Jak mrozić pieczarki? W ten sposób zachowają smak i jędrność

Marcin Tryc
pieczarki, grzyby, warzywa, jedzenie, zdrowie, witaminy, potas
Marcin Tryc pieczarki, grzyby, warzywa, jedzenie, zdrowie, witaminy, potas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Tryc

01.03.2024 14:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pieczarki to pyszny dodatek do wielu potraw, jednak gdy kupimy ich za dużo, często pojawia się problem – co z nimi teraz zrobić? Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać ani smażyć i dojadać na siłę. Pieczarki z powodzeniem można zamrozić na później.

Mrożenie żywności to dobry sposób, aby ograniczyć marnowanie. Przechowując potrawy w zamrażalce, przedłużamy ich trwałość oraz przydatność do spożycia. Żelazne zapasy zawsze też przydadzą się w sytuacji, gdy mamy zbyt mało czasu, aby ugotować coś od zera. Wtedy zachowana na później porcja leczo z zamrażarki może ocalić życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożenie żywności. Czy można tak przechować pieczarki?

Na szczęście zamrozić możemy niemal wszystko: warzywa, owoce, przygotowane wcześniej dania, zupy, a nawet chleb. Jeśli odpowiednio podzielimy go na porcje, starczy na dłużej i na pewno się nie zepsuje, a my co kilka dni będziemy odmrażać kolejne kilka kromek. W ten sam sposób możemy również przechowywać pieczarki. W tym przypadku ważne jest jednak, aby zrobić to dobrze, inaczej stracą swoje wartości smakowe oraz teksturę. Odpowiedni trik pozwoli jednak cieszyć się nimi znacznie dłużej.

Mrozimy pieczarki. O tym koniecznie pamiętaj

Pieczarki, które chcemy przechować w zamrażarce, powinny być świeże. Jeśli zbyt długo leżały w lodówce, zdążyły zmienić kolor i widocznie zwiędnąć, mogą się do tego nie nadawać – po rozmrożeniu będą wodniste, gumiaste i niezbyt apetyczne, a przecież nie zależy nam na tym, żeby zepsuć ich smak.

Grzyby trzeba też odpowiednio przygotować do całego procesu. Dokładnie je myjemy, a następnie starannie osuszamy na papierowym ręczniku. Pieczarki przeznaczone do mrożenia koniecznie obieramy ze skórki, nawet jeśli zwykle tego nie robimy – dzięki temu zachowają sprężystość i będą smaczniejsze. Jeśli chcemy, możemy je również zblanszować, wówczas zostaną już wstępnie przygotowane do ponownego użycia. Pieczarki przechowujemy w zamrażalniku do sześciu miesięcy.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także