Jest uważana za najzdrowszą mąkę. Pomaga w problemach trawiennych
Dieta odgrywa kluczową rolę, gdy pragniemy poprawić swoje zdrowie. Niezależnie czy chcemy mieć smukłą sylwetkę, czy zadbać o prawidłową pracę jelit, warto sprawdzić ten zamiennik mąki pszennej, który pozytywnie wpływa na cały organizm.
26.02.2024 | aktual.: 27.02.2024 08:33
Sprawdzi się przy robieniu naleśników, słodkich wypieków i świeżego, domowego pieczywa. Jest niezwykle zdrowa i była stosowana już setki lat temu. Mąka orkiszowa, bo o niej tutaj mowa, jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej.
Produkty orkiszowe już w starożytności były podawane śmiałkom, którzy startowali w igrzyskach olimpijskich. Również gladiatorzy byli nią częstowani, głównie dlatego, że uważano ją za produkt podnoszący sprawność i wytrzymałość wojowników. Św. Hildegard z Bingen rozsławił "dietę orkiszową", która była zalecana osobom z dolegliwościami żołądkowymi i skórnymi. Jak dziś na tle konkurencyjnych mąk wypada ta wykonana z pszenicy orkiszowej?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mąka orkiszowa jest nazywana najzdrowszą mąką
Mąka orkiszowa ma wysoką zawartość błonnika, który sprzyja mikroflorze bakteryjnej znajdującej się w jelitach. Oprócz tego niweluje ochotę na podjadanie między posiłkami, jest bardzo sycąca, skutecznie pobudza metabolizm, zapobiega zaparciom i reguluje rytm wypróżnień.
Ten rodzaj mąki jest źródłem białka i zawiera witaminy z grupy B. Wśród jej składników mineralnych znajdują się żelazo, magnez i mangan. Dodatkowo mąka orkiszowa jest wzbogacona o witaminy A i E, co korzystnie wpływa na układ nerwowy, funkcjonowanie mózgu, koncentrację oraz odporność. Efekty działania tych substancji odżywczych będą widoczne również na skórze, która stanie się bardziej jędrna, elastyczna i promienna.
Regularne spożywanie produktów wykonanych z mąki orkiszowej pomaga opóźniać proces starzenia i redukuje poziom "złego" cholesterolu. Ile kosztuje mąka orkiszowa? Chociaż ta odmiana jest nieco droższa od mąki pszennej, warto ją stosować przy przygotowaniu różnych potraw. Cena za kilogram mąki orkiszowej wynosi około 10 zł.
Do czego można używać mąkę orkiszową?
Mąka orkiszowa ma neutralny smak, choć najbardziej wprawione podniebienia mogą dostrzec w niej delikatne orzechowe nuty. Nie wpływa na smak potraw, a jej zastosowanie jest tak samo uniwersalne jak mąki pszennej. Możemy z niej przygotować zarówno słodkie wypieki, jak i te słone. Jest idealna do sporządzenia ciasta na domową pizzę czy do zagęszczania zup i sosów. Sprawdzi się także do wypieku własnego chleba, bułek, a także do przyrządzania tradycyjnych pierogów i klusek.
Pamiętaj jednak, że mąka orkiszowa jest produktem zawierającym gluten, dlatego też osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancje pokarmowe powinny wykluczyć ją z jadłospisu.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl