GotowaniePrzepisyJak suszyć owoce w piekarniku? Zapoznaj się z praktycznymi domowymi poradami

Jak suszyć owoce w piekarniku? Zapoznaj się z praktycznymi domowymi poradami

Jak suszyć owoce w piekarniku? Na szczęście wystarczy kilka minut.
Jak suszyć owoce w piekarniku? Na szczęście wystarczy kilka minut.
Źródło zdjęć: © 123RF
06.10.2020 12:19

Jeśli zastanawiasz się, jak suszyć owoce w piekarniku, jesteś w dobrym miejscu. Nie musisz mieć odpowiedniej suszarki do owoców, aby w pełni cieszyć się smakiem wybranych dodatków. Wystarczy ustawienie odpowiedniej temperatury, a także woda z sokiem z cytryny, dzięki czemu w pełni będziesz cieszyć się suszonymi owocami. Co jeszcze warto wiedzieć?

Jak suszyć owoce w piekarniku? Na szczęście sprawa nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje. Coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z piekarnika, a nie klasycznej suszarki do owoców ze względów ekonomicznych oraz dla walorów smakowych. Chcąc złapać smak i zapach lata na jesień, warto skorzystać ze sposobu na suszenie owoców, aby w późniejszym czasie wykorzystać dodatki do wielu ciekawych dań.

Jak suszyć owoce w piekarniku? Sposób na jabłka i gruszki

W przypadku suszenia jabłek i gruszek proces przebiega praktycznie tak samo. W przypadku twardszych owoców obierz je ze skórki, ale jeśli są bardzo kruche zostaw skórkę.

  • Dokładnie umyj owoce i obierz (albo zostaw skórkę), po czym pokrój w plasterki lub na ćwiartki – nie zapomnij o wydrążeniu gniazd nasiennych.
  • Chcąc uniknąć ściemnienia owoców, zamocz pokrojone owoce w wodzie z kwaskiem cytrynowym (albo z sokiem z cytryny);
  • Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia jabłka lub gruszki.
  • Susz owoce w piekarniku nagrzanym do 70°C.
  • Owoce będą gotowe, gdy staną się sztywne, ale uważaj, aby nie przesadzić z wydłużeniem suszenia.
  • Suszone jabłka i gruszki przechowuj w szczelnych pojemnikach.

Jak suszyć owoce w piekarniku? Doskonałe śliwki

Kolejnymi owocami, które bez problemu wysuszysz w piekarniku, są śliwki. Tym razem ich przygotowanie wygląda nieco inaczej.

  • Umyj i osusz śliwki.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż owoce.
  • Na początek susz śliwki w piekarniku rozgrzanym do 50°C, a po kilku minutach zwiększ do 70°C.
  • Śliwki będą gotowe, jeśli po przekrojeniu wydobędzie się z nich sok, a same będą giętkie i skórka pomarszczy się. Wtedy też możesz wyjąć z nich pestki.
  • Przechowuj suszone śliwki w hermetycznych słoikach.

Jak suszyć owoce w piekarniku? Smak jagód

W przypadku suszenia jagód sprawa jest zbliżona do procesu przy śliwkach. W tym jednak przypadku procedura trwa znacznie krócej.

  • Umyj i dokładnie osusz jagody.
  • Na dużej blaszce wyłożonej papierem wsyp owoce jagód.
  • Susz na początek w 50°C, a po wyjęciu blachy ustaw temperaturę na 70°C i powtórz proces suszenia.
  • Trzymaj jagody w ciemnym pojemniku.

Każde suszone w piekarniku owoce możesz wykorzystać w przyszłości na wiele ciekawych sposobów, np. do kompotów, koktajli czy zup.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także