UrodaJak wzmocnić łamliwe paznokcie?

Jak wzmocnić łamliwe paznokcie?

Problem kruchych paznokci dotyka około 20 proc. populacji i to zdecydowanie więcej kobiet niż mężczyzn. Trudno wtedy mówić o ładnym wyglądzie i nadaniu odpowiedniego kształtu. A zadbane dłonie są wizytówką kobiety.

Jak wzmocnić łamliwe paznokcie?
Źródło zdjęć: © 123RF

01.02.2013 | aktual.: 07.09.2018 12:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Problem kruchych paznokci dotyka około 20 proc. populacji i to zdecydowanie więcej kobiet niż mężczyzn. Trudno wtedy mówić o ładnym wyglądzie i nadaniu odpowiedniego kształtu. A zadbane dłonie są wizytówką kobiety. Co jest powodem i jak temu zapobiec? Jak pielęgnować łamliwe i rozdwajające się paznokcie?

Specjaliści zaznaczają, że przyczyny słabej kondycji paznokci mogą być zróżnicowane.

- Wraz z wiekiem ich stan się pogarsza i stają się bardziej łamliwe. I to najczęściej jest przyczyną – wyjaśniają eksperci z NYU Medical Center. Ale istnieje też wiele innych czynników, które mają wpływ na strukturę paznokci. Jednym z powodów nadmiernej kruchości paznokci jest mechaniczne uszkodzenie detergentami i środkami chemicznymi – proszki, środki czystości, płyny do mycia naczyń, zmywacz do paznokci. Szkodzi im także częste moczenie i suszenie rąk. Jak temu zaradzić? Warto chronić dłonie przez stosowanie rękawiczek oraz wzmocnienie paznokci specjalnymi kremami, które zawierają witaminy i ekstrakty roślinne.

Problem może być bardziej skomplikowany niż nam się wydaje. Nadmierna kruchość może być spowodowana zakażeniem grzybicą. Nierzadko jest też objawem poważnych dolegliwości, np. niedoczynności tarczycy, zaburzeń hormonalnych czy niedożywienia. Kolejną przyczyną osłabiającą paznokcie są niedobory mikroelementów, np. żelaza, magnezu, cynku czy krzemu.

- Paznokcie często odzwierciedlają ogólny stan zdrowia. Zmiany w strukturze paznokci, takie jak: przebarwienia, kruchość czy łamliwość mogą sygnalizować problemy zdrowotne: choroby wątroby, nerek, serca, płuc, a nawet anemię lub cukrzycę – twierdzą naukowcy z American Academy of Dermatology.

Niekorzystne zmiany mogą być także spowodowane niewłaściwą pielęgnacją, np. niepoprawnie wykonany manicure lub nieodpowiednio wybrane preparaty do paznokci (m.in. zmywacz z acetonem). Nie powinnyśmy używać też metalowych pilników, które zdzierają paznokcie i nie zamykają płytki, co w konsekwencji powoduje rozdwajanie. Pamiętajmy, żeby piłować w jedną stronę i zaokrąglać rogi. Warto stosować lakiery utwardzające płytkę. Ponadto korzystajmy z balsamów czy olejków z witaminami, wapniem, magnezem i ekstraktami roślinnymi, które wzmacniają i odżywiają paznokcie.

Często dieta uboga w witaminy i składniki mineralne przyczynia się do łamliwości i kruchości paznokci. Jak temu zapobiec? Należy nasz jadłospis wzbogacić produktami pełnoziarnistymi, rybami, grzybami, jajami, kaszą, ryżem i makaronem. Powinnyśmy wybierać produkty, które są cennym źródłem krzemu (jest odpowiedzialny, min, za elastyczności i nawilżenie płytki paznokciowej), a także cynku (z jego niedoborem związane są przebarwienia). To bardzo ważne pierwiastki zarówno dla zdrowia, jak i ładnego wyglądu paznokci. Nie może również w naszej diecie zabraknąć produktów zawierających witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B.

Tekst: na podst. huffingtonpost.com: Monika Stypułkowska

(mst/sr), kobieta.wp.pl

Komentarze (24)