GotowaniePrzepisyKopytka z soczewicą i pomidorami

Kopytka z soczewicą i pomidorami

Są takie dania, które po dodaniu odpowiednich składników, zyskują nowy wymiar i smak. Przykładem jest potrawa przygotowana przez Dianę, autorkę "Mientablog". Kopytka z dodatkiem soczewicy i pomidorów smakują wyśmienicie.

Kopytka z soczewicą i pomidorami
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

Składniki:
*

*

puszka soczewicy gotowanej na parze

*

pół niewielkiej cebuli

*

2 duże pomidory malinowe

*

8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju

*

2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni)

*

łyżka posiekanego szczypioru

*

łyżka posiekanej świeżej [natki pietruszki](http://kuchnia.wp.pl/natka-pietruszki-wykorzystanie-w-kuchni-wlasciwosci-6054905305277057a

*

łyżeczka [bazylii](http://kuchnia.wp.pl/bazylia-wlasciwosci-i-zastosowanie-popularnej-rosliny-6054912695342209a cytrynowej

*

sól i pieprz do smaku

*

łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczewicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kopytka. Dusimy pod przykryciem około 8-10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami.
Zobacz także: Przepyszne domowe cheeseburgery w kilku krokach
Pyszności z boczkiem w roli głównej. Banalne dania

Źródło artykułu:mientablog.pl
pomidorysoczewicaobiad

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (4)