Włóż do słoika z ogórkami. Oto sekret naszych babć

Jak zrobić idealne ogórki kiszone?
Jak zrobić idealne ogórki kiszone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.07.2024 12:49, aktual.: 04.07.2024 13:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiszone ogórki to nieodłączny element polskiej kuchni. Są cenione za swój niepowtarzalny smak i prozdrowotne właściwości. Jak przygotować je w domowym zaciszu? Poznaj sprawdzone metody, które gwarantują sukces.

Już wkrótce będziemy mogli wziąć się za kiszenie ogórków. Jednak zanim zabierzemy się do pracy, warto poznać kilka skutecznych metod, dzięki którym będziemy mieć pewność, że przygotowane przez nas ogórki będą zachwycać smakiem.

Istnieje wiele sprawdzonych sposobów, które sprawią, że kiszone ogórki będą aromatyczne, pyszne i chrupiące. Oto kilka cennych porad, z których korzystały już nasze babcie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Metoda "3 razy 3" na jędrne kiszone ogórki

Sezon na kiszenie ogórków zbliża się wielkimi krokami, dlatego warto poznać zasadę naszych babć. Metoda "3 razy 3" zapewnia, że kiszonki będą jędrne, aromatyczne i pełne smaku. Wystarczy na 3 kg ogórków dodać 3 l wody i 3 łyżki soli. Ważne jest również, aby wybierać świeże, młode ogórki średniej wielkości, które przed kiszeniem wymoczymy przez kilka godzin w lodowatej wodzie. Dodatki takie jak czosnek, liście chrzanu oraz koper wzbogacą smak kiszonek.

Jeżeli zależy nam na chrupkości, zadbajmy też o odpowiednie słoiki oraz nakrętki - od tego bowiem zależy, czy ogórki się prawidłowo ukiszą. Unikajmy szczerbionych słoików, gdzie nakrętki mogą zostać niedociśnięte, co zepsuje cały proces kiszenia. Do kosza wyrzućmy wszystkie zużyte nakrętki.

Chcesz wyciągnąć najlepszy aromat? Dodaj to do słoika

Okazuje się, że smak kiszonych ogórków można podkręcić na wiele sposobów. Aby warzywa były chrupiące i pyszne, warto do słoika dorzucić kilka liści porzeczki, dębu lub orzecha włoskiego.

Podobne efekty uzyskamy, jeżeli do ogórków dodamy igły lub gałązki sosny. Podkręcony w ten sposób smak z pewnością zaskoczy domowników.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (13)
Zobacz także