FitnessJarmuż: przepisy z jarmużem na każdą porę dnia

Jarmuż: przepisy z jarmużem na każdą porę dnia

Jarmuż to warzywo, które od niedawna zaczęło wzbogacać kulinarne przepisy. Na polskich stołach jarmuż królował jako ozdobna sałata lub drugoplanowy dodatek. Dziś jarmuż podbija podniebienia i zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Jak przyrządzać jarmuż? Poznaj przepisy z jarmużem na każdą porę dnia.

Jarmuż: przepisy z jarmużem na każdą porę dnia
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF.COM

06.09.2018 20:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kilka słów o jarmużu

Jarmuż jest odmianą kapusty z długimi i pomarszczonymi liśćmi, w których znajduje się bogactwo białka, błonnika, witamin oraz soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jarmuż jest źródłem sulforafanu, czyli przeciwutleniacza znanego ze swoich właściwości antynowotworowych. Ponadto zawarte w jarmużu karotenoidy hamują procesy oksydacyjne i zapobiegają chorobom nowotworowym.

W jarmużu znajduje się także antynowotworowa witamina K, która przede wszystkim chroni przed rakiem piersi, jajnika, okrężnicy czy wątroby. Jarmuż wspomaga pracę serca i układu krwionośnego, może uchronić także przed wrzodami oraz wpływa na zdrowie oczu. Należy jednak pamiętać, że zawiera szczawiany, więc nie jest wskazany dla osób z kamicą szczawianową.

Jajecznica z jarmużem - przepis na pożywne śniadanie

Jajecznica z jarmużem to pomysł na urozmaicenie zdrowego i pożywnego śniadania, pełnego białka, witamin oraz składników mineralnych.

Składniki:

  • 2 jajka;
  • garść porwanych listków jarmużu bez łodygi;
  • ząbek czosnku;
  • pół cebuli czerwonej;
  • łyżeczka parmezanu;
  • sól do smaku;
  • masło do smażenia.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Liście jarmużu porwij na kawałki usuwając łodygę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i jarmuż. W misce rozmieszaj jajka z parmezanem, a następnie wlej je na patelnię i delikatnie mieszaj do uzyskania ulubionej jajecznicowej konsystencji. Dopraw do smaku i gotowe!

Jarmużowe chipsy - przepis na przekąskę

Każdy z nas lubi chrupać coś między posiłkami. Sięganie po chipsy, paluszki czy inne słone przekąski nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego przygotuj sobie jarmużowe chipsy i zajadaj na zdrowie.

Składniki:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Jarmuż dokładnie umyj, osusz i każdy liść posmaruj oliwą z oliwek. Następnie posyp wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Liście ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 5-6 minut, pilnując by nie zczerniały. Idealne chipsy z jarmużu są zielone i chrupkie.

Przepis na zdrowy obiad z kaszą i jarmużem

Składniki:

Ugotuj kaszę, a liście jarmużu odkrój od łodygi i drobno posiekaj lub porwij w rękach. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmażaj posiekane liście, podlewając je wodą. Jarmuż duś pod przykrywką około pół godziny. Zeszklij na patelni cebulę i czosnek, dodaj zagotowaną kaszę, dołóż jarmuż i suszoną żurawinę. Wymieszaj i dopraw do smaku, na koniec posyp posiekaną pietruszką.

Lekki koktajl z jarmużem na kolację

Lekka kolacja to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Koktajl z jarmużem świetnie sprawdzi się w tej roli.

Składniki:

  • szklanka listków jarmużu;
  • banan;
  • gruszka;
  • dwie szklanki mleka roślinnego.

Usuń twarde łodyżki jarmużu i liście porwij na mniejsze kawałki. Jarmuż, banana i gruszkę wrzuć do blendera i zalej mlekiem roślinnym. Dokładnie wszystko zblenduj i gotowe!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)