Jakie oświetlenie do kuchni – ciepłe czy zimne?
Wybór barwy oświetlenia do kuchni pozwala na zachowanie spójności kolorystycznej pomieszczenia, a także wpływa na atmosferę pomieszczenia. Jak światło ciepłe i zimne wpływa na samopoczucie domowników? Wybieramy barwę światła najlepszą do kuchni.
21.01.2019 11:34
Oświetlenie główne do kuchni
Oświetlenie centralne to podstawa, dlatego ważny jest wybór takiej lampy czy listwy oświetleniowej, która umożliwi wygodne korzystanie z kuchni, a jednocześnie nie będzie zanadto razić w oczy. Jako oświetlenie kuchenne polecane jest światło ciepłe (2700–3500 K) lub neutralne (ok. 4000–4500 K). To pierwsze sprawdzi się jako główne źródło światła w kuchni, ponieważ odpręża, a dzięki temu wnętrze sprawia wrażenie przytulnego. Szczególnie dobrze ciepła barwa światła pasuje w kuchniach tradycyjnych oraz takich, gdzie wykorzystane zostały drewniane fronty kuchenne.
Jeżeli nie chcemy, by światło w kuchni nie było zanadto rozleniwiające, słuszną alternatywą będzie światło neutralne, któremu najbliżej do światła dziennego. Poprawia ono koncentrację i realistycznie odwzorowuje kolory, dlatego pasuje do pomieszczeń w różnej stylistyce. Sprawdzi się np. w nowoczesnych kuchniach wykorzystujących białe fronty i dużo jasnych elementów wystroju. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących oświetlenia kuchni lub jakiegokolwiek innego pomieszczenia w domu warto wybrać optymalne rozwiązanie, które stanowi właśnie światło neutralne.
Oświetlenie blatu i stołu w kuchni
Dodatkowe oświetlenie obszarów roboczych w formie lamp podszafkowych lub kinkietów to najpopularniejsza opcja w wielu kuchniach ze względu na swoją funkcjonalność. Blat czy wyspa kuchenna to miejsca, w które wymagają na tyle intensywnego oświetlenia, by móc wygodnie przygotowywać posiłki. Właśnie dlatego światło ciepłe i zimne nie będzie tu idealnym wyborem, ponieważ nie oddaje ono najlepiej faktycznych kolorów. Może przez to zaburzać nasze postrzeganie produktów spożywczych, w tym ocenę ich świeżości. Z tego powodu uniwersalne oświetlenie robocze w kuchni to białe światło neutralne.
Jakiego światła w kuchni unikać?
W kuchni zazwyczaj stosujemy kilka źródeł światła, możemy więc zdecydować się na różne barwy w zależności od miejsca, w którym dane oświetlenie wykorzystujemy. Najczęstsze zalecenia dotyczące oświetlenia kuchni są takie, by unikać stosowania w tym pomieszczeniu światła zimnego (ok. 5000 K i wyżej). Warto stosować się do tej wskazówki, szczególnie jeśli chodzi o główne źródło światła oraz oświetlenie stref roboczych, a więc blatów, wyspy kuchennej czy stołu.
Na więcej swobody można pozwolić sobie podczas aranżacji oświetlenia w dużej kuchni lub kuchni otwartej na salon. Gdy dysponujemy znaczną przestrzenią, zimne światło możemy wykorzystać w celach ozdobnych. Przykład stanowi tutaj oświetlenie podłogowe w formie taśm LED, a także dekoracyjne podświetlenie mebli. Ciekawą propozycją jest np. wykorzystanie dodatkowego oświetlenia wewnątrz przeszklonych szafek lub montaż kolorowego oświetlenie pod blatami.