Jak zrobić frytki belgijskie? Poznaj sekret doskonałych ziemniaczanych przekąsek

Frytki belgijskie to przykład chrupiących ziemniaczanych przekąsek, które uwielbia większość z nas. W przeciwieństwie do innych frytek, wyróżniają się smakiem oraz wyglądem, dlatego bardzo często są uznawane za najlepsze. Jak zrobić frytki belgijskie? Jeśli chcesz osiągnąć chrupiącą skórkę i miękki środek, musisz zwrócić uwagę na jeden szczegół.

frytki belgijskieJak zrobić frytki belgijskie? Sekret tkwi w sposobie smażenia.
Źródło zdjęć: © Pexels

Jak zrobić frytki belgijskie? Sekret tkwi w sposobie smażenia, z czego większość osób może nawet nie wiedzieć. Na szczęście samodzielnie przygotowanie frytek belgijskich nie wymaga zbyt dużego wysiłku. W jaki sposób to zrobić? Poniżej znajdziesz najważniejsze wskazówki dotyczące smażenia ziemniaczanych słupków.

Jak zrobić frytki belgijskie – prosty przepis

Składniki:

  • obrane i pokrojone ziemniaki -powinny być podłużne o przekroju od 1 do 1,5 cm;
  • olej;
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem cukru – wrzuć ziemniaki i gotuj około 5 minut. Cukier sprawi, że frytki zyskają piękny kolor.
  2. Po tym czasie wyjmij ziemniaki, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Rozgrzej olej we frytkownicy, jeśli jej nie masz skorzystaj z garnka.
  4. Ułóż frytki na sitku i zanurz w gorącym oleju.
  5. Kiedy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, szybko wyjmij je razem z sitkiem.
  6. Jeszcze raz nagrzej olej – po ponownym włożeniu frytek do rozgrzanego oleju, słupki będą chrupiące.
  7. Smaż do momentu zarumienienia ziemniaków.
  8. Gotowe frytki belgijskie osusz ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Jak zrobić frytki belgijskie – sposób podania

Kiedy masz już gotowe frytki belgijskie, najlepiej przygotuj smaczne sosy, z którymi podasz ziemniaczany przysmak. Jakie dipy będą najbardziej pasować?

Sos andaluzyjski:

Sos majonezowy:

Sos belgijski:

  • 4 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • posiekana cebula;
  • sól i pieprz.

Sos samurai:

  • 5 łyżeczek majonezu;
  • 3 łyżeczki ostrego ketchupu;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 2 sztuki papryczki piri-piri;
  • pół łyżeczki mielonej papryki.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Wybrane dla Ciebie

Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Założyła marynarkę na gołe ciało. Było o krok od wpadki
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Aleksandra Kisio w "Tańcu z gwiazdami". Dawno nie widziana aktorka zachwyciła
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Boją się kinky seksu. Seksuolożka mówi, na czym polega
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Spokojny sen bez bólu. Oto pozycje dla osób przewlekle chorych
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Nie potrzebowali "papierka". Ślub wzięli tylko dla córki
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Dietetyczka odradza spożywanie popularnego sera. "Lepiej nie kupuj"
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
Nawet 5 tys. zł. Lepiej, żebyś nie miał w koszyku
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
"Czarna mamba" pokazała męża. Kim jest jej ukochany?
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
25 lat temu była gwiazdą. Tak wygląda dziś
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Wystroiła się w spódniczkę mini. Kolor to hit jesieni
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Była żoną Marilyna Mansona. "Pogrążyliśmy się w kompletnej rozpuście"
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik
Będą się zachwycać rosołem. Wystarczy dodać jeden składnik