WP
Smaki

Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym

Sezon na grzyby to idealna okazja do przygotowania aromatycznych sosów z tymi skarbami lasu. Odpowiednie, łatwo dostępne dodatki sprawią, że proste grzyby zamienią się w wyśmienite danie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Mientablog: sos kurkowy
Mientablog: sos kurkowy (www.mientablog.com)
WP

Kurki-pietruszkowym poleca Diana, autorka "Mientablog". Jak sama przyznaje uwielbia sosy grzybowe i poleca nieco dłużej dusić kurki, wtedy ropływają się w ustach, a sos jest bardzo kremowy.

Składniki:

    *
  200 g kurek
WP
    *
  mała czerwona cebula
    *
  łyżka masła klarowanego
WP
    *
  ok. 150 ml wytrawnego białego wina
    *
  pół pęczka posiekanej pietruszki
WP
    *
  kopiasta łyżka musztardy francuskiej
    *
  ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego
WP
    *
  łyżka kwaśnej śmietany
    *
  sól i pieprz do smaku
WP

Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę podsmażamy z cebulą, zalewamy winem i gdy odparuje, dodajemy bulion. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę, musztardę oraz śmietanę i jeszcze chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami.
Zobacz także: pizzowe bułeczki z salami i ogórkiem

Jak szybko oczyścić kurki? Zobacz nasze wideo.

Domowy niezbędnik:

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP