Koper w zdrowej odsłonie
Niezastąpiona zielenina
Koper nie odgrywa znaczącej roli w twojej kuchni? A szkoda, bo lecznicza roślina może zaradzić niektórym problemom zdrowotnym. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega zaparciom, wspomaga pracę nerek i działa uspokajająco. Warto poznać jego właściwości.
Koper nie odgrywa znaczącej roli w twojej kuchni? A szkoda, bo lecznicza roślina może zaradzić niektórym problemom zdrowotnym. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega zaparciom, wspomaga pracę nerek i działa uspokajająco. Warto poznać jego właściwości.
Koper był znany już w starożytności. Ponoć jego silny i charakterystyczny zapach pomagał odstraszać złe moce. Chętnie stosowano go nie tylko jako przyprawę, ale również jako afrodyzjak i lek na zatrucia. Dziś cenne właściwości zdrowotne i znakomite walory smakowe kopru powinny zachęcić nas do przyjrzenia mu się bliżej.
Na podst. doctoroz.com (ms)/(mtr), WP Kobieta