Najgorszy błąd w gotowaniu bobu. Traci wszystkie właściwości

Bób to jedno z ulubionych, sezonowych warzyw strączkowych Polaków. Ze względu na jego właściwości odżywcze, warto włączyć go do diety. Dobrze też pamiętać, jak go ugotować, aby nie stracił swoich cennych wartości.

Broad beans inside plastic bags.Broad beans inside plastic bags in a market.BeSilvestreJak gotować bób, by nie stracił wartości odżywczych?
Źródło zdjęć: © Getty Images | BeSilvestre

Lato to czas, gdy w sklepach i na straganach pojawia się coraz więcej warzyw i owoców. Obecnie trwa m.in. sezon na bób, który świetnie nadaje się jako dodatek do dań, choć jego miłośnicy zajadają się nim także solo, jedynie z dodatkiem masła i koperku.

Podpowiadamy, w jaki sposób gotować bób, by nie tylko nie stracił jędrności, ale przede wszystkim swoich wyjątkowo cennych dla zdrowia właściwości.

Bób - niepozorne bogactwo składników odżywczych

Bób z powodzeniem można nazwać letnim skarbem natury. Niektórzy żartobliwie dodają, że to "polskie pistacje". Jest doskonałym źródłem białka, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób, które nie jedzą lub ograniczają mięso.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko bób. Najlepsze produkty sezonowe na lato

Jest też bogaty w sprzyjający regulacji pracy jelit błonnik, pozwalający też na długotrwałe utrzymanie sytości, a z racji niskiej kaloryczności i niewielkiej zawartości tłuszczu, świetnie sprawdzi się jako element diety odchudzającej.

Jak gotować bób, by nie stracił cennych składników?

Młody bób, w niewielkich ilościach, można jeść na surowo. Młode strączki najlepiej gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie z odrobinką cukru przez około 10 minut. Starszy bób potrzebuje zwykle więcej czasu, jednak po ok. 15 minutach warto zacząć sprawdzać, czy już jest odpowiednio miękki, ale i jędrny. Odpowiedni czas gotowania sprawi, że bób nie straci swoich cennych właściwości. Im dłużej, tym nie tylko będzie bardziej rozgotowany, ale i mniej wartościowy.

Starszy bób przed gotowaniem można wymoczyć przez około godzinę w zimnej wodzie, a dodanie do gotującej się wody np. kminku, majeranku czy liści laurowych sprawi, że nie będzie powodował wzdęć. Dodatkowo jeśli ktoś nie przepada za zapachem gotującego się bobu, można dodać do garnka gałązkę kopru, co pozwoli w znacznym stopniu zniwelować charakterystyczną woń.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
"Miałam trzy skrobanki". Gwiazda nie żałuje dziś swoich decyzji
"Miałam trzy skrobanki". Gwiazda nie żałuje dziś swoich decyzji
"Wszystko się sprawdziło". Słowa Mołek chwytają za serce
"Wszystko się sprawdziło". Słowa Mołek chwytają za serce
Zimowy nawyk wielu Polaków. Ekspertka mówi o konsekwencjach
Zimowy nawyk wielu Polaków. Ekspertka mówi o konsekwencjach
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Dokonała coming outu. Wiadomo, z kim jest związana
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie
Grała w rozbieranych scenach. Ujawniła, co dzieje się na planie
Tak zareagował na jej śmierć. Były mąż dodał zdjęcie
Tak zareagował na jej śmierć. Były mąż dodał zdjęcie
Ma 68 lat i inspiruje kobiety. Wkroczyła na ściankę w skórzanej mini
Ma 68 lat i inspiruje kobiety. Wkroczyła na ściankę w skórzanej mini
To wtedy pokazała się po raz ostatni. Oto jak wyglądała
To wtedy pokazała się po raz ostatni. Oto jak wyglądała
Rozbierana sesja za "ogromne pieniądze". Tak komentowała ofertę
Rozbierana sesja za "ogromne pieniądze". Tak komentowała ofertę
Był jej pierwszym mężem. "Niespodziewanie szybko zaszłam w ciążę"
Był jej pierwszym mężem. "Niespodziewanie szybko zaszłam w ciążę"
Klasa sama w sobie. Stanęła na ściance w małej czarnej
Klasa sama w sobie. Stanęła na ściance w małej czarnej
Racewicz żegna Maciąg. Jej słowa poruszyły internautów
Racewicz żegna Maciąg. Jej słowa poruszyły internautów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯