Jak suszyć owoce w piekarniku? Zapoznaj się z praktycznymi domowymi poradami
Jeśli zastanawiasz się, jak suszyć owoce w piekarniku, jesteś w dobrym miejscu. Nie musisz mieć odpowiedniej suszarki do owoców, aby w pełni cieszyć się smakiem wybranych dodatków. Wystarczy ustawienie odpowiedniej temperatury, a także woda z sokiem z cytryny, dzięki czemu w pełni będziesz cieszyć się suszonymi owocami. Co jeszcze warto wiedzieć?
Jak suszyć owoce w piekarniku? Na szczęście sprawa nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje. Coraz więcej osób decyduje się na skorzystanie z piekarnika, a nie klasycznej suszarki do owoców ze względów ekonomicznych oraz dla walorów smakowych. Chcąc złapać smak i zapach lata na jesień, warto skorzystać ze sposobu na suszenie owoców, aby w późniejszym czasie wykorzystać dodatki do wielu ciekawych dań.
Jak suszyć owoce w piekarniku? Sposób na jabłka i gruszki
W przypadku suszenia jabłek i gruszek proces przebiega praktycznie tak samo. W przypadku twardszych owoców obierz je ze skórki, ale jeśli są bardzo kruche zostaw skórkę.
- Dokładnie umyj owoce i obierz (albo zostaw skórkę), po czym pokrój w plasterki lub na ćwiartki – nie zapomnij o wydrążeniu gniazd nasiennych.
- Chcąc uniknąć ściemnienia owoców, zamocz pokrojone owoce w wodzie z kwaskiem cytrynowym (albo z sokiem z cytryny);
- Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia jabłka lub gruszki.
- Susz owoce w piekarniku nagrzanym do 70°C.
- Owoce będą gotowe, gdy staną się sztywne, ale uważaj, aby nie przesadzić z wydłużeniem suszenia.
- Suszone jabłka i gruszki przechowuj w szczelnych pojemnikach.
Jak suszyć owoce w piekarniku? Doskonałe śliwki
Kolejnymi owocami, które bez problemu wysuszysz w piekarniku, są śliwki. Tym razem ich przygotowanie wygląda nieco inaczej.
- Umyj i osusz śliwki.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż owoce.
- Na początek susz śliwki w piekarniku rozgrzanym do 50°C, a po kilku minutach zwiększ do 70°C.
- Śliwki będą gotowe, jeśli po przekrojeniu wydobędzie się z nich sok, a same będą giętkie i skórka pomarszczy się. Wtedy też możesz wyjąć z nich pestki.
- Przechowuj suszone śliwki w hermetycznych słoikach.
Jak suszyć owoce w piekarniku? Smak jagód
W przypadku suszenia jagód sprawa jest zbliżona do procesu przy śliwkach. W tym jednak przypadku procedura trwa znacznie krócej.
- Umyj i dokładnie osusz jagody.
- Na dużej blaszce wyłożonej papierem wsyp owoce jagód.
- Susz na początek w 50°C, a po wyjęciu blachy ustaw temperaturę na 70°C i powtórz proces suszenia.
- Trzymaj jagody w ciemnym pojemniku.
Każde suszone w piekarniku owoce możesz wykorzystać w przyszłości na wiele ciekawych sposobów, np. do kompotów, koktajli czy zup.