GotowaniePrzepisyKilka sposobów na parne dni

Kilka sposobów na parne dni

Kilka sposobów na parne dni
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
08.07.2009 16:04, aktualizacja: 22.06.2010 14:40

Wprawdzie pogoda w te wakacje na razie nas nie rozpieszcza, ale kiedy już lato w końcu się nad nami zlituje, słońce da nam się we znaki lub gdy zwyczajnie znudzi nam się herbata parzona z torebki i sok z kartonu, zawsze możemy spróbować czegoś nowego.

Wprawdzie pogoda w te wakacje na razie nas nie rozpieszcza, ale kiedy już lato w końcu się nad nami zlituje, słońce da nam się we znaki lub gdy zwyczajnie znudzi nam się herbata parzona z torebki i sok z kartonu, zawsze możemy spróbować czegoś nowego.

Oto kilka propozycji prostych do przyrządzenia napojów na gorące dni.

Zielona herbata z imbirem

  1. 4 łyżki zielonej herbaty
  2. 1 litr gorącej wody (w temp 80o)
  3. 10 dag cukru
  4. 4 plasterki cytryny
  5. 7,5 dag świeżego imbiru Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty. Koktajl z melona Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek.

Koktajl morelowy
Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.

Lemoniada imbirowa

  1. 2 cytryny
  2. 6 szklanek wody mineralnej
  3. 5 łyżek cukru
  4. starta skórka z 1 cytryny
  5. 1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanego Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

"Czarodziejski" sok

  1. 50 dag dyni
  2. 2 jabłka
  3. 1/2 szklanki jagód lub porzeczek
  4. 1 łyżeczka soku z cytryny
  5. cukier Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.

Mrożona herbata (na 6-8 porcji):

  1. 6 szklanek wody ologoceńskiej
  2. łyżeczka zmielonych goździków
  3. łyżeczka mielonego cynamonu
  4. 1/2 szklanki cukru
  5. 4 łyżeczki soku z cytryny
  6. 3 czubate łyżeczki czarnej herbaty Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemy herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostkami lodu.

Coś więcej niż poncz (na 8-10 porcji)

  1. 2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanej
  2. szklanka soku pomarańczowego
  3. szklanka soku ananasowego
  4. szklanka soku z białych winogron Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.

Włoski napój lodowy (na 2 porcje)

  1. 10 dag sorbetu cytrynowego
  2. 3/5 szklanki mineralnej wody o smaku cytrynowym Lody krótko miksujemy z wodą. Można dodać mały kieliszek (30ml) oziębionej czystej wódki.

Domowa sangria (na 12 porcji)

  1. 40 dag owoców (maliny, truskawki, gruszki)
  2. cytryna
  3. szklanka soku soku pomarańczowego
  4. szklanka wytrawnego czerwonego wina
  5. szklanka wody Wino, sok i wodę wlewamy do wazy. Wkładamy umyte i pokrojone owoce oraz kostki lodu.

Pomidorowa maślanka (na 4 porcje)

  1. 2 szklanki maślanki
  2. szklanka soku pomidorowego
  3. łyżka posiekanego koperku lub szczypiorku
  4. sól, cukier Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (5)
Zobacz także