Jadalne grzyby też mogą zaszkodzić. Na to musisz uważać

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Jednak nawet najwięksi miłośnicy grzybobrania muszą być szczególnie ostrożni. Jak się okazuje, jadalne grzyby też mogą powodować zatrucia. Jak ich uniknąć?

Trwa sezon na grzyby
Trwa sezon na grzyby
Źródło zdjęć: © Pixabay | Barbro Forsberg

23.09.2022 | aktual.: 23.09.2022 17:03

Grzybobranie, czas start! Chociaż sezon na poszukiwania leśnych skarbów zaczął się już chwilę temu, prawdziwy urodzaj dopiero ma nadejść. Podgrzybki, kurki, maślaki – aż proszą się, żeby zostać zerwane. Grzybiarze muszą zachować jednak szczególną ostrożność.

Zatrucie jadalnymi grzybami

Niezwykle istotna jest umiejętność odróżniania grzybów jadalnych od trujących. Te drugie mogą spowodować spustoszenie w naszych organizmach, a niekiedy doprowadzić nawet do śmierci. Ale to niejedyne zagrożenie, które czeka grzybiarzy. Zatruć można się również grzybami jadalnymi, jeżeli będą niepoprawnie transportowane i przechowywane.

Wyprawa na grzyby – na co uważać?

Główny Inspektorat Sanitarny stworzył specjalną instrukcję, w której przedstawił jak postępować z grzybami. Ważne, żeby przed udaniem się do lasu, dokładnie się z nią zapoznać.

  1. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z "siateczką" od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania. Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba. Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni – powstają z niej nowe grzyby.
  2. Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
  3. Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.
  4. Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Jak najszybciej skorzystaj z pomocy.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! 

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (13)