Karkówka pieczona. Jak przygotować smakowite danie złożone z kilku składników?
Karkówka pieczona to danie, które praktycznie każdy zna od dziecka. Doskonale przyprawione klasycznymi ziołami mięso jest jednym z obowiązkowych elementów wielu dań obiadowych. Samodzielnie przygotowanie karkówki pieczonej to sposób na wspaniałą i smakowitą potrawę dla całej rodziny.
Sposobów na przygotowanie karkówki pieczonej jest niezliczona ilość. W końcu każdy miłośnik tego rodzaju mięsa opracował własny patent na kruche i smaczne danie. Poniżej znajdziesz przepis, który zawsze się sprawdzi, gdy najdzie Cię ochota na karkówkę pieczoną. Nie potrzebujesz do niej zbyt wielu składników, za to efekt powali na kolana.
Karkówka pieczona – jak ją przygotować?
Nim przejdziesz do konkretnego przepisu na karkówkę pieczoną, warto zapamiętać kilka ważnych szczegółów dotyczących mięsa. Nie używaj karkówki wyciągniętej prosto z lodówki – musi poleżeć co najmniej 20-30 minut przed obróbką cieplną. Z kolei w przypadku większego kawałka mięsa, wyjmij karkówkę nawet 2 godziny przed przygotowaniem. Dzięki przebywaniu karkówki w temperaturze pokojowej, mięso nie dozna "szoku termicznego" i nie skurczy się ani nie stwardnieje.
Karkówka pieczona – sprawdzony przepis
Składniki:
- 2 kg karkówki;
- 4-5 ząbków czosnku;
- tymianek, zioła prowansalskie, oregano i majeranek;
- sól i pieprz;
- 75 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek;
- 150 ml białego wina.
Przygotowanie:
Opłucz i osusz mięso oraz pozbądź się zewnętrznych błon i nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj olej z ziołami (po jednej łyżce), po czym dodaj do tego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Natrzyj mieszanką całe mięso z każdej strony. Włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i nakryj pokrywką, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po upływie danego czasu wyjmij karkówkę z lodówki i odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wlej do naczynia wino albo wodę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu możesz podawać karkówkę od razu, ale równie dobrze będzie smakować po schłodzeniu jako wędlina na kanapki.