Jak mrozić pieczarki? W ten sposób zachowają smak i jędrność

Jak mrozić pieczarki? W ten sposób zachowają smak i jędrność

Marcin Tryc
pieczarki, grzyby, warzywa, jedzenie, zdrowie, witaminy, potas
Marcin Tryc pieczarki, grzyby, warzywa, jedzenie, zdrowie, witaminy, potas
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Tryc
01.03.2024 14:20

Pieczarki to pyszny dodatek do wielu potraw, jednak gdy kupimy ich za dużo, często pojawia się problem – co z nimi teraz zrobić? Na szczęście nie trzeba ich wyrzucać ani smażyć i dojadać na siłę. Pieczarki z powodzeniem można zamrozić na później.

Mrożenie żywności to dobry sposób, aby ograniczyć marnowanie. Przechowując potrawy w zamrażalce, przedłużamy ich trwałość oraz przydatność do spożycia. Żelazne zapasy zawsze też przydadzą się w sytuacji, gdy mamy zbyt mało czasu, aby ugotować coś od zera. Wtedy zachowana na później porcja leczo z zamrażarki może ocalić życie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mrożenie żywności. Czy można tak przechować pieczarki?

Na szczęście zamrozić możemy niemal wszystko: warzywa, owoce, przygotowane wcześniej dania, zupy, a nawet chleb. Jeśli odpowiednio podzielimy go na porcje, starczy na dłużej i na pewno się nie zepsuje, a my co kilka dni będziemy odmrażać kolejne kilka kromek. W ten sam sposób możemy również przechowywać pieczarki. W tym przypadku ważne jest jednak, aby zrobić to dobrze, inaczej stracą swoje wartości smakowe oraz teksturę. Odpowiedni trik pozwoli jednak cieszyć się nimi znacznie dłużej.

Mrozimy pieczarki. O tym koniecznie pamiętaj

Pieczarki, które chcemy przechować w zamrażarce, powinny być świeże. Jeśli zbyt długo leżały w lodówce, zdążyły zmienić kolor i widocznie zwiędnąć, mogą się do tego nie nadawać – po rozmrożeniu będą wodniste, gumiaste i niezbyt apetyczne, a przecież nie zależy nam na tym, żeby zepsuć ich smak.

Grzyby trzeba też odpowiednio przygotować do całego procesu. Dokładnie je myjemy, a następnie starannie osuszamy na papierowym ręczniku. Pieczarki przeznaczone do mrożenia koniecznie obieramy ze skórki, nawet jeśli zwykle tego nie robimy – dzięki temu zachowają sprężystość i będą smaczniejsze. Jeśli chcemy, możemy je również zblanszować, wówczas zostaną już wstępnie przygotowane do ponownego użycia. Pieczarki przechowujemy w zamrażalniku do sześciu miesięcy.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta