Kopytka z soczewicą i pomidorami
Są takie dania, które po dodaniu odpowiednich składników, zyskują nowy wymiar i smak. Przykładem jest potrawa przygotowana przez Dianę, autorkę "Mientablog". Kopytka z dodatkiem soczewicy i pomidorów smakują wyśmienicie.
24.10.2016 | aktual.: 24.02.2017 09:55
Składniki:
*
500 g gotowych kopytek
*
puszka soczewicy gotowanej na parze
*
pół niewielkiej cebuli
*
2 duże pomidory malinowe
*
8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju
*
2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni)
*
łyżka posiekanego szczypioru
*
łyżka posiekanej świeżej [natki pietruszki](http://kuchnia.wp.pl/natka-pietruszki-wykorzystanie-w-kuchni-wlasciwosci-6054905305277057a
*
łyżeczka [bazylii](http://kuchnia.wp.pl/bazylia-wlasciwosci-i-zastosowanie-popularnej-rosliny-6054912695342209a cytrynowej
*
sól i pieprz do smaku
*
łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczewicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kopytka. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami.
Zobacz także: Przepyszne domowe cheeseburgery w kilku krokach
Pyszności z boczkiem w roli głównej. Banalne dania