Kilka sposobów na parne dni
Wprawdzie pogoda w te wakacje na razie nas nie rozpieszcza, ale kiedy już lato w końcu się nad nami zlituje, słońce da nam się we znaki lub gdy zwyczajnie znudzi nam się herbata parzona z torebki i sok z kartonu, zawsze możemy spróbować czegoś nowego.
Wprawdzie pogoda w te wakacje na razie nas nie rozpieszcza, ale kiedy już lato w końcu się nad nami zlituje, słońce da nam się we znaki lub gdy zwyczajnie znudzi nam się herbata parzona z torebki i sok z kartonu, zawsze możemy spróbować czegoś nowego.
Oto kilka propozycji prostych do przyrządzenia napojów na gorące dni.
Zielona herbata z imbirem
- 4 łyżki zielonej herbaty
- 1 litr gorącej wody (w temp 80o)
- 10 dag cukru
- 4 plasterki cytryny
- 7,5 dag świeżego imbiru Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty. Koktajl z melona Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek.
Koktajl morelowy
Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.
Lemoniada imbirowa
- 2 cytryny
- 6 szklanek wody mineralnej
- 5 łyżek cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
"Czarodziejski" sok
- 50 dag dyni
- 2 jabłka
- 1/2 szklanki jagód lub porzeczek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.
Mrożona herbata (na 6-8 porcji):
- 6 szklanek wody ologoceńskiej
- łyżeczka zmielonych goździków
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- 3 czubate łyżeczki czarnej herbaty Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemy herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostkami lodu.
Coś więcej niż poncz (na 8-10 porcji)
- 2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
- szklanka soku pomarańczowego
- szklanka soku ananasowego
- szklanka soku z białych winogron Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.
Włoski napój lodowy (na 2 porcje)
- 10 dag sorbetu cytrynowego
- 3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.
Domowa sangria (na 12 porcji)
- 40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
- cytryna
- szklanka soku soku pomarańczowego
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- szklanka wody Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.
Pomidorowa maślanka (na 4 porcje)
- 2 szklanki maślanki
- szklanka soku pomidorowego
- łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
- sól, cukier Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.