Jak się pozbyć moli spożywczych? Domowy trik zdziała cuda
Jeśli raz pojawią się w domu, bardzo ciężko się ich pozbyć. Mole spożywcze to utrapienie w kuchni – żerują na sypkich produktach, które nie nadają się już później do użycia. Radzimy, jak pożegnać się z tymi szkodnikami na zawsze.
Mole spożywcze, czyli mklik mączny lub omacnica spichrzanka, to szkodniki, które atakują żywność przechowywaną w domu, szczególnie suche produkty spożywcze, jak mąka, płatki śniadaniowe, kasza, ryż, nasiona czy orzechy. Znane są z powodu swojej zdolności do przedostawania się nawet do pozornie dobrze zabezpieczonych opakowań i zanieczyszczania żywności. Działalność moli prowadzi do strat finansowych i jest niebezpieczna dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mole spożywcze. Jak wyglądają i w jaki sposób dostają się do domu?
Dorosłe osobniki mają brązowo-szare ubarwienie i dorastają do 5 mm długości. Larwy są mniejsze i zazwyczaj kremowe lub białe, z ciemniejszymi głowami. Do domu najczęściej dostarczamy je sami, wnosząc wraz ze skażoną żywnością, do której mole dostały się na którymś z etapów produkcji lub magazynowania, a czasami już w sklepie. Zdarza się też, że po prostu wlatują przez okno lub dostają się poprzez wentylację (najczęściej od sąsiadów, których plaga dotknęła wcześniej).
Mole składają jaja w pobliżu lub bezpośrednio w żywności. Po wykluciu się larwy w niej żerują i zanieczyszczają odchodami, dopóki się nie przepoczwarzą. Wówczas wydostają się na wolność i zabawa zaczyna się od nowa. Mole spożywcze są trudne do wytępienia, ponieważ potrafią się ukryć w rozmaitych zakamarkach szafek lub za nimi. Jeśli wytępimy część osobników, pozostałe dalej się rozmnażają – i błędne koło się zamyka.
Jak się pozbyć moli spożywczych? To trudna walka
Jeżeli zauważymy w domu mole, czeka nas ciężka praca. Najpierw musimy przejrzeć zapasy i usunąć spośród nich wszystkie sypkie produkty spożywcze, do których szkodniki mogły się dostać. Często zanieczyszczona jest nie tylko mąka czy kasza, ale nawet słodycze czy słone przekąski. Zazwyczaj dla bezpieczeństwa zaleca się usunięcie absolutnie wszystkiego z zaatakowanej przestrzeni, ponieważ mole mogły przeniknąć nawet do opakowań, które wydają nam się nienaruszone.
Po usunięciu skażonych produktów czeka nas solidne mycie. Szafki i półki należy dokładnie wyszorować ciepłą wodą z dodatkiem mydła lub płynu do naczyń oraz octu. Woń octu jest dla moli dobrze wyczuwalna i drażniąca, więc skutecznie je odstraszy. Ocet można również podgrzać i wciąż parujący przelać do miski, którą następnie wstawiamy do szafki. W ten sposób wypłoszymy nawet najbardziej uparte osobniki.
Zapachy odstraszające mole. Koniecznie to wypróbuj
Mole spożywcze nie znoszą zapachu kopru – silny aromat szybko odstrasza niepożądanych lokatorów. Wystarczy umieścić baldachy kopru w szafkach, gdzie trzymamy sypkie produkty, oraz powiesić kilka przy oknie. Inne zapachy, które są nieprzyjemne dla moli to np. liście laurowe (możemy kilka rozrzucić dla bezpieczeństwa), ziele angielskie, lawenda, skórka z pomarańczy, jałowiec, mięta, goździki. Pomocne okaże się też regularne sprzątanie kuchni i stała kontrola zawartości szafek.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!