Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko raka prostaty
Jedzenie mięsa i nabiału może zwiększać zagrożenie rakiem prostaty. Tak informuje pismo "Annals of Internal Medicine".
08.10.2008 | aktual.: 25.05.2010 18:50
Jedzenie mięsa i nabiału może zwiększać zagrożenie rakiem prostaty. Tak informuje pismo "Annals of Internal Medicine".
Jak wykazał zespół dr Andrew Roddama z uniwersytetu w Oxfordzie, dieta obfitująca w mięso i produkty mleczne podnosi nawet o 15 procent poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1), który pobudza wzrost komórek, a także wpływa na rozwój dzieci i młodzieży. Zespół badaczy przeanalizował wyniki 12 badań, dotyczących niemal 9000 mężczyzn.
Mężczyźni z wysokim poziomem IGF-1 we krwi byli o 40 procent bardziej zagrożeni rakiem prostaty w porównaniu z osobami mającymi niski poziom tej substancji. U osób dorosłych IGF-1 reguluje wzrost i obumieranie komórek, ale może także chronić przed obumarciem komórki, których cykl życiowy dobiegł końca - co sprzyja rozwojowi nowotworów i ich przerzutów.