GotowaniePrzepisyNalewka z pigwy. Jak przygotować niebanalny trunek rozgrzewający na jesień?

Nalewka z pigwy. Jak przygotować niebanalny trunek rozgrzewający na jesień?

Nalewka z pigwy doskonale sprawdza się na jesienne chłody.
Nalewka z pigwy doskonale sprawdza się na jesienne chłody.
Źródło zdjęć: © 123RF
07.09.2020 11:46, aktualizacja: 01.03.2022 13:50

Nalewka z pigwy to świetny pomysł na owocowy trunek na jesienne chłody. Nie wymaga zbyt wielu składników, więc tak naprawdę każdy jest w stanie przygotować tę ratafię. Owocowy smak nalewki z pigwy zachwyci wiele osób, nawet najbardziej wybrednych. Będziesz zachwycona rozgrzewającymi właściwościami tego niepozornego trunku.

Domowa nalewka z pigwy to doskonały przykład na to, że można szybko i łatwo przygotować rozgrzewający napój, który posłuży w chłodniejsze i zimne wieczory. Zalet owocu pigwy można wymieniać w nieskończoność, ale jeśli jesteś ciekawa, jak najlepiej z nich korzystać, sprawdź poniższe wskazówki. Nalewka z pigwy zachwyca i intryguje.

Nalewka z pigwy – dlaczego warto ją mieć?

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto zrobić nalewkę z pigwy, przede wszystkim zwróć uwagę na właściwości samego owocu. Pigwa najczęściej wykorzystywana jest do przetworów (konfitur i kompotów), ale jako główny składnik nalewki idealnie się sprawdzi. Posiada charakterystyczny smak, który kusi swoim intrygującym aromatem. Nalewka z pigwy doskonale rozgrzewa, natomiast dzięki zawartości dużych dawek witaminy C wspomaga wzmocnienie odporności i leczy przeziębienie. Jak widzisz, ratafia jest wprost stworzona na jesienne wieczory.

Nalewka z pigwy – jak ją przygotować?

Skoro już wiesz, dlaczego nalewka z pigwy jest taka pomocna i zdrowa, czas na rozpoczęcie przygotowania. Potrzebujesz zaledwie czterech składników, które posłużą do wyczarowania jesiennego trunku.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy;
  • 1 kg cukru;
  • 0,5 litra wódki;
  • 0,5 litra spirytusu.

Nalewka z pigwy krok po kroku:

  1. Na początek dokładnie umyj owoce, po czym osusz je i pokrój na kawałki.
  2. Wyczyść pigwy z gniazd nasiennych.
  3. Następnie wrzuć owoce do dużego słoika i zasyp całość cukrem.
  4. Nakryj lnianą ścierką i odstaw w chłodne miejsce na 2 tygodnie.
  5. Po tym czasie zlej wytworzony syrop do innego szklanego naczynia i wymieszaj go ze spirytusem.
  6. Szczelnie zamknij i odstaw na 2 miesiące.
  7. Przefiltruj i zlej do butelek.
  8. W tym czasie zalej wódką pozostałe owoce i zostaw na 3 tygodnie – na koniec przefiltruj.
  9. Połącz ze sobą obie mieszanki – nalewka z pigwy jest gotowa.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także