Naleśniki z truskawkami

GotowaniePrzepisyNaleśniki z truskawkami
20.07.2012 23:20
Naleśniki z truskawkami
Karolina
Karolina

Łatwych i szybkich przepisów nigdy dość, jednak to co jest proste, dla osób stawiających pierwsze kroki w kuchni stanowi prawdziwe wyzwanie. Ponoszone raz po raz porażki zniechęcają nas do działania, a przecież miłośnicy jedzenia doskonale wiedzą, że kuchnia może być źródłem nie lada przyjemności. W prostocie bowiem potrafi ukryć się prawdziwy kunszt godny mistrza kuchni z prawdziwego zdarzenia. Nie jesteś co do tego przekonana? Kilka umiejętnych trików pozwala na przygotowanie naprawdę spektakularnych i pozornie banalnych kanapek albo kotletów. Z podobną sytuacją mamy do czynienia podczas mówienia o naleśnikach. Przygotować je potrafi niemalże każdy, jednakże jedząc je, doskonale poznajemy te najsmaczniejsze. Jakie są twoje wymarzone naleśniki? Przeczytaj poniższy artykuł, a sprawisz, że przestaną one mieć przed tobą jakiekolwiek tajemnice. Oprócz tego dzięki zamieszczonym w nim informacjom przygotujesz ucztę naleśnikową godną prawdziwego mistrza kuchni.

Przepis na naleśniki z truskawkami

  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • ok. 1½ szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 20 dag truskawek,
  • 2 banany,
  • olej,
  • kostka twarogu,
  • śmietanka deserowa,
  • cukier.

Z wody, mleka, mąki, proszku do pieczenia i soli należy przygotować ciasto. Musi ono posiadać konsystencję gęstej śmietany, dlatego też powinnaś w razie konieczności dodać większą ilość mąki. Naleśniki należy smażyć z dwóch stron na patelni z olejem. Ogień powinien być średni, dopasowany do kształtu patelni. W tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 150° banany w skórkach. Kiedy staną się miękkie, wyjmujemy owoce. Twarożek mieszamy razem ze śmietanką i truskawkami pokrojonymi w małe kawałki. Kilka owoców pozostawiamy do dekoracji. Upieczone naleśniki napełniamy twarożkiem i zwijamy w rulon. Następnie kładziemy na spód pokrojone w ćwiartki banany. Całość pokrywamy niewielką ilością śmietany i ozdabiamy pokrojoną na niewielkie paski truskawką z szypułką.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie