Jak zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego, a jak do przelewowego?
Sposób, w jaki zostały zmielone ziarna kawy, ma ogromny wpływ na smak gotowego napoju. Wybierając stopień rozdrobnienia, trzeba jednak mieć na uwadze nie tylko walory smakowe kawy, ale również rodzaj urządzenia, w którym będzie parzona. Jak mielić kawę do ekspresu ciśnieniowego i dlaczego inaczej niż do ekspresu przelewowego czy kawiarki? Odkrywamy tajemnice związane z procesem przygotowywania małej czarnej.
31.08.2018 | aktual.: 31.08.2018 13:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czym zmielić ziarna? Rodzaje młynków do kawy
Mielenie kawy to sztuka, której uczą się tylko prawdziwi smakosze. Świeżo rozdrobnione ziarna mają o wiele intensywniejszy aromat niż te, które po zmieleniu zostały zamknięte w opakowaniu. Charakterystyczny zapach ulatuje już po kilku minutach, ponieważ dochodzi do utlenienia związków odpowiedzialnych za aromat kawy.
Na rynku przeważają dwa rodzaje młynków – żarnowe i nożowe (z ostrzem). Bardziej popularne i znacznie tańsze są te drugie. Mają jednak poważną wadę: podczas rozłupywania i siekania ziaren nagrzewają je, zmieniając tym samym walory smakowe. Co więcej, tną na nierówne kawałki. Natomiast żarnowe młynki do kawy nie rozcinają ziaren, lecz ścierają je. Ich dodatkowym atutem jest to, że umożliwiają regulację grubości mielenia.
Jak mielić kawę w prawidłowy sposób?
Stopień rozdrobnienia ziaren kawy ma kluczowe znaczenie dla procesu parzenia i decyduje o smaku napoju. Określa się go w sześciostopniowej skali:
- ziarna zmielone na pył – do kawy po turecku parzonej w specjalnym miedzianym tygielku (dżezwie),
- ziarna bardzo drobno zmielone (nieco drobniejsze niż kryształki cukru) – do kawy z ekspresu ciśnieniowego (espresso),
- ziarna drobno zmielone (takie jak kryształki cukru) – do kawy parzonej w kawiarce lub aeropressie,
- ziarna średnio mielone (większe od kryształków cukru) – do ręcznego zaparzacza ciśnieniowego i ekspresu przelewowego,
- ziarna grubo zmielone (przypominające kryształki soli morskiej) – do dripa i prasy francuskiej,
- ziarna bardzo grubo zmielone (wielkości ziaren pieprzu) – do parzenia kawy na zimno (cold brew) .
Im kawa jest drobniej zmielona, tym intensywniejszy ma smak i aromat, a co za tym idzie – wykazuje większą moc. Podczas jej zalewania powstaje charakterystyczna piana.
Aby zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego, zwykle wystarczy wsypać ją do elektrycznego młynka. W niektórych modelach rozdrobnione ziarna trafiają z młynka prosto do kolby. Najnowocześniejsze młynki oferują nie sześć, lecz aż czterdzieści poziomów mielenia, ale trzeba uważać, by nie rozdrobnić kawy na pył, bo wówczas może zapchać ekspres (zwłaszcza jeśli jest on wyposażony w klasyczną piętnastobarową pompkę).
Jak zmielić zieloną kawę?
Najwięcej trudności nastręcza zmielenie zielonej kawy, która ma wyjątkowo twarde ziarna. Bardzo często próba rozdrobnienia w urządzeniu elektrycznym kończy się uszkodzeniem lub zablokowaniem młynka. Kawę taką mieli się tylko w młynku mechanicznym (żarnowym) po uprzednim rozbiciu moździerzem lub zwykłym młotkiem.