GotowaniePrzepisyJak zrobić nuggetsy? Poznaj prosty i sprawdzony pomysł na pyszne kąski kurczaka

Jak zrobić nuggetsy? Poznaj prosty i sprawdzony pomysł na pyszne kąski kurczaka

Jak zrobić nuggetsy? Sprawa jest naprawdę banalnie prosta. Wystarczy zaledwie kilka chwil, aby cieszyć się smakiem doskonałych i chrupiących kąsków kurczaka, które przypadną do gustu zarówno dużym, jak i małym domownikom. Jeśli chcesz zrobić szybki i smaczny obiad, zajrzyj poniżej po przepis na nuggetsy.

Nuggetsy można bardzo szybko przygotować w domu.
Nuggetsy można bardzo szybko przygotować w domu.
Źródło zdjęć: © 123RF

30.11.2020 | aktual.: 02.03.2022 16:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nuggetsy są uwielbiane szczególnie przez mniejsze dzieci. Mogą być serwowane na obiad czy na kolację – w każdym wydaniu zaskakują ze względu na chrupiącą panierkę. Zapomnij o gotowych kąskach, które wystarczy wrzucić do głębokiego tłuszczu. Postaw na zdrowy posiłek i przygotuj samodzielnie domowe nuggetsy.

Jak zrobić nuggetsy – przepis krok po kroku

Pamiętaj, że nuggetsy muszą być zrobione z pokrojonych na mniejsze kawałki piersi z kurczaka. Wystarczy oprószyć je solą i pieprzem, a następnie przejść do panierki. Co będzie potrzebne do tego domowego przysmaku?

Składniki do nuggetsów:

  • 500 g piersi z kurczaka (może być indyk);
  • 50 g mąki;
  • 2 jajka;
  • 100 g bułki tartej;
  • olej roślinny do smażenia;
  • łyżeczka słodkiej papryki;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie nuggetsów:

  1. Umyj kurczaka i pokrój na kawałki (powinny mieć około 3 cm), po czym przełóż mięso do miski.
  2. Oprósz kawałki solą, pieprzem i słodką papryką.
  3. Skorzystaj z trzech misek: do jednej wsyp mąkę, do drugiej rozkłócone jajka z solą, a do trzeciej bułkę tartą.
  4. Porządnie rozgrzej patelnię i wlej dużo oleju.
  5. Kawałki kurczaka obtaczaj w mące, jajku i bułce – tak przygotowane wkładaj na patelnię.
  6. Smaż około 3 minuty z obu stron na złocisty kolor.

Jak zrobić nuggetsy – pomocne wskazówki

Nuggetsy zachowają chrupkość, jeśli usmażysz je na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Od razu po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym dla odsączenia z tłuszczu. Kąski doskonale będą smakować z sosem czosnkowym albo pomidorowym. Jeśli nie przepadasz za bułką tartą, wykorzystaj do nuggetsów płatki kukurydziane.

Komentarze (5)