Dodaj łyżkę do mizerii. Goście poproszą o dokładkę

Lato to czas, kiedy na stołach królują świeże warzywa. Jedną z ukochanych sałatek Polaków jest mizeria. Warto jednak przygotować ją w inny sposób. Sekret tkwi nie tylko w wymianie śmietany na jogurt, ale także doborze dodatków.

Przepis na mizerię. Idealny na lato
Przepis na mizerię. Idealny na lato
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

28.06.2024 | aktual.: 28.06.2024 21:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mizeria to klasyka polskiej kuchni, znana i lubiana niemalże przez wszystkich. Tradycyjnie przygotowuje się ją ze śmietany, ogórków, koperku, soli i pieprzu. Jednak istnieje wiele sposobów, aby urozmaicić ten prosty przepis i nadać mu nowego wymiaru smakowego.

Jednym z ciekawszych sposobów jest zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym, który jest lżejszy i mniej kaloryczny, a jednocześnie nadaje mizerii kremowej konsystencji. Równie ciekawą opcją jest zastąpienie śmietany jogurtem greckim. Ale to nie wszystko. Jeśli szukasz sposobu na pyszną i lekką sałatkę, która idealnie pasuje do grillowanych mięs, ryb czy też jako samodzielna przekąska, to ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Zaskakuje nie tylko aromatem, ale również orzeźwiającym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na mizerię w odświeżonej wersji

Mizeria z jogurtem, to nie tylko pyszna sałatka, ale również zdrowa przekąska. Ogórki są niskokaloryczne i bogate w wodę, co czyni je idealnym składnikiem diety odchudzającej. Jogurt naturalny dostarcza cennych bakterii probiotycznych, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego.

Oprócz tego w tym przepisie wykorzystywane są miód oraz cytryna. Miód jest naturalnym słodzikiem o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Cytryna natomiast jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu.

Jak przygotować letnią mizerię?

Do przygotowania mizerii w odświeżonej wersji potrzebujesz 500 g ogórków, 200 ml jogurtu naturalnego lub greckiego, pół pęczka posiekanego koperku, jedną łyżkę płynnego miodu, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżeczkę otartej skórki z cytryny oraz sól i pieprz do smaku.

Na samym początku przygotuj sos. Wlej do miseczki jogurt, dodaj do niego sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj i wsyp skórkę z cytryny oraz przyprawy. Ponownie wymieszaj. Następnie obierz ogórki i pokrój je w cienkie plasterki. Po dodaniu ogórków do naczynia dodaj koperek i wymieszaj całość.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Komentarze (32)