GotowaniePrzepisyKurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym

Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym

Sezon na grzyby to idealna okazja do przygotowania aromatycznych sosów z tymi skarbami lasu. Odpowiednie, łatwo dostępne dodatki sprawią, że proste grzyby zamienią się w wyśmienite danie.

Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

17.09.2016 | aktual.: 26.10.2016 14:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kurki-pietruszkowym poleca Diana, autorka "Mientablog". Jak sama przyznaje uwielbia sosy grzybowe i poleca nieco dłużej dusić kurki, wtedy ropływają się w ustach, a sos jest bardzo kremowy.

Składniki:
*

200 g kurek

*

mała czerwona cebula

*

łyżka masła klarowanego

*

ok. 150 ml wytrawnego białego wina

*

pół pęczka posiekanej pietruszki

*

kopiasta łyżka musztardy francuskiej

*

ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego

*

łyżka kwaśnej śmietany

*

sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę podsmażamy z cebulą, zalewamy winem i gdy odparuje, dodajemy bulion. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę, musztardę oraz śmietanę i jeszcze chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami.
Zobacz także: pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem

Źródło artykułu:mientablog.pl
grzybyobiadsos
Komentarze (0)