Kto nie może jeść arbuzów? Dla pewnej grupy jest całkowicie zakazany
Arbuz to jeden z najbardziej lubianych letnich owoców. Doskonale orzeźwia w upalne dni i jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Warto jednak mieć świadomość, że nie każdy może go jeść bez ograniczeń, a niektórzy powinni zachować ostrożność.
Latem, w upalne dni, wiele osób bardzo chętnie sięga po arbuzy. Te soczyste owoce niewątpliwie skutecznie gaszą pragnienie, a z racji tego, że w 90. proc. składają się z wody, są idealnym wyborem wspomagającym nawodnienie organizmu. Owoc ten jest też bogaty we wspierającą układ odpornościowy witaminę C. Z kolei ze względu na witaminę A arbuz dobrze wpływa na skórę i oczy, a zawarty w nim magnez i potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego i nerwowego.
Warto jednak mieć świadomość, że nie każdy może bez konsekwencji cieszyć się jego smakiem, a niektórzy wręcz powinni zachowywać ostrożność i raczej unikać spożywania arbuzów. To nie tylko osoby uczulone na arbuzy, ale także te zmagające się z różnymi dolegliwościami.
Kto nie może jeść arbuza? Konkretne grupy
Z umiarem arbuzy powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Choć jego indeks glikemiczny (IG) jest niski, wysoki jest jednak jego ładunek glikemiczny, uwzględniający zarówno IG, jak i ilość węglowodanów w porcji. Może być więc elementem zrównoważonej diety, która jednak uwzględnia w planie posiłków całkowite spożycie węglowodanów. Bez tego może dość do niebezpiecznego w przebiegu cukrzycy gwałtownego wzrostu cukru we krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Także osoby z nietolerancją fruktozy, borykające się z trudnościami w trawieniu tego cukru, powinny ograniczać spożywanie dużych ilości arbuzów. W przeciwnym razie muszą się nastawić na uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha, wzdęcia, nudności czy biegunki.
Masz problemy z nerkami? Uważaj na arbuzy
Choć składający się w 90. proc wody arbuz świetnie nawadnia, uważać na niego powinny osoby cierpiące na choroby nerek. Wszystko przez zawarty w tych owocach potas, którego chore nerki nie są w stanie skutecznie eliminować z organizmu. Nadmiar potasu z kolei może doprowadzić do hiperkaliemii, a w konsekwencji nawet do zatrzymania akcji serca.
Co istotne, arbuzy są bogate w likopen, będący silnym antyoksydantem. Warto mieć jednak świadomość, że może on wchodzić w interakcje z alkoholem, mocno obciążając wątrobę. Dlatego na arbuzy powinny uważać też osoby nadużywające alkoholu.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl