FitnessJarmuż: przepisy z jarmużem na każdą porę dnia

Jarmuż: przepisy z jarmużem na każdą porę dnia

Jarmuż: przepisy z jarmużem na każdą porę dnia
Źródło zdjęć: © 123RF | 123RF.COM

06.09.2018 20:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jarmuż to warzywo, które od niedawna zaczęło wzbogacać kulinarne przepisy. Na polskich stołach jarmuż królował jako ozdobna sałata lub drugoplanowy dodatek. Dziś jarmuż podbija podniebienia i zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Jak przyrządzać jarmuż? Poznaj przepisy z jarmużem na każdą porę dnia.

Kilka słów o jarmużu

Jarmuż jest odmianą kapusty z długimi i pomarszczonymi liśćmi, w których znajduje się bogactwo białka, błonnika, witamin oraz soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jarmuż jest źródłem sulforafanu, czyli przeciwutleniacza znanego ze swoich właściwości antynowotworowych. Ponadto zawarte w jarmużu karotenoidy hamują procesy oksydacyjne i zapobiegają chorobom nowotworowym.

W jarmużu znajduje się także antynowotworowa witamina K, która przede wszystkim chroni przed rakiem piersi, jajnika, okrężnicy czy wątroby. Jarmuż wspomaga pracę serca i układu krwionośnego, może uchronić także przed wrzodami oraz wpływa na zdrowie oczu. Należy jednak pamiętać, że zawiera szczawiany, więc nie jest wskazany dla osób z kamicą szczawianową.

Jajecznica z jarmużem - przepis na pożywne śniadanie

Jajecznica z jarmużem to pomysł na urozmaicenie zdrowego i pożywnego śniadania, pełnego białka, witamin oraz składników mineralnych.

Składniki:

  • 2 jajka;
  • garść porwanych listków jarmużu bez łodygi;
  • ząbek czosnku;
  • pół cebuli czerwonej;
  • łyżeczka parmezanu;
  • sól do smaku;
  • masło do smażenia.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Liście jarmużu porwij na kawałki usuwając łodygę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i jarmuż. W misce rozmieszaj jajka z parmezanem, a następnie wlej je na patelnię i delikatnie mieszaj do uzyskania ulubionej jajecznicowej konsystencji. Dopraw do smaku i gotowe!

Jarmużowe chipsy - przepis na przekąskę

Każdy z nas lubi chrupać coś między posiłkami. Sięganie po chipsy, paluszki czy inne słone przekąski nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego przygotuj sobie jarmużowe chipsy i zajadaj na zdrowie.

Składniki:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Jarmuż dokładnie umyj, osusz i każdy liść posmaruj oliwą z oliwek. Następnie posyp wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Liście ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 5-6 minut, pilnując by nie zczerniały. Idealne chipsy z jarmużu są zielone i chrupkie.

Przepis na zdrowy obiad z kaszą i jarmużem

Składniki:

Ugotuj kaszę, a liście jarmużu odkrój od łodygi i drobno posiekaj lub porwij w rękach. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmażaj posiekane liście, podlewając je wodą. Jarmuż duś pod przykrywką około pół godziny. Zeszklij na patelni cebulę i czosnek, dodaj zagotowaną kaszę, dołóż jarmuż i suszoną żurawinę. Wymieszaj i dopraw do smaku, na koniec posyp posiekaną pietruszką.

Lekki koktajl z jarmużem na kolację

Lekka kolacja to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Koktajl z jarmużem świetnie sprawdzi się w tej roli.

Składniki:

  • szklanka listków jarmużu;
  • banan;
  • gruszka;
  • dwie szklanki mleka roślinnego.

Usuń twarde łodyżki jarmużu i liście porwij na mniejsze kawałki. Jarmuż, banana i gruszkę wrzuć do blendera i zalej mlekiem roślinnym. Dokładnie wszystko zblenduj i gotowe!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także