Jak działa mikrofalówka?
Mikrofalówka to urządzenie początkowo używane w celu podgrzania potraw. Jednak w ostatnich latach tego typu urządzenia urosły do rangi sprzętów wielofunkcyjnych. Grillowanie, rozmrażanie, podgrzewanie – wszystkie te funkcje możliwe są dzięki działaniu mikrofal.
13.08.2018 | aktual.: 31.08.2018 12:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wynalezienie kuchenki mikrofalowej
Za twórcę mikrofalówki uznaje się Percy'ego Spencera, który w latach 40. XX wieku pracował dla firmy zajmującej się opracowywaniem sprzętu dla wojska, między innymi radarów. Do myślenia dał mu fakt, że pod wpływem działania magnetonu rozpuścił się batonik, znajdujący się w jego kieszeni. W ten sposób Spencer odkrył, że mikrofale działają na temperaturę pożywienia.
Pierwsza mikrofalówka komercyjna powstała w 1947 roku. Było to urządzenie znacznych wymiarów i o wadze sięgającej 300 kg. Dlatego kuchenki mikrofalowe montowane były głównie w restauracjach i stołówkach.
Zobacz także
Jak działa mikrofalówka? Schemat działania
W działaniu kuchenki mikrofalowej najważniejsze są dwie rzeczy – mikrofale wysyłane przez magneton i woda znajdująca się w pożywieniu.
Po uruchomieniu urządzenia energia elektryczna zamieniana jest w magnetonie w mikrofale, czyli typ promieniowania elektromagnetycznego, którego długość fal jest krótsza niż w podczerwieni, ale dłuższa od fal ultrakrótkich. Mikrofale wpływają natomiast na drgania cząsteczek wody w kuchence mikrofalowej. Wraz z działaniem fal zaczynają drgać coraz bardziej intensywnie, a wzajemne pocieranie sprawa się rośnie zarówno temperatura, jak i ciśnienie w produkcie. Tym samym danie się podgrzewa.
Ważnym* elementem budowy mikrofalówki* jest obracający się talerz. Nie jest to bowiem konstrukcja przypadkowa. Mikrofale nie działają bowiem równomiernie, a jedynie na pewnych obszarach, które najszybciej je "łapią". Zatem, aby potrawa umieszczona w kuchence mikrofalowej podgrzała się czy rozmroziła równomiernie, należy ją wyeksponować na działanie fal z każdej strony. W nowszych i droższych modelach mikrofalówek stosuje się funkcję termoobiegu, która spełnia bardzo podobną rolę.
Zobacz także
Działanie mikrofalówki a bezpieczeństwo
Wiele osób zastanawia się, czy korzystanie z kuchenki mikrofalowej jest bezpieczne, nie tylko pod względem jakości podgrzewanego jedzenia, ale również działania samych mikrofal na organizm człowieka.
Nie ma powodów do obaw. W kuchenkach mikrofalowych wykorzystywane są metalowe obudowy, przez które mikrofale nie są w stanie się przedostać. Podobnie jest z metalową siatką na drzwiczkach mikrofalówki. Drobniutkie i gęsto usiane oczka przepuścić mogą znikome promieniowanie, dlatego przyglądanie się potrawie przez szybką uznawane jest za bezpieczne. Poza tym nie ma możliwości, aby mikrofalówka działała przy otwartych drzwiczkach – to podstawowe zabezpieczenie w każdym modelu mikrofali.