Jarmuż: przepisy z jarmużem na każdą porę dnia
Jarmuż to warzywo, które od niedawna zaczęło wzbogacać kulinarne przepisy. Na polskich stołach jarmuż królował jako ozdobna sałata lub drugoplanowy dodatek. Dziś jarmuż podbija podniebienia i zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Jak przyrządzać jarmuż? Poznaj przepisy z jarmużem na każdą porę dnia.
Kilka słów o jarmużu
Jarmuż jest odmianą kapusty z długimi i pomarszczonymi liśćmi, w których znajduje się bogactwo białka, błonnika, witamin oraz soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Jarmuż jest źródłem sulforafanu, czyli przeciwutleniacza znanego ze swoich właściwości antynowotworowych. Ponadto zawarte w jarmużu karotenoidy hamują procesy oksydacyjne i zapobiegają chorobom nowotworowym.
W jarmużu znajduje się także antynowotworowa witamina K, która przede wszystkim chroni przed rakiem piersi, jajnika, okrężnicy czy wątroby. Jarmuż wspomaga pracę serca i układu krwionośnego, może uchronić także przed wrzodami oraz wpływa na zdrowie oczu. Należy jednak pamiętać, że zawiera szczawiany, więc nie jest wskazany dla osób z kamicą szczawianową.
Jajecznica z jarmużem - przepis na pożywne śniadanie
Jajecznica z jarmużem to pomysł na urozmaicenie zdrowego i pożywnego śniadania, pełnego białka, witamin oraz składników mineralnych.
Składniki:
- 2 jajka;
- garść porwanych listków jarmużu bez łodygi;
- ząbek czosnku;
- pół cebuli czerwonej;
- łyżeczka parmezanu;
- sól do smaku;
- masło do smażenia.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Liście jarmużu porwij na kawałki usuwając łodygę. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i jarmuż. W misce rozmieszaj jajka z parmezanem, a następnie wlej je na patelnię i delikatnie mieszaj do uzyskania ulubionej jajecznicowej konsystencji. Dopraw do smaku i gotowe!
Jarmużowe chipsy - przepis na przekąskę
Każdy z nas lubi chrupać coś między posiłkami. Sięganie po chipsy, paluszki czy inne słone przekąski nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego przygotuj sobie jarmużowe chipsy i zajadaj na zdrowie.
Składniki:
- liście jarmużu;
- oliwa z oliwek;
- mieszanka przypraw (pieprz, rozmaryn, papryczka chilli).
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza. Jarmuż dokładnie umyj, osusz i każdy liść posmaruj oliwą z oliwek. Następnie posyp wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Liście ułóż na papierze do pieczenia i piecz około 5-6 minut, pilnując by nie zczerniały. Idealne chipsy z jarmużu są zielone i chrupkie.
Przepis na zdrowy obiad z kaszą i jarmużem
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- liście jarmużu;
- kilka łyżek oliwy;
- natka pietruszki;
- garść suszonej żurawiny;
- sól i pieprz do smaku.
Ugotuj kaszę, a liście jarmużu odkrój od łodygi i drobno posiekaj lub porwij w rękach. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmażaj posiekane liście, podlewając je wodą. Jarmuż duś pod przykrywką około pół godziny. Zeszklij na patelni cebulę i czosnek, dodaj zagotowaną kaszę, dołóż jarmuż i suszoną żurawinę. Wymieszaj i dopraw do smaku, na koniec posyp posiekaną pietruszką.
Lekki koktajl z jarmużem na kolację
Lekka kolacja to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety. Koktajl z jarmużem świetnie sprawdzi się w tej roli.
Składniki:
- szklanka listków jarmużu;
- banan;
- gruszka;
- dwie szklanki mleka roślinnego.
Usuń twarde łodyżki jarmużu i liście porwij na mniejsze kawałki. Jarmuż, banana i gruszkę wrzuć do blendera i zalej mlekiem roślinnym. Dokładnie wszystko zblenduj i gotowe!