GotowaniePrzepisyJak zrobić nuggetsy? Poznaj prosty i sprawdzony pomysł na pyszne kąski kurczaka

Jak zrobić nuggetsy? Poznaj prosty i sprawdzony pomysł na pyszne kąski kurczaka

Nuggetsy można bardzo szybko przygotować w domu.
Nuggetsy można bardzo szybko przygotować w domu.
Źródło zdjęć: © 123RF
30.11.2020 12:51, aktualizacja: 02.03.2022 16:06

Jak zrobić nuggetsy? Sprawa jest naprawdę banalnie prosta. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby cieszyć się smakiem doskonałych i chrupiących kąsków kurczaka, które przypadną do gustu zarówno dużym, jak i małym domownikom. Jeśli chcesz zrobić szybki i smaczny obiad, zajrzyj poniżej po przepis na nuggetsy.

Nuggetsy są uwielbiane szczególnie przez mniejsze dzieci. Mogą być serwowane na obiad czy na kolację – w każdym wydaniu zaskakują ze względu na chrupiącą panierkę. Zapomnij o gotowych kąskach, które wystarczy wrzucić do głębokiego tłuszczu. Postaw na zdrowy posiłek i przygotuj samodzielnie domowe nuggetsy.

Jak zrobić nuggetsy – przepis krok po kroku

Pamiętaj, że nuggetsy muszą być zrobione z pokrojonych na mniejsze kawałki piersi z kurczaka. Wystarczy oprószyć je solą i pieprzem, a następnie przejść do panierki. Co będzie potrzebne do tego domowego przysmaku?

Składniki do nuggetsów:

  • 500 g piersi z kurczaka (może być indyk);
  • 50 g mąki;
  • 2 jajka;
  • 100 g bułki tartej;
  • olej roślinny do smażenia;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie nuggetsów:

  1. Umyj kurczaka i pokrój na kawałki (powinny mieć około 3 cm), po czym przełóż mięso do miski.
  2. Oprósz kawałki solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Skorzystaj z trzech misek: do jednej wsyp mąkę, do drugiej rozkłócone jajka z solą, a do trzeciej bułkę tartą.
  4. Porządnie rozgrzej patelnię i wlej dużo oleju.
  5. Kawałki kurczaka obtaczaj w mące, jajku i bułce – tak przygotowane wkładaj na patelnię.
  6. Smaż około 3 minuty z obu stron na złocisty kolor.

Jak zrobić nuggetsy – pomocne wskazówki

Nuggetsy zachowają chrupkość, jeśli usmażysz je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Od razu po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym dla odsączenia z tłuszczu. Kąski doskonale będą smakować z sosem czosnkowym albo pomidorowym. Jeśli nie przepadasz za bułką tartą, wykorzystaj do nuggetsów płatki kukurydziane.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także