FitnessKokos w kuchni

Kokos w kuchni

Kokos w kuchni
Źródło zdjęć: © 123RF
13.05.2015 10:30, aktualizacja: 13.05.2015 14:09

Do niedawna z produktów kokosowych w kuchni wykorzystywano głównie wiórki do dekorowania ciast. Dziś uważane są za niezdrowy i sztuczny dodatek. Dużą popularnością cieszą się za to mleczko i olej kokosowy. Coraz więcej osób pije wodę kokosową, a w sklepach ze zdrową żywnością pojawiła się ostatnio mąka z miąższu tego egzotycznego orzecha.

Do niedawna z produktów kokosowych w kuchni wykorzystywano głównie wiórki do dekorowania ciast. Dziś uważane są za niezdrowy i sztuczny dodatek. Dużą popularnością cieszą się za to mleczko i olej kokosowy. Coraz więcej osób pije wodę kokosową, a w sklepach ze zdrową żywnością pojawiła się mąka z miąższu tego egzotycznego orzecha.

* Mleko kokosowe*
Podstawa kuchni tajskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Nadaje potrawom charakterystyczny, lekko słodkawy kokosowy posmak i aksamitną konsystencję. Idealnie zagęszcza sosy i zupy. Sprawia, że są bardziej pożywne. Mleko kokosowe często wykorzystują w kuchni weganie oraz osoby, cierpiące na alergie pokarmowe lub nietolerujące laktozy (składnik mleka krowiego).

Oprócz walorów smakowych produkt ten ma też cenne wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem protein i węglowodanów. Zawiera też witaminę C. Dietetycy polecają, by włączyć mleko kokosowe do diety małych dzieci, gdyż dobrze wpływa na rozwój mózgu i wzmacnia odporność. Z uwagi na wysoką kaloryczność na produkt ten powinny uważać osoby odchudzające się. 100 ml mleka dostarcza 200 kcal i 18 gramów tłuszczu.

Olej kokosowy

O niewielu tłuszczach można powiedzieć, że pomagają schudnąć. Zdaniem dietetyków właśnie takie niespotykane właściwości ma olej kokosowy. Produkt ten nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy, dlatego mogą go bez obaw spożywać diabetycy oraz osoby walczące z nadwagą. Olej przedłuża poczucie sytości i usprawnia metabolizm. Tłuszcze pochodzące z oleju kokosowego organizm pożytkuje do produkcji energii, a nie odkłada w komórkach. Wyższy poziom energii pozwala przyspieszyć przemianę materii, dzięki czemu organizm szybciej spala kalorie.

Produkt jest bezwonny, więc można używać go do smażenia wszelkiego rodzaju warzyw i mięs, nie zmieniając smaku potraw. W jego składzie znajduje się kwas laurynowy, który posiada cenne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Olej kokosowy to także świetny naturalny kosmetyk. Można go używać jako balsamu do ciała, by nawilżyć i ujędrnić skórę oraz pozbyć się rozstępów.

Mąka kokosowa

Jest dosyć gruboziarnista i ma charakterystyczny słodkawy zapach. Stanowi idealną alternatywę dla wysoko przetworzonej, białej mąki i nie zawiera glutenu. Powstaje ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Nadaje się idealnie do pieczenia ciast, smażenia racuchów, naleśników oraz panierowania. W przypadku pieczenia warto wymieszać ją z mąką żytnią lub pszenną, by ciasto nie było zbyt kruche. Mąka kokosowa jest bogata w błonnik (dwukrotnie więcej niż otręby pszenne). 100 gram tego produktu dostarcza prawie 40 proc. dziennego zapotrzebowania na białko. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, zapobiega chorobom układu krążenia, nie powoduje alergii pokarmowych.

Dzięki zawartości triglicerydów średniołańcuchowych (MTC) przyspiesza pracę metabolizmu. Po mąkę kokosową mogą więc bez obaw sięgać osoby będące na diecie odchudzającej.

Woda kokosowa

Woda pochodzi z wnętrza młodego zielonego kokosa. Modę na ten napój zapoczątkowali hollywoodzcy celebryci, tacy jak Rihanna, Demi Moore i Madonna. Niskokaloryczna woda zawiera wiele cennych składników odżywczych oraz mineralnych, między innymi: magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy B1, B2, B3, B5, B6 oraz C. Mając tak bogaty skład chemiczny, woda kokosowa uzupełnia poziom minerałów, wzmacnia pracę układu krążenia, usuwa toksyny, gasi pragnienie i nawadnia organizm.

Działa jak naturalny napój izotoniczny. Jej cennym składnikiem jest kinetyna, substancja opóźniająca procesy starzenia. Można ją używać jako tonik do twarzy, ponieważ idealnie nawilża skórę i powoduje, że fibroblasty, komórki odpowiadające za elastyczność skóry, starzeją się wolniej. Woda kokosowa pomaga oczyścić organizm z toksyn i wzmacnia odporność skóry na negatywne działanie czynników zewnętrznych. Bardzo dobrze wpływa też na kondycję paznokci. Wzmacnia i odżywia cebulki włosów, warto więc dolewać wodę kokosową do szamponu.

Małgorzata Brzezińska/(mtr), WP Kobieta

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także