FitnessKombucha - napój o wspaniałym działaniu

Kombucha - napój o wspaniałym działaniu

Kombucha - napój o wspaniałym działaniu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Kombucha to grzyb herbaciany o uniwersalnym działaniu, który służy do przygotowania orzeźwiającego napoju o wspaniałym działaniu. Poznajcie szczegóły!

Kombucha to grzyb herbaciany o uniwersalnym działaniu, który służy do przygotowania orzeźwiającego napoju. Z biologicznego punktu widzenia jest organizmem symbiotycznym składającym się z kolonii drożdży i szczepów bakterii. To właśnie dzięki nim ma wspaniałe właściwości i zdolność do fermentacji. Nie bez powodu w Azji znana jest ona od ponad dwóch tysięcy lat i nazywa się ją eliksirem długowieczności.

W Polsce napój z kombuchy był szczególnie popularny i ceniono jego smak do momentu wprowadzenia gazowanych napojów typu Coca-Cola. Dodatkowym atutem jest to, że można ją hodować samemu w domu.

Zajrzyjcie do naszej galerii i poznajcie jej właściwości!

1 / 5

Wspomaga odchudzanie i detoks

Obraz
© 123RF.COM

Kombucha ma formę żelowej i elastycznej struktury, która przerabia cukier i herbatę na kwas glukuronowy. Dzięki temu ma ona wspaniałe działanie detoksujące i skutecznie przyspiesza procesy przemiany materii. Efektywnie pobudza ślinę oraz soki trawienne w żołądku, wspomagając w ten sposób perystaltykę jelit. Ponadto jej systematyczne spożywanie hamuje apetyt i jednocześnie dostarcza wielu związków i substancji cennych dla organizmu. Wśród nich znajdziemy takie minerały jak żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź i cynk.

2 / 5

Solidna dawka witamin z grupy B

Obraz
© Instagram.com

Napój z grzybka herbacianego to także solidna dawka witamin z grupy B - B1, B2, B3, B6 i B12. Odpowiedzialne są one za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a ich odpowiedni poziom w organizmie pozwala zachować pogodny nastrój i sprawność intelektualną. Ponadto zapewniają one zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Dlatego szczególnie zaleca się dwutygodniowe picie kombuchy na wiosnę, gdy szczególnie narażeni jesteśmy na niedobory tych substancji.

3 / 5

Obniża cholesterol i leczy migreny

Obraz
© 123RF.COM

Jak nietrudno zauważyć grzybek herbaciany ma niezwykłe zdolności i potrafi wyprodukować całe spektrum substancji, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Poza dzianiem odchudzającym i oczyszczającym, poleca się go także osobom cierpiącym na podwyższony cholesterol czy migreny. Pozwala też zachować równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia efektywność działania układu immunologicznego i jego zdolność do samoleczenia.

4 / 5

Jest nazywana adaptogenem

Obraz
© Instagram.com

Kombuchę ze względu na jej działanie nazywa się adaptogenem. Oznacza to, że może ona produkować substancje chemiczne pozwalające adaptować się do ekstremalnie niekorzystnych warunków środowiska i przenosi ona te właściwości na ludzi. Dlatego w zależności od potrzeb danego człowieka kombucha może odpowiednio regulować ciśnienie krwi, wyciszyć osoby cierpiące na ADHD czy skutecznie pobudzić w przypadku chronicznego zmęczenia. Grzyb herbaciany doskonale też radzi sobie z wszelkimi chorobami cywilizacyjnymi. Łagodzi objawy reumatyzmu, leczy astmę i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

5 / 5

Przygotowanie napoju z grzybka herbacianego

Obraz
© 123RF.COM

Napój z kombuchy można przygotować samemu w domu. Wystarczy w szklanym naczyniu przygotować:

- zaczyn z poprzedniego napoju lub 2 łyżki stołowe octu winnego,
- pół szklanki cukru,
- litr zielonej herbaty.

W takiej miksturze umieszczamy naszą kombuchę i przykrywamy ją gazą na 8-12 dni. Następnie przelewamy ją przez sitko. Uzyskany napój przechowujemy w lodówce. Ma on lekko musujący i orzeźwiający smak. Niewskazane jest spożywanie go w nadmiernych ilościach i dłużej niż przez dwa tygodnie. Po tym czasie należy zrobić krótką przerwę. Grzyb możemy ponownie umieścić w osłodzonej herbacie i powtórzyć cały proces.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)