GotowaniePrzepisyZupa koperkowa

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa
Karolina

05.11.2011 00:20, aktual.: 12.09.2018 16:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O tym, że człowiek jest ściśle sprzężony z naturą brutalnie przekonujemy się, gdy za oknem robi się zimno. Wówczas nie w głowie nam szukanie orzeźwiających przekąsek. Większość z nas w naturalny sposób przybiera jesienią kilka kilogramów na wadze, by wiosną znów powrócić do dawnej sylwetki bez żadnych wyrzeczeń. Jednakże nie oznacza to, że wraz z końcem lata możemy objadać się do woli i zupełnie nie kontrolować ilości i jakości spożywanych posiłków. Warto zatem czasami zrezygnować z ciężkostrawnej i dość kalorycznej golonki czy kotleta schabowego na rzecz jakiejś lekkiej, choć równie odżywczej zupy. Świetnym sposobem na chociaż niewielkie odmienienie menu jest ugotowanie zupy koperkowej. Jej przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu, a wspaniały aromat, który zagości w całym domu, stanie się świetnym sposobem na przypomnienie sobie wakacyjnego wypoczynku. Jeżeli nie wiesz, jak ugotować zupę koperkową ani jakie właściwości posiada tytułowa roślina, przeczytaj poniższy artykuł.

O tym, że człowiek jest ściśle sprzężony z naturą brutalnie przekonujemy się, gdy za oknem robi się zimno. Wówczas nie w głowie nam szukanie orzeźwiających przekąsek. Większość z nas w naturalny sposób przybiera jesienią kilka kilogramów na wadze, by wiosną znów powrócić do dawnej sylwetki bez żadnych wyrzeczeń. Jednakże nie oznacza to, że wraz z końcem lata możemy objadać się do woli i zupełnie nie kontrolować ilości i jakości spożywanych posiłków. Warto zatem czasami zrezygnować z ciężkostrawnej i dość kalorycznej golonki czy kotleta schabowego na rzecz jakiejś lekkiej, choć równie odżywczej zupy. Świetnym sposobem na chociaż niewielkie odmienienie menu jest ugotowanie zupy koperkowej. Jej przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu, a wspaniały aromat, który zagości w całym domu, stanie się świetnym sposobem na przypomnienie sobie wakacyjnego wypoczynku. Jeżeli nie wiesz, jak ugotować zupę koperkową ani jakie właściwości posiada tytułowa roślina, przeczytaj poniższy artykuł.

Właściwości koperku

Nie ulega wątpliwości, że dodawanie tej przyprawy ma uzasadnienie smakowe, czy jednakże wiąże się z jakimiś korzyściami odżywczymi? Okazuje się, że zupa koperkowa z ziemniakamiświetnie uzupełni twoje zapotrzebowanie na witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, wapń czy potas. Poza tym jest to przyprawa, która powinna być spożywana przez osoby cierpiące na zburzenia pracy układu pokarmowego, bo znajduje się w niej dość duża ilość cennego błonnika. Jedzenie koperkowej zupy znacznie ułatwi nam dość duży wybór dodatków, jakimi mogą być nie tylko ziemniaki. Równie dobrze możesz przyrządzić zupę koperkową z makaronem albo lanymi kluskami. Zanim jednak przystąpisz do wyboru owych dodatków, zapoznaj się z klasycznym przepisem na zupę koperkową.

Przepis na zupę koperkową

  • 1 porcji rosołowej,
  • 3 marchewek,
  • 1 korzenia pietruszki,
  • 2 pęczków koperku,
  • śmietany do zupy,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 liści laurowych,
  • gałązki lubczyku,
  • soli,
  • pieprzu.

Włóż mięso do zimnej wody i zagotuj je, a następnie zbierz szumowinę, która utworzy się na jej powierzchni. Obierz marchewkę oraz pietruszkę i pokrój je na ćwiartki. Włóż warzywa do gotującego się wywaru razem z liśćmi laurowymi, a także gałązką lubczyku. Obierz ziemniaki i dodaj je do zupy.

Krok 2

Koperek dokładnie umyj i posiekaj, by następnie wrzucić go do rosołu. Kiedy warzywa będą już miękkie, przypraw zupę solą i pieprzem. Na końcu dodaj do całości odrobinę śmietany.

Powodzenia!

Źródło artykułu:WP Kobieta