Kakao odmładza mózg
Dostarczanie organizmowi epikatechiny - flawonoidu znajdującego się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie "Hypertension".
28.07.2014 | aktual.: 28.10.2014 10:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dostarczanie organizmowi epikatechiny - flawonoidu znajdującego się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie "Hypertension".
Flawonole znajdujące się w herbacie, winogronach, czerwonym winie, jabłkach i produktach z kakao mają wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia demencji. Mogą oddziaływać na mózg i ochraniać neurony, a ponadto poprawiają metabolizm i funkcjonowanie struktury molekularnej odpowiedzialnej za pamięć. Pośrednio flawonole mogą pomóc w poprawie przepływu krwi w mózgu.
We włoskim Uniwersytecie Studi di L'Aquila, badaniu poddano 90 starszych uczestników z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi. Codziennie przez osiem tygodni piło 990, 520 lub 45 miligramów napoju na bazie kakao.
Dieta została ograniczona do wyeliminowania innych źródeł flawonoli. Następnie naukowcy zbadali funkcje poznawcze, funkcje wykonawcze mózgu, pamięć roboczą i pamięć krótkoterminową, a także długoterminową pamięć epizodyczną oraz szybkość przetwarzania danych.
Uczestnicy, którzy codziennie pijali napój o najwyższym poziomie flawonoli, uzyskali znacznie lepsze wyższe wyniki testów zdolności poznawczych niż uczestnicy otrzymujący "eliksir" o najniższej ilości opisywanych substancji. Z badań wynika, że u tych, którzy pili napój o średniej zawartości flawonoli (520 mg), uzyskano znacznie lepsze wyniki testów zdolności odnoszenia się do bodźców wzrokowych i odpowiedzi motorycznych, a także w zakresie pamięci roboczej, pamięci werbalnej.
- Udowodniliśmy, że flawonole w kakao jako część diety uwzględniającej kontrolę kalorii mogą poprawić funkcje poznawcze - mówi Giovambattista Desideri, autor badania. - Pozytywny wpływ na funkcje poznawcze może wynikać ze wzrostu wrażliwości na insulinę. Nie jest jeszcze jasne, czy te korzyści kognitywne są bezpośrednim efektem flawonoli kakao czy wtórnym skutkiem ogólnej poprawy krążenia.
Inni naukowcy również głośno mówią o epikatechinie, flawonoidzie występującym w kakao. Zdaniem Normana Hollenberga, profesora medycyny z Harvard Medical School, to właśnie epikatechina może skutecznie pomóc w wyeliminowaniu najczęstszych dla świata Zachodu chorób cywilizacyjnych, czyli cukrzycy, raka i chorób serca.
Kakao pite i spożywane w jak najprostszej formie (najlepiej bez dodatku mleka i cukru, które obniżają jego właściwości), obniża ciśnienie krwi, redukuje poziom cholesterolu, polepsza ukrwienie mózgu, poprawia pamięć krótkoterminową i generalnie redukuje ryzyko chorób serca. Aby odczuć pozytywne rezultaty, wcale nie trzeba spożywać go dużo - wystarczy łyżeczka dziennie.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl