Najgorszy błąd w gotowaniu bobu. Traci wszystkie właściwości

Bób to jedno z ulubionych, sezonowych warzyw strączkowych Polaków. Ze względu na jego właściwości odżywcze, warto włączyć go do diety. Dobrze też pamiętać, jak go ugotować, aby nie stracił swoich cennych wartości.

Broad beans inside plastic bags.Broad beans inside plastic bags in a market.BeSilvestreJak gotować bób, by nie stracił wartości odżywczych?
Źródło zdjęć: © Getty Images | BeSilvestre

Lato to czas, gdy w sklepach i na straganach pojawia się coraz więcej warzyw i owoców. Obecnie trwa m.in. sezon na bób, który świetnie nadaje się jako dodatek do dań, choć jego miłośnicy zajadają się nim także solo, jedynie z dodatkiem masła i koperku.

Podpowiadamy, w jaki sposób gotować bób, by nie tylko nie stracił jędrności, ale przede wszystkim swoich wyjątkowo cennych dla zdrowia właściwości.

Bób - niepozorne bogactwo składników odżywczych

Bób z powodzeniem można nazwać letnim skarbem natury. Niektórzy żartobliwie dodają, że to "polskie pistacje". Jest doskonałym źródłem białka, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie jedzą lub ograniczają mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Jest też bogaty w sprzyjający regulacji pracy jelit błonnik, pozwalający też na długotrwałe utrzymanie sytości, a z racji niskiej kaloryczności i niewielkiej zawartości tłuszczu, świetnie sprawdzi się jako element diety odchudzającej.

Jak gotować bób, by nie stracił cennych składników?

Młody bób, w niewielkich ilościach, można jeść na surowo. Młode strączki najlepiej gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie z odrobinką cukru przez około 10 minut. Starszy bób potrzebuje zwykle więcej czasu, jednak po ok. 15 minutach warto zacząć sprawdzać, czy już jest odpowiednio miękki, ale i jędrny. Odpowiedni czas gotowania sprawi, że bób nie straci swoich cennych właściwości. Im dłużej, tym nie tylko będzie bardziej rozgotowany, ale i mniej wartościowy.

Starszy bób przed gotowaniem można wymoczyć przez około godzinę w zimnej wodzie, a dodanie do gotującej się wody np. kminku, majeranku czy liści laurowych sprawi, że nie będzie powodował wzdęć. Dodatkowo jeśli ktoś nie przepada za zapachem gotującego się bobu, można dodać do garnka gałązkę kopru, co pozwoli w znacznym stopniu zniwelować charakterystyczną woń.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesienią pchają się do domu na potęgę. Przyciąga je jedno
Jesienią pchają się do domu na potęgę. Przyciąga je jedno
Rozwiedli się po dwóch latach. "Zaciskałam zęby w nocy"
Rozwiedli się po dwóch latach. "Zaciskałam zęby w nocy"
Szwedzka ministra zemdlała na konferencji. Przyczyna już jest znana
Szwedzka ministra zemdlała na konferencji. Przyczyna już jest znana
Zmienił wizerunek. Stylistka: "To nie przypadek"
Zmienił wizerunek. Stylistka: "To nie przypadek"
Postawił matce ultimatum. "Zrobiła mi najpiękniejszy prezent w życiu"
Postawił matce ultimatum. "Zrobiła mi najpiękniejszy prezent w życiu"
Postaw na balkonie. Zapomnisz o uciążliwych gołębiach
Postaw na balkonie. Zapomnisz o uciążliwych gołębiach
Krytykują nawet biust jej synowej. Dowbor nie ukrywa, co o tym myśli
Krytykują nawet biust jej synowej. Dowbor nie ukrywa, co o tym myśli
Straciła znajomych, gdy przestała udawać. "Całe życie oszukiwałam"
Straciła znajomych, gdy przestała udawać. "Całe życie oszukiwałam"
W takim stroju poszła na randkę z mężem. Są zdjęcia
W takim stroju poszła na randkę z mężem. Są zdjęcia
Połóż na poddaszu. Kuny szybko się wyniosą
Połóż na poddaszu. Kuny szybko się wyniosą
Tak pies wysyła "ostatnie ostrzeżenie". Lepiej nie lekceważ
Tak pies wysyła "ostatnie ostrzeżenie". Lepiej nie lekceważ
Nastolatka o "szon patrolach". Mówi, do czego są zdolni
Nastolatka o "szon patrolach". Mówi, do czego są zdolni