Karkówka pieczona. Jak przygotować smakowite danie złożone z kilku składników?

Karkówka pieczona to danie, które praktycznie każdy zna od dziecka. Doskonale przyprawione klasycznymi ziołami mięso jest jednym z obowiązkowych elementów wielu dań obiadowych. Samodzielnie przygotowanie karkówki pieczonej to sposób na wspaniałą i smakowitą potrawę dla całej rodziny.

karkówka pieczonaKarkówka pieczona sprawdzi się na obiad i jako wędlina.
Źródło zdjęć: © 123RF

Sposobów na przygotowanie karkówki pieczonej jest niezliczona ilość. W końcu każdy miłośnik tego rodzaju mięsa opracował własny patent na kruche i smaczne danie. Poniżej znajdziesz przepis, który zawsze się sprawdzi, gdy najdzie Cię ochota na karkówkę pieczoną. Nie potrzebujesz do niej zbyt wielu składników, za to efekt powali na kolana.

Karkówka pieczona – jak ją przygotować?

Nim przejdziesz do konkretnego przepisu na karkówkę pieczoną, warto zapamiętać kilka ważnych szczegółów dotyczących mięsa. Nie używaj karkówki wyciągniętej prosto z lodówki – musi poleżeć co najmniej 20-30 minut przed obróbką cieplną. Z kolei w przypadku większego kawałka mięsa, wyjmij karkówkę nawet 2 godziny przed przygotowaniem. Dzięki przebywaniu karkówki w temperaturze pokojowej, mięso nie dozna "szoku termicznego" i nie skurczy się ani nie stwardnieje.

Karkówka pieczona – sprawdzony przepis

Składniki:

Przygotowanie:

Opłucz i osusz mięso oraz pozbądź się zewnętrznych błon i nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj olej z ziołami (po jednej łyżce), po czym dodaj do tego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Natrzyj mieszanką całe mięso z każdej strony. Włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego i nakryj pokrywką, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Po upływie danego czasu wyjmij karkówkę z lodówki i odczekaj, aż osiągnie temperaturę pokojową. Wlej do naczynia wino albo wodę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejne 90 minut. Po upieczeniu możesz podawać karkówkę od razu, ale równie dobrze będzie smakować po schłodzeniu jako wędlina na kanapki.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Wybrane dla Ciebie

Krasoń o seksualności osób niepełnosprawnych. "Jest tematem tabu"
Krasoń o seksualności osób niepełnosprawnych. "Jest tematem tabu"
Wciskają się do domu jesienią. Działaj, nim będzie za późno
Wciskają się do domu jesienią. Działaj, nim będzie za późno
Pierwszy raz o rozwodzie. Tak mówi o rozstaniu z mężem
Pierwszy raz o rozwodzie. Tak mówi o rozstaniu z mężem
Miała raka. "Mam nadzieję, że dożyję bawienia wnuków"
Miała raka. "Mam nadzieję, że dożyję bawienia wnuków"
Tak objawia się rak gardła. Chce ostrzec Polaków
Tak objawia się rak gardła. Chce ostrzec Polaków
Zniknęła z telewizji. Oto czym się teraz zajmuje
Zniknęła z telewizji. Oto czym się teraz zajmuje
Kożuchowska wygląda zjawiskowo. Tylko spójrzcie, jaki płaszcz wybrała na jesień
Kożuchowska wygląda zjawiskowo. Tylko spójrzcie, jaki płaszcz wybrała na jesień
Pokazał, co dostał do jedzenia w szpitalu. Dziennikarz zdegustowany
Pokazał, co dostał do jedzenia w szpitalu. Dziennikarz zdegustowany
Codziennie jadł tylko pierś z kurczaka. "Dieta mogła mnie zabić"
Codziennie jadł tylko pierś z kurczaka. "Dieta mogła mnie zabić"
Została mamą w wieku 34 lat. "Nigdy nie chciałam mieć potomstwa"
Została mamą w wieku 34 lat. "Nigdy nie chciałam mieć potomstwa"
Zapomnij o zwykłej ramonesce. Kurtka Sworowskiej to ideał na jesień
Zapomnij o zwykłej ramonesce. Kurtka Sworowskiej to ideał na jesień
Wrze po słowach Czarnka. Tak mówi o trzymaniu psów na łańcuchach
Wrze po słowach Czarnka. Tak mówi o trzymaniu psów na łańcuchach