Owsianka
Zdrowotne właściwości owsianki znane są od dawna. Zajęła trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Owsianka na śniadanie to nie tylko doskonałe źródło energii, ale również produkt leczniczy. Z badań opublikowanych w Journal of Nutrition wynika, że spożywanie płatków owsianych przed intensywnym wysiłkiem pomoże ci spalić więcej tłuszczu. Owsianka posiada niski indeks glikemiczny, zawiera mało kalorii, jest sycąca, co sprawia, że skutecznie likwiduje uczucie głodu, a także wykazuje dużą wartość odżywczą. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi zdrowe aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Płatki owsiane są również cennym źródłem błonnika. Poza tym owies ma właściwości probiotyczne. Regularne spożywanie owsianki poprawia sprawność fizyczną, pamięć i koncentrację, dlatego warto włączyć ją do naszej diety.