Blisko ludziZwiń w kulkę i połóż przy zlewie. Gospodynie sobie chwalą

Zwiń w kulkę i połóż przy zlewie. Gospodynie sobie chwalą

Kulka z folii aluminiowej odmieni twoje życie
Kulka z folii aluminiowej odmieni twoje życie
Źródło zdjęć: © WP

04.10.2022 12:58, aktual.: 04.10.2022 16:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Folia aluminiowa ma więcej zastosowań, niż można byłoby się spodziewać. Sprawdza się świetnie nie tylko jako opakowanie na kanapki, ale pomaga również w codziennych porządkach. Jak skutecznie z niej korzystać?

Folia aluminiowa ma wiele zastosowań. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej codziennego funkcjonowania. Można zapakować w nią kanapki, ciasta, czy usunąć za jej pomocą paznokcie hybrydowe. Używana jest także w salonach fryzjerskich, jako pomoc w procesie farbowania włosów. Mało kto wie, że świetnie sprawdza się także w kuchennych porządkach.

Zrób kulkę z folii aluminiowej

Folia aluminiowa doskonale sprawdzi się jako pomoc w codziennych porządkach. Umieść ją przy zlewie, a pozbędziesz się wielu problemów. Wystarczy urwać kawałek folii, zgnieść go i uformować kulkę. Tak przygotowaną, można czyścić garnki i patelnie. Jest niezawodna w usuwaniu zaschniętego brudu.

To jednak niejedyne zastosowanie folii aluminiowej w kuchennych porządkach. Zatkany zlew to prawdziwa zmora gotujących w domu. Jak temu zapobiec? Zanim wylejesz resztki tłuszczu do zlewu, wyłóż otwór folią aluminiową. Poczekaj, aż płyn ostygnie i wyrzuć folię do kosza. W ten sposób nie zapcha odpływu. Posiadasz zmywarkę? Przed włączeniem programu myjącego, włóż do maszyny kulkę z folii aluminiowej. Naczynia i sztućce będą wyglądały jak nowe! Będą lśniące i pozbawione smug.

Nie piecz w folii aluminiowej

Przez wiele lat folia aluminiowa używana była także do pieczenia rozmaitych potraw. Ryby pieczone w folii robiły prawdziwą furorę. Jednak od pewnego czasu stanowczo odradza się stosowanie jej w przygotowywaniu jedzenia. Wszystko przez toksyny, które mogą przenikać do jedzenia. Badania przeprowadzone przez prof. Bassoniego z egipskiego Uniwersytetu w Ain Shams wykazały, że podczas pieczenia w folii, do żywności trafia więcej aluminium, niż pozwala poziom wskazany przez Światową Organizację Zdrowia.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (22)
Zobacz także