GotowaniePrzepisyPielmienie - przepis z syberyjskiego lasu
Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu
Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm... aż ślinka cieknie.
Oliwka .
05.02.2011 | aktual.: 05.02.2011 07:00
Przygotuj:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 7-8 łyżek wody
- 12 dag suszonych grzybów
- 2-3 cebule
- 1 łyżkę masła
- ziele angielskie
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- Przysmaż grzyby na maśle razem z posiekaną cebulą, dodaj też sól, pieprz i ziele angielskie.
- Kiedy farsz wystygnie, połącz go z dwoma ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami.
- Możesz teraz zrobić ciasto na pielmienie rosyjskie. Zagnieć je z podanych składników, a następnie cienko rozwałkuj.
- Małą szklanką wycinaj z ciasta kółka, nakładaj farsz grzybowy i zaklejaj ciasto. Gotuj 5-10 minut w osolonej wodzie. Pielmienie z grzybamizrobione. Smacznego!