"Bomby witaminowe" w lodówce. Lekarz wskazuje, ile jeść ich tygodniowo

Często rezygnujemy ze spożywania jajek w obawie przed zwiększeniem cholesterolem. Okazuje się jednak, że w żółtku występują niemal wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, A+E kwas foliowy, fosfolipidy, dzięki którym dobrze funkcjonują mózgi i serca. Ile zatem jeść ich tygodniowo?

Ile można jeść jajek?
Ile można jeść jajek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.11.2024 | aktual.: 28.11.2024 22:12

"Przez lata wiele ludzi unikało jajek, będąc pod wpływem dietetycznego mitu o ich szkodliwości" - pisze w instagramowym poście autor książek i ekspert ds. żywienia Karol Wyszomirski oraz dr n.med Magdalena Cubała.

W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego - przekazał profesor.

Eksperci postanowili raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości w kwestii jajek i nagrali filmik o korzyściach płynących z ich spożywania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

- Z tym, że są niezdrowe, należałoby mocno polemizować, bo mają bardzo dużo substancji odżywczych. Witamina B1, witamina B2, palmityloetanolamid przeciwzapalny" - tłumaczy dr Cubała.

Podkreśla, że jajka nie mają aż tak dużego wpływu na poziom cholesterolu, jak do niedawna sądzono.

- Zawsze winiliśmy za to jajka.Teraz okazuje się, że były badania, które wskazują, że nawet cukrzycy mogą jeść 6 do 12 jajek tygodniowo.

Jakie jajka wybrać?

Poszukując w sklepie jajek, można zdziwić się, ile opcji jest dostępnych na rynku. Różnią się one nie tylko ceną, ale również sposobem produkcji. Karol Wyszomirski oraz Magdalena Cubała przekonują, by sięgać po produkty z konkretnego źródła.

- Wybierając jajka, pamiętaj, by były najlepszej jakości - najlepiej prosto z ekologicznego gospodarstwa.

Według wskazań WHO osoby zdrowe mogą jeść 12 jaj na tydzień. Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wskazał jeszcze więcej: dwa dziennie.

"W żółtku występują właściwie wszystkie witaminy, jakie zna natura, m.in. B12, ale też A+E, oraz kwas foliowy. Są też fosfolipidy, które mają wbudowane długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dzięki nim dobrze funkcjonują nasze mózgi i serca. Natomiast białko, pod względem zawartości poszczególnych aminokwasów, uznawane jest za jeden z dwóch wzorców białka idealnego" - przekazał profesor w rozmowie z Polską Agencją Prasową.

Zdradził również, jak ocenić świeżość jajka. Do sprawdzenia wystarczy szklanka wody. Jeśli jajko leży płasko na dnie, wówczas nadaje się do jedzenia. Jeśli jajko wypływa na powierzchnię, lepiej je wyrzucić.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
jajkadietajaja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)