Warzywa z grilla

GotowaniePrzepisyWarzywa z grilla17.07.2012 23:20
Warzywa z grilla
Karolina

Chyba nic nie smakuje lepiej jak pierwsza kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją najbardziej. Jednak wraz z upływem czasu mamy ochotę na coś zupełnie innego. Oczywiście zawsze możemy pokusić się o przyrządzenie żeberek, karkówki, kiszki ziemniaczanej albo kaszanki z grilla, jednak potrawy te są równie ciężkie jak kiełbasa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z dobrodziejstw, które w czasie lata przynosi nam natura. Chodzi tu nie tylko o owoce, które równie dobrze smakują świeże, jak i upieczone bądź poddane obróbce termicznej innego rodzaju. Pomysłem na lekki posiłek, który z łatwością przygotujemy, korzystając z rozgrzanego grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania.

Chyba nic nie smakuje lepiej jak pierwsza kiełbaska z grilla, którą mamy okazję zjeść, rozpoczynając sezon letni. Wyśmienity smak, chrupiąca skórka i niesamowity zapach – to cechy, za które cenimy ją najbardziej. Jednak wraz z upływem czasu mamy ochotę na coś zupełnie innego. Oczywiście zawsze możemy pokusić się o przyrządzenie żeberek, karkówki, kiszki ziemniaczanej albo kaszanki z grilla, jednak potrawy te są równie ciężkie jak kiełbasa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Najlepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z dobrodziejstw, które w czasie lata przynosi nam natura. Chodzi tu nie tylko o owoce, które równie dobrze smakują świeże, jak i upieczone bądź poddane obróbce termicznej innego rodzaju. Pomysłem na lekki posiłek, który z łatwością przygotujemy, korzystając z rozgrzanego grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania.

Jak grillować warzywa?

Następnym etapem jest przygotowanie warzyw do pieczenia. W zależności od tego, na które z nich się zdecydowałaś, będziesz musiała je umyć, obrać bądź pokroić na kawałki. Warzywa posiadające znaczną ilość wody najlepiej jest osolić i po chwili wycisnąć z nich nadmiar soku.

Przyprawianie warzyw na grill jest dość proste. Z łatwością znajdziesz mieszanki przypraw specjalnie do tego przeznaczone. Jednak równie dobrze możesz skusić się na dodanie dowolnych ziół. Jednak musisz wziąć pod uwagę, że niektóre z nich, jak np. papryka w proszku, źle znoszą wysoką temperaturę i przypalają się.

Teraz już wystarczy tylko rozpalić grill i umieścić ruszt na dość dużej wysokości. Najczęstszym błędem podczas grillowania jest właśnie zbyt bliska odległość jedzenia od ognia. Jeżeli masz obawy co do tego, czy warzywa nie przypalą się, skorzystaj z tacki albo zawiń warzywa w folię. Długość pieczenia uzależniona jest od tego, jakie warzywa wybraliśmy.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Zobacz także