Trwa ładowanie...

Jadalne grzyby też mogą zaszkodzić. Na to musisz uważać

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Jednak nawet najwięksi miłośnicy grzybobrania muszą być szczególnie ostrożni. Jak się okazuje, jadalne grzyby też mogą powodować zatrucia. Jak ich uniknąć?

Share
Trwa sezon na grzybyTrwa sezon na grzybyŹródło: Pixabay, fot: Barbro Forsberg
d42r56n

Grzybobranie, czas start! Chociaż sezon na poszukiwania leśnych skarbów zaczął się już chwilę temu, prawdziwy urodzaj dopiero ma nadejść. Podgrzybki, kurki, maślaki – aż proszą się, żeby zostać zerwane. Grzybiarze muszą zachować jednak szczególną ostrożność.

Zatrucie jadalnymi grzybami

Niezwykle istotna jest umiejętność odróżniania grzybów jadalnych od trujących. Te drugie mogą spowodować spustoszenie w naszych organizmach, a niekiedy doprowadzić nawet do śmierci. Ale to niejedyne zagrożenie, które czeka grzybiarzy. Zatruć można się również grzybami jadalnymi, jeżeli będą niepoprawnie transportowane i przechowywane.

d42r56n

Wyprawa na grzyby – na co uważać?

Główny Inspektorat Sanitarny stworzył specjalną instrukcję, w której przedstawił jak postępować z grzybami. Ważne, żeby przed udaniem się do lasu, dokładnie się z nią zapoznać.

  1. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z "siateczką" od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania. Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba. Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni – powstają z niej nowe grzyby.
  2. Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
  3. Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.
  4. Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Jak najszybciej skorzystaj z pomocy.

d42r56n

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! 

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d42r56n
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42r56n
d42r56n