Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym
Sezon na grzyby to idealna okazja do przygotowania aromatycznych sosów z tymi skarbami lasu. Odpowiednie, łatwo dostępne dodatki sprawią, że proste grzyby zamienią się w wyśmienite danie.
17.09.2016 | aktual.: 26.10.2016 14:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kurki-pietruszkowym poleca Diana, autorka "Mientablog". Jak sama przyznaje uwielbia sosy grzybowe i poleca nieco dłużej dusić kurki, wtedy ropływają się w ustach, a sos jest bardzo kremowy.
Składniki:
*
200 g kurek
*
mała czerwona cebula
*
łyżka masła klarowanego
*
ok. 150 ml wytrawnego białego wina
*
pół pęczka posiekanej pietruszki
*
kopiasta łyżka musztardy francuskiej
*
ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
*
łyżka kwaśnej śmietany
*
sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę podsmażamy z cebulą, zalewamy winem i gdy odparuje, dodajemy bulion. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę, musztardę oraz śmietanę i jeszcze chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami.
Zobacz także: pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem