Komunia w domu – menu

Na komunii w domu menu jest najważniejsze, bo podczas przyjęcia goście w zasadzie nie odchodzą od stołu. Serwuje się zazwyczaj tradycyjne dania, ponieważ takie za każdym razem się udają i mają wielu zwolenników wśród starszych członków rodziny. Ci, którzy szukają oryginalnych pomysłów, mogą sięgnąć do wiosennych przepisów z nowalijkami. Jak skomponować menu na komunię w domu? Mamy dla was kilka porad.

Komunia w domu – menu
Źródło zdjęć: © iStock.com

Jak ustalić menu na komunię?

Podczas organizacji komunii w domu menu trzeba ustalić najpóźniej tydzień przed uroczystością, by spokojnie zdążyć ze zrobieniem przemyślanych zakupów. Oprócz osobistych upodobań kulinarnych warto wziąć pod uwagę również kilka innych czynników, jak np. przyzwyczajenia dietetyczne gości (przede wszystkim te, które wynikają ze stanu zdrowia), charakter przyjęcia (uroczysty obiad w salonie czy skromny poczęstunek w ogrodzie), planowany czas trwania imprezy, a także dostępność sezonowych warzyw i owoców. Maj to miesiąc, który obfituje w zieleń. Na grządkach zaczynają się pojawiać zielone rośliny liściowe, a także warzywa korzeniowe i cebulowe. Nowalijkami są szparagi, botwina, zielony groszek oraz sałata, dlatego to właśnie one często pojawiają się w menu na komunię. Na stołach lądują też kolorowe wiosenne dnia z rzodkwią, burakiem ćwikłowym i marchewką. Desery pachną jabłkami, a kompoty mają aromat świeżego rabarbaru.

W naczyniach do serwowania z WP radarOkazji każde danie będzie prezentować się znacznie bardziej zachęcająco.

Jakich dań w menu komunijnym unikać?

Komunie odbywają się wiosną, kiedy temperatury zaczynają już być uciążliwe, a organizm nie potrzebuje wielu wysokoenergetycznych posiłków. Dobrze jest więc zastąpić gęste zupy, zawiesiste sosy i tłuste mięsa czymś, co nie obciąży układu pokarmowego i pozwoli gościom uniknąć przejedzenia. Nie warto też przesadzać z ilością przekąsek w komunijnym menu (10 półmisków z przystawkami to już typowy stół na wesele). Zamiast wieprzowiny i wołowiny można zaserwować pierś z kurczaka albo klopsiki drobiowe. W zastępstwie sałatek z majonezem sprawdzą się natomiast mieszanki kruchych sałat z roszponką i rukolą. W menu komunijnym najlepiej unikać potraw, których przygotowanie jest czasochłonne. W przeciwnym razie można spędzić cały wielki dzień swojego dziecka w kuchni i mimo wielogodzinnych przygotowań zaserwować gościom zimny obiad, bo ziemniaki zdążą wystygnąć, zanim na talerzach znajdą się dodatki.

Menu komunijne na 30 osób – przykłady

Na komunii w domu przyjmuje się zazwyczaj około 30 osób. W menu powinno się znaleźć co najmniej kilka popisowych dań, które wychodzą za każdym razem tak samo dobrze. Warto skorzystać z przygotowanych przez nas propozycji:

Wersja tradycyjna menu na komunię

  • zupa: rosół z makaronem,
  • drugie danie: kotlety devolay z ziemniakami z wody i surówką z białej lub czerwonej kapusty,
  • deser: lody owocowe z bitą śmietaną,
  • przekąski: schab ze śliwką, sałatka jarzynowa, talerz wędlin, śledzie z cebulką, paszteciki z grzybami w cieście francuskim, tymbaliki.

Wersja wykwintna menu na komunię

  • zupa: krem z pieczonej papryki
  • drugie danie: pieczona pierś z kaczki z żurawiną i purée ziemniaczanym
  • deser: tort bezowy z kremem cytrynowym
  • przekąski: babeczki z pasztetem z kurzych wątróbek i z czarnymi oliwkami, filety z łososia marynowane w musztardzie, krewetki w awokado, bruschetta, saszetki szpinakowe w cieście francuskim, sałatka indyjska z owocami.

Wersja wiosenna menu na komunię

  • zupa: chłodnik z botwinki,
  • drugie danie: pierś z kurczaka faszerowana ricottą i suszonymi pomidorami z ryżem jaśminowym i surówką z marchewki,
  • deser: sorbety owocowe (np. z arbuza, moreli i ananasa),
  • przekąski: roladki z łososiem, szpinakiem i fetą, jajka faszerowane pastą z żółtka i szczypiorku, carpaccio z buraka, pomidory z mozarellą, kęski z kurczaka w sezamie, sałatka cezar.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)