Lepszych nie jadłeś. Ekspresowy przepis Kuronia robi furorę

Lepszych nie jadłeś. Ekspresowy przepis Kuronia robi furorę

Jak przygotować ogórki małosolne?
Jak przygotować ogórki małosolne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FILIP OLEJOWSKI
10.08.2023 15:40, aktualizacja: 10.08.2023 16:08

Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak, który zjadamy kilogramami w trakcie sezonu letniego. Jak się okazuje, do przygotowania ogórków małosolnych nie potrzebujesz specjalnego naczynia. Poznaj genialny przepis Jakuba Kuronia.

Ogórki małosolne to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Są chrupiące, słone, a do tego niskokaloryczne. Niestety, cena gotowych ogórków małosolnych może powalić. Dlatego też lepiej przygotować je w domu. To bardzo proste - zdaniem kucharza, Jakuba Kuronia, nie potrzebujesz do tego ani solanki, ani specjalnego naczynia.

Zamiast kamionki, woreczek strunowy. Genialna metoda przygotowania ogórków małosolnych

Jakub Kuroń podzielił się przepisem na ogórki małosolne przygotowywane metodą "na sucho". Taki przysmak często nazywany jest ogórkami "po rosyjsku", bowiem właśnie w ten sposób przygotowuje się je w Rosji. Wystarczy, że zaopatrzysz się w duże woreczki strunowe, a także w ogórki, czosnek, gałązkę kopru wraz z nasionami, liść laurowy, gorczycę, świeży chrzan, sól i czarny pieprz. Jak wygląda proces przygotowania takich ogórków?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podany przepis dotyczy jednego worka strunowego, w którym powinno znajdować się nie więcej niż pięć ogórków. Przygotuj woreczki strunowe. Następnie, umyj dokładnie ogórki i pozostaw je w czystej, zimnej wodzie na przynajmniej 10 minut. W tym czasie obierz pięć ząbków czosnku i pokrój je w cienkie plasterki. Wyciągnij ogórki i obetnij z nich końcówki — ten prosty zabieg przyśpieszy proces kiszenia. Włóż do woreczka ogórki, plasterki czosnku, koper, obrany korzeń chrzanu, łyżeczkę gorczycy, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego i trzy liście laurowe. Zasyp wszystko łyżeczką soli, a następnie zamknij worek i dokładnie nim wstrząśnij. Na końcu, włóż na 20 godzin do lodówki. Po tym czasie ogórki są już gotowe do spożycia.

Co przygotować z ogórków w trakcie sezonu?

Jakie jeszcze przetwory warto przygotować? Niesłabnącą popularnością cieszą się ogórki kiszone, a także kanapkowe czy ogórki curry. Jeśli prepadasz za pikantnymi potrawami, możesz przyrządzić ogórki po meksykańsku. Są one zarówno pikantne jak i słodkie. Stanowią doskonały dodatek do obiadu czy kanapek. Ich smak docenisz zwłaszcza zimą.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl