Jak długo można dojadać wigilijne potrawy. Dietetyk mówi, ile mamy na to dni
Dietetyk kliniczny Patryk Iwański mówi, ile mamy czasu na dojadanie potraw z Wigilii. Podpowiada również, co można mrozić, a co trzymać na balkonie.
Jak długo możemy dogadać się niekt… Rozwiń
Transkrypcja:
Jak długo możemy dogadać się niektóre
Niektórzy dojada ją jeszcze
Rzeczy ze świąt nawet ich
Robią na tym sylwestr
On
Więc tak jeżeli zamrozimy te potrawy to tam większego problemu nie ma one termin przydatności mają wtedy
A nawet kilka miesięcy mogą przeleżeć
W tym zamrażalniku
Natomiast takie potrawy jak sałatki
Kija z majonezem pierogi
Ta kapusta bar
Kapusta akurat jeżeli pierogi są gotowane tak że niby potem podsmażane to tak
Takiego pierogi możemy jak najbardziej zamrozić
A ty podsmażone czym
A te podsmażone na mięśnie bardzo wygląda to że one zazwyczaj są smażone na oleju i wchłoną ten olej to
Prostu bardzo ciężko zamraża
Natomiast jeżeli chodzi o takie inne powiedział oleju ile postoi w lodówce
To się powinno całkiem szybko zjeść
Kino
Cofnij
To może postać myślę 5 dni
Takiego ale oczywiście więcej tym lepiej
Ciasta nie zarabiamy ciasto nie postoi przede wszystkim Pewnie za długo no ale powiedzmy ile ile dni tak samo jak
Śledzie
Będzie również kilka dni ponieważ Jakie ciasto ma pewną wilgoć
Sobie A to z kolei powoduje że
Mamy tam dobre warunki do
Rozwoju pleśni
Więc Jakie ciasto powinno być też w miarę
Karp
Cup to zależy jak przyrządzone jeżeli ten Karp był napis w panierce to możemy tam panierkę tam ściągnąć
Z tego karpia i wrzucić
Mięso i zamrozić
My cały czas na razie o przechowywaniu w lodówce przez jak długi czas możemy to zjeść
Czyli taki karp też
Około 5 dni
To będzie tak
Kilka dni i Można przyjąć że średnio 5 dni potrawy albo dla bezpieczeństwa 4 dni
Coś takiego Coś takiego Oczywiście nic tam nie zagwarantuje że tam w
Kamienie zaczną się rozwijać bakterie dlatego jeżeli już
Mamy spożyć takie
Potrawy po kilku dniach trzymania w lodówce najlepiej było jeżeli jest możliwość
A potraktować je jakoś wysoką temperaturą usmażyć na głębokim oleju i jeszcze raz tak żeby zabić torba
Bakteria że można też podgotować
Jeżeli jest możliwość
A właśnie odmrożeniem co mrozimy
Co można mrozić
Mrozić nie powinno
Na pewno sałatki jarzynowej nie powinno się mrozić
Tutaj tak naprawdę większość po
Potraw możemy mrozić tylko od
Problemem jest potem są walory smakowe które mogą się tracić jaki konsystencja
A takiego pokarmu zamiast
Większość potraw można zamrozić
Kapusta z grzybami może
Jako
A bigosu nie powinniśmy mrozić
Tak jak powiedziałem sałatki jarzynowej
Ciast
Nie ma ciasta też nie za bardzo
Rzeczy na oleju też
Też ciężko jest zła generalnie tam też Gdzie mamy jakąś śmietanę albo jaja nie powinno się to
Tego mrozić to
W tym najchętniej
Będą się rozwijały
Bakteria
Ludzie często trzymają też nadmiar jedzenie na balkonie
Czy to jest dobry kierunek
Zależy jaką temperaturę mamy na zewnątrz ale jeżeli jest to temperatura w która przekracza 5 stop
Stopni Celsjusza ponieważ uznaje się że
Że taka temperatura jest Graniczna dla
Hamowanie rozwoju bakterii
Jeżeli ta Przeklęta temperatura jest wyższa
Porto jedzenie się zacznie
Jeżeli mamy pewność że temperatura
Nie przekracza tych pięciu stopni Celsjusza
Może nabyć natomiast niższa bo to co najwyżej nam się jedzenie zamrozić 5 stopni to jest taka granica
Wtedy można trzymać to na balkon tak tak Przyjmijmy że powinna być troszeczkę
Nawet niższa 4 stopnie
Blada
Dla tej pewności