pełnowartościowy zestaw, dostosowany do naszych potrzeb. – Nasi klienci cenią sobie wygodę i porady dietetyka. Warunkiem skuteczności diety pudełkowej jest indywidualne i spersonalizowane podejście do każdego klienta – podsumowuje Konrad Ciastoch z Fresh Diet.