Herbata: z czym ją łączyć, aby wydobyć jej cudowne właściwości?
Liście herbaty zawierają wiele substancji wpływających pozytywie na nasz organizm. Efekt leczniczy możemy wzmocnić, sporządzając napar w połączeniu z innymi ziołami. Oto kilka przykładów na to, jak wydobyć z herbaty jej cudowne właściwości.
20.05.2014 | aktual.: 20.05.2014 11:53
Liście herbaty zawierają wiele substancji wpływających pozytywie na nasz organizm. Efekt leczniczy możemy wzmocnić, sporządzając napar w połączeniu z innymi ziołami. Oto kilka przykładów na to, jak wydobyć z herbaty jej cudowne właściwości.
Do związków organicznych występujących w herbacie, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie, należą przede wszystkim katechiny. Katechiny należą do przeciwutleniaczy, spełniających pożyteczną funkcję w organizmie – pomagają w pozbywaniu się toksyn, a także spowalniają proces starzenia się komórek. Poza tym herbata zawiera witaminy: A, B1 i B2, C, E i K.
Teina zawarta w tym napoju działa zaś pobudzająco, a poza tym pomaga w uwalnianiu adrenaliny – najważniejszego hormonu dla układu nerwowego. Mieszając herbatę z innymi ziołami albo z olejkami eterycznymi możemy wydobyć z niej kolejne właściwości. W przypadku olejków należy jednak zachować ostrożność, ponieważ mają one bardzo silne działanie, a stężenie niektórych substancji może być w nich nawet pięćdziesiąt razy wyższe niż w roślinie, z której pozyskano olejek. Dlatego olejki najlepiej rozpuszczać, np. w miodzie.
Pobudzenie energii: czarna herbata i olejek miętowy
Czarna herbata ze względu na długi proces fermentacji, jaki przechodzi, najbardziej obfituje w teinę, dlatego też jej działanie na mózg i centralny układ nerwowy jest najszybszy. Czarna herbata doskonale nadaje się na początek dnia, aby pobudzić w nas energię, a także wzmocnić naszą uwagę i koncentrację. Olejek miętowy zaś ma działanie antydepresyjne i antyseptyczne, a poza tym łagodzi uczucie zmęczenia.
Napój wykonany z połączenia tych dwóch składników obudzi w nas nowe siły i chęci do życia. Aby przygotować herbatkę energetyzującą, zaparzamy w kubku płaską łyżeczkę czarnej herbaty (ważne, aby była dobrej jakości, najlepiej z atestem ekologicznym) i czekamy około pięciu minut. Olejek miętowy rozpuszczamy w łyżeczce miodu, a kiedy te dwa składniki się zmieszają, dodajemy je do herbaty. Napój ten można pić codziennie zamiast kawy – pobudzanie organizmu teiną jest znacznie zdrowsze niż picie kofeiny.
Na problemy z zaśnięciem: herbata ulung i lipa
Herbata ulung składa się z całych zwiniętych liści, poddawanych procesowi częściowej fermentacji. Ulung zawiera o wiele mniej pobudzającej teiny niż herbata czarna, ale za to obfituje w inną substancję o podobnej nazwie, lecz zupełnie innych właściwościach – teaninę. Teanina to aminokwas mający działanie relaksujące i uspokajające. W połączeniu z kwiatami lipy, herbata ulung to świetny środek uspokajający i nasenny, którym możemy zastąpić tabletki.
Aby kuracja przyniosła najlepsze efekty, powinno się stosować ją około dwóch tygodni, pijąc codziennie przed snem napar. Herbatę ulung należy przygotowywać w pojemnej filiżance albo w czajniczku, ponieważ jej duże liście, aby w procesie parzenia oddały wszystkie swoje właściwości, potrzebują miejsca na rozwinięcie się po zalaniu wrzątkiem. Do czajniczka z herbatą wrzucamy garść suszonych kwiatów lipy albo kilkanaście kropel ekstraktu z lipy. Po czternastodniowej kuracji powinniśmy zrobić kilka dni przerwy, po czym możemy powrócić do wieczornej ceremonii picia herbaty.
Wspomaganie diety odchudzającej: herbata ulung i pu-erh z pąkami brzozy
Pu-erh to chińska herbata czerwona, która od dawna ma zastosowanie w dietach odchudzających – substancje w niej zawarte pomagają organizmowi spalać tłuszcz oraz eliminować cholesterol z krwi. W połączeniu z herbatą ulung, mającą właściwości oczyszczania ciała z toksyn, stanowi doskonały napój dla osób walczących z nadwagą. Brzoza zaś ma właściwości oczyszczające, a poza tym pozytywnie wpływa na układ pokarmowy – w szczególności na wątrobę.
Aby przygotować napar wspomagający odchudzanie, należy zmieszać herbatę ulung i pu-erh i parzyć je przez co najmniej dziesięć minut pod przykryciem. Następnie dodajemy 10 kropel ekstraktu z pąków brzozy i mieszamy. Napar pijemy raz dziennie w trakcie stosowania diety odchudzającej.
Na poprawienie pamięci: herbata zielona i miłorząb japoński z olejkiem waniliowym
Zawarte w zielonej herbacie polifenole działają pozytywnie na mózg, zapobiegając jego starzeniu. Miłorząb japoński zaś obfituje w przeciwutleniacze, usprawniające funkcjonowanie tego narządu. Zawarta zaś w wanilii wanilina jest substancją równoważącą działanie układu nerwowego, poprawiającą pamięć i koncentrację. Ci, którym często zdarza się o czymś zapomnieć, mogą pomóc sobie, pijąc napar zawierający mieszankę tych trzech składników. W dużej filiżance zaparzamy kilka piórek zielonej herbaty wymieszanej z łyżeczką suszonych liści miłorzębu japońskiego.
Odstawiamy pod przykryciem na dziesięć minut. Kroplę olejku waniliowego rozpuszczamy w łyżeczce miodu i dodajemy do herbaty. Pijemy codziennie przez dwa tygodnie po dwie filiżanki dziennie, następnie robimy dwutygodniową przerwę i powtarzamy kurację.
Na podst. Femina.fr Anna Loska (al/mtr), kobieta.wp.pl